4 nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při péči o stromy

Přidat na Seznam.cz

Je pravděpodobné, že na většině dvorů ve vašem okolí roste alespoň jeden strom. Stromy jsou krásné na pohled, zvyšují atraktivitu vašeho pozemku a poskytují úlevu od horka. Na oplátku za vše, co pro nás naši vysocí listnatí přátelé dělají, je důležité, abychom je pomáhali udržovat zdravé. Často je nejlepším způsobem, jak se o stromy starat, dělat méně, ne více.

Zde je pár rad, jak na to:

Přestaňte vytvářet „mulčovací kupy”

Vrstva mulče kolem stromů pomáhá chránit je před noži sekačky a zabraňuje vysychání půdy. Pokud ji však kolem stromu navršíte jako kupu, zachytí se vlhkost na kmeni, což může způsobit hnilobu. Pokud je mulč příliš hluboký, brání navíc kořenům stromů v přístupu potřebného kyslíku. Mulčujte vždy směrem ven, od kmene a ne směrem ke kmeni. Doporučuje se používat mulč z tvrdého dřeva, který se pomalu rozkládá a dodává půdě některé živiny. Vrstvu mulče udržujte v tloušťce 5 až 8 cm.

Nepoužívejte barvu po prořezávání

Prořezávání stromů a keřů podporuje zdraví rostlin, ale vynechte barvu po prořezávání. Možná jste se setkali s výroky, ve kterých se tvrdí, že barva pomáhá utěsnit zanechané řezy, ale ve skutečnosti utěsní houby a bakterie, které mohou způsobit onemocnění. Ztěžuje také stromům přirozené utěsnění ran. Navíc většina prostředků na utěsnění ran stromů je na bázi ropy, což není zrovna nejlepší pro živou tkáň. Použili byste je na ošetření řezné rány na vlastní kůži? Pokud vás tato myšlenka odpuzuje, přeneste si tento pocit na péči o rostliny.

Vyhněte se ořezávání korun stromů

Příliš vysoký strom může způsobit problémy s elektrickým vedením nebo může přerůstat svůj prostor. Zmenšování stromu nevybíravým odřezáváním velkých větví neboli toppingem (nevhodné prořezávání vrcholových větví vedoucí často ke zmrzačení stromu) však není řešením. To může rostlinu stresovat natolik, že zahyne, a vystavit ji nemocem, hnilobě a poškození sluncem nebo hmyzem. Menší větve, které vyrostou, aby vyplnily prostor po ořezu, se při bouřce s větší pravděpodobností zlomí. Správné a bezpečné prořezávání velkých stromů mimo elektrické vedení nejlépe provede vyškolený arborista. A pokud se strom na dané místo již nehodí, je lepší ho zcela odstranit a vysadit vhodnější druh.

Přestaňte kolíkovat mladé stromy

Nově vysazeným stromkům je občas třeba pomoci, aby se narovnaly, ale ve většině případů není přivazování k opoře nutné. Stromy se potřebují hýbat a kývat ve větru, aby jim pomohly vyrůst silné kořeny a kmeny, a přivázání kmene ke kůlu nebo drátu tomuto přirozenému pohybu brání. Když se kůly odstraní (pokud se vůbec odstraní), nedostatečný vývoj kmene a kořenů činí z těchto stromů hlavní kandidáty na zlomení nebo vyvrácení. Pokud musíte kůly klást v oblasti se silným větrem, je to v pořádku, ale nastavte si v kalendáři připomínku, abyste kůly nebo dráty odstranili šest měsíců po instalaci. Příliš dlouhé, příliš vysoké a příliš pevné kůly jsou hlavními příčinami poškození stromů.

Stromy nejsou rostliny, které se dají zasadit a zapomenout. Pravidelným zaléváním, pečlivým prořezáváním a opatřeními proti poškození hmyzem budou vaše stromy prospívat po celá desetiletí.

Zdroj: Better Homes & Gardens