Vědci objevili v hlubinách oceánu podivný útvar. Tři tisíce metrů pod hladinou oceánu na dně podmořského jezera

Věda a technika 15. května 2022 | 18:43 — Lukáš Bauer
Vědecká expedice, která se vydala na průzkum mořského hřebene severně od Havajských ostrovů, objevila na dně prastarého jezera velice zvláštní útvar. Dno dávno zaniklého a oceánem zatopeného jezera vypadá, jako by bylo vydlážděno žlutými cihlami.
Další 1 fotografie v galerii
Zvláštn struktura mořského dna se nachází tisíce kilometrů pod hladinou / Nautilus Live Ocean Exploration / volný zdroj

Vědci se v rámci nové expedice vydali na průzkum dna prastarého jezera, které se nyní nachází více než 3000 metrů pod hladinou oceánu. Na samém dně zaniklého jezera, které se nachází severně od Havajských ostrovů objevili něco, co připomíná vydlážděnou cestu. Někteří nadšenci se domnívají, že se jedná o cestu do Atlantidy.

Na podivnou strukturu mořského dna upozornilo průzkumné plavidlo Nautilus, které v současné době zkoumá mořský hřeben Liliʻuokalani v Papahānaumokuākea Marine National Monument (PMNM).

Obří podmořská oblast

PMNM je jednou z největších mořských chráněných oblastí na světě, která je mnohem větší, než všechny národní parky ve Spojených státech dohromady. Vědcům se dosud podařilo prozkoumat pouze tři procenta této podmořské divočiny. Vědci proto zahájili novou průzkumnou expedici, s cílem prozkoumat větší část této podmořské oblasti.

Výzkumníci se navíc rozhodli vysílat záběry průzkumu na svých webových stránkách, takže je může sledovat každý. Ze záběrech se zdá, že přestože se dno jezera, které objevili vědci na vrcholu podmořské hory Nootka, nachází pod asi tisíci metry oceánu, vypadá překvapivě suché.

Zvláštní sopečná hornina

V jedné části sopečná hornina nápadně připomíná cestu vydlážděnou cihlami. Unikátní 90 stupňové lomy mořského dna jsou podle expertů výsledkem tepelného stresu, kterým hornina při prudkém ochlazení prošla. Podobný povrch mořského dna dosud nebyl v jiných částech světa objeven. Dále čtěte: (Za polárním kruhem se odehrávají neobvyklé změny. Klimatologové se mají na pozoru).

Zdroj: Sciencealert, Nautiluslive.

Témata: moře, dno, sopka, oblast, jezero
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Více než pětina živnostníků očekává pokles příjmů, polovina z nich by nedoporučila svým blízkým podnikat

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu