Typické ukrajinské pokrmy dobře známe i v Česku

Ukrajinská gastronomie je typická používáním běžně dostupných surovin domácí produkce i starých tradičních receptů. Mísí se v ní prvky mnoha národních kuchyní a přinesla i dodnes světoznámé pokrmy.

V ukrajinské kuchyni mají své nezastupitelné místo běžné suroviny domácího původu. Po generace se na Ukrajině vaří z brambor, cibule, zelí nebo kořenové zeleniny. Využívají se také zdroje sbírané v přírodě, třeba lesní plody, houby nebo zvěřina. Kromě masa divoce žijící zvěře se připravuje nejčastěji maso vepřové nebo jehněčí. Pokrmy Ukrajinci pak dochucují česnekem, kmínem, koprem nebo křenem. Do mnoha jídel se přidává také med.

Nejznámějším ukrajinským pokrmem je bezpochyby boršč, který našel své místo i v naší kuchyni. Rozšířil se po celém světě, vaří ho ve Finsku, Bulharsku, Rumunsku i v Persii. V některých částech Polska se boršč dokonce stal typickým štědrovečerním chodem. Mnohdy je boršč spojován mylně s tradiční ruskou kuchyní, jedná se však o původně jídlo ukrajinské. Existuje celá řada receptů na tuto národní polévku, snad každá rodina si předává z generace na generaci ten svůj vlastní. Základem vždy bývá kořenová zelenina – červená řepa a mrkev. Nesmí chybět také cibule. Dále do boršče patří brambory, čerstvá rajčata nebo protlak a nakrouhané zelí. Na polévku se využívá vývar z vepřového nebo hovězího masa, které se v ní ponechá, nebo se přidává maso mleté, škvarky či nakrájená klobása. Pokrm se dochucuje koprem a zjemňuje zakysanou smetanou. Ten pravý ukrajinský boršč musí mít výrazně červenou barvu a mastná oka na povrchu. K husté polévce se přikusují tzv. pampušky, tedy jakési slané smažené vdolečky, které se ještě teplé potírají česnekem. Toto pečivo na Ukrajině připravují také na sladký způsob, jedná se pak o obdobu našich koblížků, které se plní marmeládou, ovocem nebo třeba mákem. Po usmažení se stejně jako naše koblihy obalují v cukru.

Červená řepa je základem také typického ukrajinského salátu, kterému se říká viněgret. Vařená řepa, mrkev a brambory se pokrájí na malé kostičky. K uvařené zelenině se přidají kousky nakládaných okurek, kysaného zelí a cibulka. Zeleninovou směs ještě doplní vařené nebo pečené maso, osolená ryba či houby. Z oleje, hořčice, kapky octa a špetky soli a cukru se umíchá zálivka na dochucení. Toto národní jídlo má svůj původ již na počátku 19. století, kdy vzniklo z původního francouzského salátu, který si Ukrajinci přizpůsobili svým chutím a dostupným surovinám.

K oblíbeným ukrajinským pokrmům se řadí golubci neboli holubci. To jsou uvařené listy kapusty nebo zelí naplněné směsí mletého masa s rýží. Pečou se v rajčatové omáčce, servírují se s čerstvým nasekaným koprem a krajíci tmavého chleba.

Z masových jídel je i za hranicemi Ukrajiny známé kuře po kyjevsku, které si získalo příznivce svou jemnou chutí. Jedná se o kuřecí prsíčka plněná bylinkovým máslem. Rolky se obalují ve vajíčku a strouhance, zprudka osmaží a následně dopékají v troubě. Podávají se s brambory nebo kaší.

Ukrajina bývala vždy proslulou obilnicí Evropy, a proto se v její gastronomii hojně využívá mouka. Typická národní jídla jsou z kynutého a nekynutého těsta – například plněné knedlíky, těstoviny nebo vdolky (již zmíněné pampušky) upravované na sladký i slaný způsob.

Italské těstoviny ravioly připomínají ukrajinské vareniky, zvláštní pirohy plněné nejrůznějšími směsmi. Pirohy jsou typickým slovanským jídlem, a tak mají své zastoupení také v ukrajinské kuchyni. Těsto na vareniky se zadělává z mouky, rozmačkaných uvařených brambor, vody, vajec a špetky soli. Vyválený plát těsta se pak krájí na malé čtverečky, které se naplní a spojí do tvaru trojúhelníčků. Jako náplň slouží mleté maso, brambory, cibulka nebo škvarky. Coby sladký pokrm se připravují vareniky nadívané ovocem nebo sladkým tvarohem, které se při podávání polévají smetanou nebo sypou tvarohem.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.

Více souvisejících

historie Gastronomie Ukrajina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy