Zdroj: Bolt

Bolt chce bojovat proti spolujízdě na koloběžkách

Po zimě se do ulic některých měst vrací koloběžky od společnosti Bolt. Ta nově chystá funkci, která zabrání jízdě dvou lidí na jednom stroji.

Zelené koloběžky od firmy Bolt se opět vrátily do ulic některých českých měst. S novou sezonou si společnost připravila několik novinek, které mají především zvýšit bezpečnost provozu. V blízké budoucnosti se proto její stroje dočkají funkce pro detekci hmotnosti, což znemožní jízdu ve dvou lidech, která výrazně zvyšuje riziko nehody. Bolt navíc požádal o patentování funkce u Evropského patentového úřadu.

Bolt
Koloběžky Bolt. Zdroj: Bolt

Kromě toho do aplikace přibude i test reakčních schopností uživatele, který vyhodnotí, zda nejste pod vlivem alkoholu a dokážete koloběžku bezpečně řídit či nikoliv. Testy před jízdou budou povinné pouze v nočních hodinách ve vybraných lokalitách, kde je i v noci velmi živo. Novinka přijde během léta.

„V Boltu klademe maximální důraz na bezpečnost a celkově bezproblémový provoz našich koloběžek. Například jsme byli v Česku první službou mikromobility, jejíž stroje nelze odložit kdekoliv, ale pouze na k tomu vyhrazených stáních pečlivě vyjednaných s danou samosprávou,” říká k bezpečnostním změnám manažer společnosti Bolt Pavol Dzurjanin.

Zelené koloběžky jsou k dispozici v 11 českých městech a ve 170 v rámci celé Evropy. Společnost chce ale do konce roku toto číslo zvýšit na 250. Mezi služby, které Bolt nabízí, patří kromě koloběžek také odvoz autem, sdílení vozů a doručování jídla a potravin.

Zdroj: TZ