Rakušan by měl informovat o možných změnách v rozvědce

foto Vláda zasedala 20. dubna 2022 na zámku Štiřín v Kamenice u Prahy. Na snímku přicházejí ministr vnitra Vít Rakušan (vlevo) a premiér Petr Fiala.

Praha - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl do dvou týdnů informovat vládu a premiéra Petra Fialu (ODS) o možných změnách v čele civilní rozvědky. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes odmítl komentovat informace serveru Neovlivní.cz, že se chystá do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) jmenovat bývalého příslušníka armádních speciálních sil Petra Mlejnka. Podobné personální změny případně oznámí až po jednání s premiérem a sněmovním bezpečnostním výborem, zdůraznil.

Bývalý zástupce šéfa speciálních operací Mlejnek má podle serveru Neovlivní.cz nahradit nynějšího ředitele civilní rozvědky Marka Šimandla. Toho jmenoval do čela ÚZSI tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v září 2018. Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.

Rakušan řekl, že nebude oznamovat změny v médiích. "Já slíbil, že během 14 dnů budu informovat vládu a nejdříve premiéra. Potom samozřejmě bude třeba známo, zda k nějaké změně v této důležité organizaci dochází," řekl. Odmítl s ohledem na to předem "kádrovat" jakékoliv potenciální kandidáty. Každý musí splnit ta nejpřísnější kritéria, doplnil.

Mlejnkovo jméno podle Rakušana v diskusích ve zpravodajské komunitě objevuje. Podotkl současně, že Mlejnek byl nejen vojákem, ale i zpravodajcem, když dlouhou dobu a úspěšně působil ve Vojenském zpravodajství.

Česká republika má tři tajné služby. Vedle ÚZSI to jsou civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď