Ukrajinská gastronomie je typická používáním běžně dostupných surovin domácí produkce i starých tradičních receptů. Mísí se v ní prvky mnoha národních kuchyní a přinesla i dodnes světoznámé pokrmy.
V ukrajinské kuchyni mají své nezastupitelné místo běžné suroviny domácího původu. Po generace se na Ukrajině vaří z brambor, cibule, zelí nebo kořenové zeleniny. Využívají se také zdroje sbírané v přírodě, třeba lesní plody, houby nebo zvěřina. Kromě masa divoce žijící zvěře se připravuje nejčastěji maso vepřové nebo jehněčí. Pokrmy Ukrajinci pak dochucují česnekem, kmínem, koprem nebo křenem. Do mnoha jídel se přidává také med.
Nejznámějším ukrajinským pokrmem je bezpochyby boršč, který našel své místo i v naší kuchyni. Rozšířil se po celém světě, vaří ho ve Finsku, Bulharsku, Rumunsku i v Persii. V některých částech Polska se boršč dokonce stal typickým štědrovečerním chodem. Mnohdy je boršč spojován mylně s tradiční ruskou kuchyní, jedná se však o původně jídlo ukrajinské. Existuje celá řada receptů na tuto národní polévku, snad každá rodina si předává z generace na generaci ten svůj vlastní. Základem vždy bývá kořenová zelenina – červená řepa a mrkev. Nesmí chybět také cibule. Dále do boršče patří brambory, čerstvá rajčata nebo protlak a nakrouhané zelí. Na polévku se využívá vývar z vepřového nebo hovězího masa, které se v ní ponechá, nebo se přidává maso mleté, škvarky či nakrájená klobása. Pokrm se dochucuje koprem a zjemňuje zakysanou smetanou. Ten pravý ukrajinský boršč musí mít výrazně červenou barvu a mastná oka na povrchu. K husté polévce se přikusují tzv. pampušky, tedy jakési slané smažené vdolečky, které se ještě teplé potírají česnekem. Toto pečivo na Ukrajině připravují také na sladký způsob, jedná se pak o obdobu našich koblížků, které se plní marmeládou, ovocem nebo třeba mákem. Po usmažení se stejně jako naše koblihy obalují v cukru.
Červená řepa je základem také typického ukrajinského salátu, kterému se říká viněgret. Vařená řepa, mrkev a brambory se pokrájí na malé kostičky. K uvařené zelenině se přidají kousky nakládaných okurek, kysaného zelí a cibulka. Zeleninovou směs ještě doplní vařené nebo pečené maso, osolená ryba či houby. Z oleje, hořčice, kapky octa a špetky soli a cukru se umíchá zálivka na dochucení. Toto národní jídlo má svůj původ již na počátku 19. století, kdy vzniklo z původního francouzského salátu, který si Ukrajinci přizpůsobili svým chutím a dostupným surovinám.
K oblíbeným ukrajinským pokrmům se řadí golubci neboli holubci. To jsou uvařené listy kapusty nebo zelí naplněné směsí mletého masa s rýží. Pečou se v rajčatové omáčce, servírují se s čerstvým nasekaným koprem a krajíci tmavého chleba.
Z masových jídel je i za hranicemi Ukrajiny známé kuře po kyjevsku, které si získalo příznivce svou jemnou chutí. Jedná se o kuřecí prsíčka plněná bylinkovým máslem. Rolky se obalují ve vajíčku a strouhance, zprudka osmaží a následně dopékají v troubě. Podávají se s brambory nebo kaší.
Ukrajina bývala vždy proslulou obilnicí Evropy, a proto se v její gastronomii hojně využívá mouka. Typická národní jídla jsou z kynutého a nekynutého těsta – například plněné knedlíky, těstoviny nebo vdolky (již zmíněné pampušky) upravované na sladký i slaný způsob.
Italské těstoviny ravioly připomínají ukrajinské vareniky, zvláštní pirohy plněné nejrůznějšími směsmi. Pirohy jsou typickým slovanským jídlem, a tak mají své zastoupení také v ukrajinské kuchyni. Těsto na vareniky se zadělává z mouky, rozmačkaných uvařených brambor, vody, vajec a špetky soli. Vyválený plát těsta se pak krájí na malé čtverečky, které se naplní a spojí do tvaru trojúhelníčků. Jako náplň slouží mleté maso, brambory, cibulka nebo škvarky. Coby sladký pokrm se připravují vareniky nadívané ovocem nebo sladkým tvarohem, které se při podávání polévají smetanou nebo sypou tvarohem.
Související
Svět se před 80 lety dozvěděl o hrůzách v nacistických koncentračních táborech. Díky uprchlým slovenským vězňům
Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele
historie , Gastronomie , Ukrajina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny
včera
Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala
včera
Rada Evropy obvinila Rusko ze smrti Alexeje Navalného. Putina označila za nelegitimního prezidenta
včera
Julia Navalná se dostala na seznam 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time
včera
Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety
včera
V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu
včera
Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům
včera
Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie
včera
Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení
včera
Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen
včera
Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila
včera
Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka
včera
Rusové od napadení Ukrajiny zabili nejméně 543 ukrajinských dětí. Zranění utrpělo 1 296
včera
Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt
včera
Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra
včera
Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu
včera
WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí
včera
Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie
včera
Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami
včera
V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily
Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku.
Zdroj: Jan Hrabě