Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Popral se s tím velmi dobře, chválil Dostála Orct a naznačil, kdo bude chytat proti Švédům

S nasazením Lukáše Dostála do brankoviště na úvod světového šampionátu mnohé překvapil, ale sázka na mladíka se ukázala jako správný tah. Trenér brankářů národního týmu Zdeněk Orct ukázal pro duel s Velkou Británií na 21letého člena zámořské organizace Anaheimu Ducks a Dostál se mužstvu odvděčil při premiéře v dospělé reprezentaci spolehlivým výkonem, kterým pomohl k výhře 5:1. Přímý přenos utkání Česko – Švédsko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus od 19:00.

Dostál si připsal vítězný debut, který se však nerodil lehce. Britové mu v úvodu připravili sérii těžkých momentů, s nimiž si ale bývalý brankář brněnské Komety poradil. Brzy po startu utkání čelil dokonce samostatnému úniku soupeře.

"První zápas je těžký. Myslím, že to nebyl vůbec jednoduchý zápas pro Lukyho a že se s tím popral velmi dobře. První velká šance, hned to byla gólovka v podstatě. Byla to premiéra a první start na mistrovství světa a myslím, že to zvládl perfektně," uvedl Orct na adresu českého mladíka mezi tyčemi.

O nasazení gólmanů pro první víkend na šampionátu bylo dopředu rozhodnuto. "Měl jsem nějaký plán, s kterým jsem chtěl do mistrovství jít. (...) Vcelku dopředu jsem věděl, jak bych si to asi představoval, a pak už to bylo k diskuzi a předložil jsem to realizačnímu týmu," poodhalil Orct.

Před turnajem se přitom očekávalo, že se budou střídat Marek Langhamer s Karlem Vejmelkou, kteří se v dobrém světle ukázali na obou závěrečných turnajích Euro Hockey Tour. "Každý má nárok postavit si brankáře do pozice, jaké chce. Já to dělám podle toho, co předvádí v bráně. U mě do play-off může nastoupit jakýkoliv ze tří gólmanů, ale nějaký předpoklad je," prozradil tajemně Orct.

Dostál důvěru napoprvé splatil, i když už samotná nominace na šampionát byla překvapivá. "Rozhodování vůbec nebylo jednoduché. Z mého pohledu rozhodlo to, že má odchytáno mistrovství světa na dvacítkách a že má jako jeden z mála nějakou mezinárodní zkušenost z větších turnajů," okomentoval Orct Dostálovu pozici ve srovnání například se Štěpánem Lukešem, který se z přípravy do finálního kádru nedostal.

Podle Orcta se reprezentační gólmani dozvědí vždy den dopředu, kdo bude chytat. A oblíbený soupeř podle něj nehraje roli. "Nejsem toho moc zastáncem. Nepřikládal bych tomu takovou váhu," dodal a naznačil tak, že proti Švédům by neměl chytat Langhamer, jenž čelil severskému soupeři jak na Českých hrách v Ostravě, tak také ve Stockholmu při Švédských hrách, ale Vejmelka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články