Databáze lží: Babiš a největší demonstrace proti vládě

Andrej Babiš tvrdí, že nejvíc lidí od listopadu 1989 demonstrovalo proti Nečasově kabinetu. Ve skutečnosti to byla úplně jiná vláda. Jaká?

«« Zpátky do databáze lží

Andrej Babiš rozjel svojí kampaň a stejně jako v těch předchozích si s pravdivostí svých tvrzení hlavu neláme.

Tentokrát prokazatelně lhal, když tvrdil, že největší protivládní demonstrace od roku 1989 byla proti Nečasově kabinetu. Lídr hnutí ANO to tvrdil v upoutávce ke svému propagačnímu videu z minulého týdne.


Tohle byla ve skutečnosti největší demonstrace od roku 1989. Byla proti vládě, ale té Babišově. Foto: alanis/Shutterstock.com

“V roce 2012 vyšel iPhone 5. Taky vyšly Windows osmičky. Plzeňským právům vzali akreditaci. Na Václaváku se sešla největší demonstrace proti vládě od sametové revoluce,” tvrdil miliardář.

Ve skutečnosti se tehdy v roce 2012 na odborářské demonstraci proti krokům kabinetu Petra Nečase sešlo podle organizátorů na 120 tisíc lidí. Policie dokonce uváděla jen 60 tisíc lidí.

O pár let později následovaly dvě jiné demonstrace, kde se sešlo jednou tolik lidí. Obě byly skutečně proti vládě. Ovšem proti té, kterou coby premiér vedl právě Andrej Babiš.

První se uskutečnila v červnu 2019 a svolal ji spolek Milion chvilek kvůli kriminálním kauzám tehdejšího premiéra a postojům jeho ministryně Marie Benešové.

Do ulic na protest proti předsedovi vlády vyrazilo minimálně o sto tisíc lidí více, než demonstrovalo proti Nečasovým reformám. Podle mobilních operátorů jich bylo dokonce 283 tisíc.


ČTĚTE TAKÉ: Mynářova cesta do Kataru. Odpuštění za plyn


„Kolegové zanalyzovali všechna data za nedělní podvečer a upravili celkový počet demonstrantů. Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se v neděli na Letné od 16:30 do 19:00 hodin sešlo více než 283 tisíc lidí,“ citovala tehdy veřejnoprávní agentura ČTK Pavlu Hobíkovou z T-Mobile. Datoví analytici pracovali s počtem mobilních telefonů v populaci, podílem operátora na trhu a řadou dalších parametrů.

Dokonce i Babišem dnes často citované a využívané Parlamentní listy reportáž z protestů tehdy zveřejnily s titulkem Největší demonstrace proti Babišovi: Na Letnou přišlo přes 250 tisíc lidí.

A to samé zpravodajství přinesl iDnes z mediální divize Babišova holdingu. Největší demonstrace od roku 1989, píší ve světě o protestu proti Babišovi, zněl titulek.

Další demonstrace proběhla o pár měsíců později k výročí 17. listopadu, organizoval ji znovu Milion chvilek.

Aby nebylo pochyb, o čem byla demonstrace k výročí 17. listopadu, zde jedna momentka. Foto Petr Bonek/Shutterstock.com

Aby Andrej Babiš nemohl zpochybňovat pravdivost tehdejšího zpravodajství, zde citace z jeho vlastních Lidových novin. “Šéf spolku Mikuláš Minář řekl, že účastníků z celé republiky mohlo být až 300 000. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) policie mluví o 250 000 účastníků. Mobilní operátor T-Mobile uvedl 257 000.”

Mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová tato čísla následně potvrdila: “Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se na akci sešlo zhruba 257 tisíc lidí.”

I tato demonstrace tedy byla svým rozsahem větší než ta proti Nečasovu kabinetu.

Za zmínku v celém kontextu možná stojí reakce samotného Andreje Babiše, kterého podle jeho spolupracovníků statisíce lidí v ulicích neskutečně štvaly. Jak jsme tehdy napsali, upřímně je nechápal.

„Člověk má z toho pocit, že čím víc peněz pumpujeme, tím víc jsou lidé nespokojeni,” podivoval se.

A tak se dnes v kampani tváří, že žádná demonstrace proti němu vlastně nikdy nebyla.

«« Zpátky do databáze lží


Databáze lží vzniká za podpory Martina Hájka


Zdroj náhledové foto: alanisko/Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email