Aktuálně 4491 svolávaček

Riziko požáru: Ford svolává modely Fiesta, Focus, Kuga a Puma

Možné poškození odlučovače motorového oleje u několika benzinových Fordů Fiesta, Puma, Focus a Kuga je důvodem ke svolávací akci automobilky Ford. Při nahromadění většího množství motorového oleje může dojít k požáru v motorovém prostoru.

Ford vyhlásil v Německu svolávací akci pro 35.900 vozů Fiesta, Kuga, Focus a Puma s 1,5litrovým benzinovým motorem EcoBoost.

Důvodem je pravděpodobně poškozený odlučovač oleje (odvětrávání hlavy válců), což může vést k úniku oleje. V motorovém prostoru může být cítit olej a může se objevit kouř. Olej může také unikat na části motoru nebo pod vozidlo. Pokud se v motorovém prostoru nahromadí dostatečné množství oleje, který se dostane ke zdroji vznícení, mohlo by v některých případech dojít k požáru, uvedl mluvčí společnosti Ford pro asp-Online.



Konkrétně se jedná o následující modely a období výroby:

Fiesta, od 2. srpna 2019 do 16. března 2022 ze závodu v Kolíně nad Rýnem
Puma, 3. června 2020 až 21. března 2022 z Rumunska/Craiova
Focus, 6. srpna 2021 až 11. února 2022 ze Saarlouis a
Kuga, 17. srpna 2021 až 21. března 2022, vyrobené ve Valencii/Španělsku.

V autorizovaném servisu Ford bude na svolávaných vozech zkontrolováno, zda není odlučovač oleje poškozen a zda z něj neuniká olej. V případě potřeby bude včetně těsnění vyměněn. V souvislosti s touto závadou zatím nebyly hlášeny žádné nehody ani zranění, ujistil mluvčí německého Fordu.

V Česku nižší stovky případů

„Akce se týká také České republiky, ale v relativně malém rozsahu,“ uvedl na otázku Svolávačky.cz Petr Burián, tiskový mluvčí českého zastoupení Fordu. „Přesné číslo neuvádíme, ale zůstáváme v řádu nižších stovek oslovených zákazníků, u kterých je nutná kontrola,“ dodává.

Podle Buriána je velmi užitečná aplikace FordPass, ve které se v případě postiženého vozu informace o nutnosti provedení servisního zásahu automaticky objeví. Zákazník pak samozřejmě může kontaktovat kteréhokoliv autorizovaného partnera a objednat se na prohlídku a výměnu. Podívejte se na náš návod, jak na to.



Kam dál?


Zdroj: autoservicepraxis.de

Co by měl udělat Majitel?

Pokud si myslíte, že by se svolávací akce mohla týkat vašeho vozu, měli byste se obrátit na nejbližší autorizovaný servis a požádat o bližší informace. Po nahlášení VIN kódu vozidla zjistíte, zda se na vašem autě závada vyskytuje, či zda již byla vyřešena předchozím majitelem v případě, že se jedná o vůz koupený "z druhé ruky". Použít můžete náš vzorový text žádosti a vyhledávač servisů.

Jestli máte zájem o detailnější prověření – jako například skutečný rok výroby, servisní historie, záznamy o poškození a další údaje z historie vozu, doporučujeme systém Autotracer.

Znáte rok výroby vašeho auta? V techničáku ho nenajdete.