Nina Kynčlová: Cesta do Pešti. Epizoda z krátké životní a umělecké dráhy českého houslisty a skladatele Josefa Slavíka

15. květen 2022

Původní rozhlasová hra Niny Kynčlové o českém houslovém virtuosovi Josefu Slavíkovi. Obnovenou premiéru s Michalem Peškem v hlavní roli uvádíme v čase probíhajícího 77. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudbu složil a řídí: Leoš Kosek
Hudební improvizace: Petr Vaněk
Osoby a obsazení: Josef Slavík (Michal Pešek), otec Slavíka (Petr Kostka), Paganini (Ladislav Mrkvička), generál Kučera (Jiří Holý), Kučerová (Jaroslava Obermaierová), Mayseder (Zdeněk Martínek), Henrieta (Zlata Adamovská) a hlas houslí (Jana Andresíková)
Dramaturgie: Vladimír Pelc
Režie: Jiřina Martinková
Natočeno: v roce 1987

Josef Slavík (1806–1833) jako mimořádně nadané dítě pravidelně vystupoval se svým otcem již od devíti let, později vystudoval hru na housle a skladbu na pražské konzervatoři. Absolvoval vlastním koncertem pro housle fis moll, který jeho učitel prohlásil pro technickou obtížnost za téměř nehratelný. Josef Slavík však skladbu provedl virtuózně a zařadil ji do svého stálého repertoáru.

V roce 1825 po sérii úspěšných koncertů v Teplicích a Karlových Varech odjel Josef Slavík do Vídně, kde se živil soukromým vyučováním a příležitostnými koncerty. Hra Cesta do Pešti zpracovává okolnosti setkání Josefa Slavíka s Paganinim, kterého český houslista velmi obdivoval a o jehož uznání se ucházel. Slavný virtuos však nestál o srovnání s mladším talentem a v hudební kariéře Josefu Slavíkovi nepomohl.

Jako špatný znalec poměrů panujících v hudebním světě a vzájemné řevnivosti mezi umělci se mladý Slavík ukázal také v Paříži, kde toužil prorazit. Neuspěl a tak si naplánoval turné do Pešti, Ostřihomi, Lvova. Na koncertní šňůru vyrazil bez ohledu na onemocnění chřipkou, na kterou předčasně zemřel ve věku pouhých 27 let.

Hra Niny Kynčlové, jejímž nejvýraznějším formálním prvkem je vypravěč v podobě Slavíkových houslí, měla premiéru v roce 1988 v řadě her pro mládež. Režisérkou inscenace byla Jiřina Martinková, v hlavních rolích účinkují Michal Pešek, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Obermaierová, Zlata Adamovská a Jana Andresíková. Hudebního nastudování se ujal Leoš Kosek, houslové improvizace nahrál Petr Vaněk.

Spustit audio