Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mynářovi kývli Katařani na pozvání, jenže... Marné čekání na emíra?! Experti: Plyn stejně nepřiveze

Autor: bel - 
16. května 2022
05:00

První část „plynové mise“ hradního kancléře Vratislava Mynáře (54) splněna! Katarská strana – dle něj – pozvání prezidenta Miloše Zemana (77) do Česka přijala. Může ale Tamím bin Hamad Al Thání (41), emír země s třetími největšími nalezišti zemního plynu na světě, Česku pomoci? O tom panují pochybosti.

„Účelem cesty bylo předání osobního pozvání prezidenta republiky pro šejcha Tamím bin Hamad Al Tháního, emíra Státu Katar, k oficiální návštěvě České republiky. Toto pozvání katarský emír přijal. Cesta tedy byla úspěšná a nepochybně může výrazně napomoci v zajištění náhradních dodávek zemního plynu do ČR během nadcházející energetické krize,“ pochlubil se nedávno kancléř na stránkách Hradu.

Delegace bez emíra...

„Katarská delegace složená z ministrů přijede, to ano, ale jestli přijede katarský emír, to si spíše nemyslím,“ míní bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (65). Rozhodně si ale nemyslí, že by s případnou návštěvou samotného emíra dorazily dodávky plynu hned na druhý den. Uzavření možného kontraktu totiž brání praktické problémy – třeba absence smluv o zamezení dvojího zdanění a o ochraně investic.

Česko také nemá v zemi diplomatické zastoupení. A navíc, u emíra teď sondují zvýšení dodávek plynu do Evropy daleko větší hlavouni, než je Mynář.

... i bez plynu

Skeptický k tomu, že by se hned uzavíraly plynové kontrakty s Dauhá, je i Jiří Gavor. „Katar má své dlouhodobé dohody s odběrateli a bude je chtít zachovat,“ řekl Blesku energetický analytik společnosti ENA. Snahu o jednání s Katarem oceňuje, ale i on tvrdí, že jsme teprve na úplném začátku.

Česko teď prý musí hlavně vybudovat vlastní zásobníky na LNG (zkapalněný plyn – pozn. red.) v Německu. „Do té doby budeme závislí na přejímkách plynu z jiných terminálů,“ dodává Gavor.

Diplomacie opět „mimo“

A kdy můžeme Jeho Výsost v Česku čekat? „Jelikož se jedná o přípravu návštěvy hlavy státu Katar na pozvání prezidenta ČR, doporučujeme Vám obrátit se na Kancelář prezidenta republiky,“ sdělila Blesku Aneta Kovářová z tiskového odboru ministerstva.

Diplomacie má ještě zřejmě pifku na Hrad, že ji – ale ani vládu – o Mynářově misi do Kataru neinformoval. „Katarský emír je pozván, pozvání pana prezidenta přijal, diplomatickou cestou se řeší termín návštěvy,“ napsal Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Sám kancléř nereagoval.

Zemanovy výroky i kauza katarského zvrhlíka

Katarský princ Hámid bin Abdal, člen vládnoucí rodiny Státu Katar, byl od září 2004 zhruba rok vazebně stíhán za pohlavní zneužívání nezletilých dívek. Tehdejší český ministr spravedlnosti Pavel Němec ale v dubnu 2005 rozhodl o předání Al Tháního ke stíhání do jeho vlastní země. Tam princ nikdy nebyl stíhán a slehla se po něm zem. Nemůže i tahle kauza odradit Katařany od návštěvy Prahy?

„Pokud jde o prince, tak tam jsme Katařanům bohužel vyhověli,“ říká diplomat Cyril Svoboda. A co některé z výroků prezidenta Zemana na adresu muslimů a islámu? Ani to podle Svobody prý není problém: „Katarského emíra zajímá spíš obchod, než že by řešil, kde o něm někdo něco řekl.“

Video  Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

sarina ( 16. května 2022 17:47 )

Přesně tak má plno nicků, jeden lepší jak druhý a nikdy mě nezapomene vzpomenout, záleží na čase a nicku, pak je sarina každý kdo se zrovna objeví!

sarina ( 16. května 2022 16:19 )

Máš pravdu, nedřepíš tu v padesáti, ale v šedesáti identitách a podle toho to taky vypadá!

e.lesanova ( 16. května 2022 14:15 )

TOP09, která se potácí někde okolo 3%, ale "jednají" za ČR Ti by měli jen držet ústa a šoupat nohama a "děkovat", že se díky podvodu s koalicemi dostali ke korytům

e.lesanova ( 16. května 2022 14:09 )

Naposled tam byla štěkna Pekarová, tak by ani nebylo divu, kdybychom utřeli nos, co do reprezentace státu a diplomacie naprostá tragédie "Tetka" z Horní Dolní asi emíra "neohromila"

blue_Moon ( 16. května 2022 14:04 )

Je to divný , že nedají diskusi u článku zdražování v Česku, protože se týká všech bez rozdílu. Mynář je kapitola sama pro sebe a je úplně jedno co se k nevoli jeho týká někdo napíše. Na všechny je nějaký metr, ovšem Mynář mi připadá "chráněný"..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa