9 nejlepších filmů Penélope Cruz

Foto: Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Walt Disney), Volver (Warner Bros.), Kokain (New Line Cinema)

Penélope Cruz se proslavila ve svém rodném Španělsku. Účinkování v mnoha tamních filmech a zejména v díle Pedra Almodóvara jí umožnilo začít se objevovat v amerických titulech. Nyní ji můžeme vidět v kinech ve Filmu roku. V článku jsme si pro vás připravili výčet několika jejích nejlepších filmů za její kariéru.

Vicky Cristina Barcelona

Cruz byla oceněna Oscarem za Nejlepší vedlejší herečku za roli nestálé a mírně ohrožující bývalou manželku Javiera Bardema. Název odkazuje na jména dvou mladých žen, Vicky a Cristiny, které navštíví Barcelonu a zapletou se s umělcem, kterého hraje Bardem. Film umožnil Cruz hrát v angličtině i španělštině a dynamika byla perfektní.

Volver

 

Volver je nejuznávanější role, jakou kdy Cruz měla. Za tento film získala jedinou (dosud) nominaci na Oscara za Nejlepší ženský herecký výkon. Byla také nominována na Zlaté glóby, SAG a na řadu dalších ocenění.

Vražda v Orient Expressu

Hollywood je v dnešní době celý o remacích a restartu různých filmových sérií, takže asi nebylo překvapivé, že předělali tento příběh Agathy Christie. Srovnání s klasikou Sidneyho Lumeta z roku 1974 bylo nevyhnutelné a remake jako většina remaků nedosáhl na úroveň prvního filmu.

Rozervaná objetí

Harry Caine, slepý spisovatel, dosáhne okamžiku v životě, kdy si musí zahojit své rány, které získal před 14 lety. Tehdy byl ještě známý pod svým skutečným jménem Mateo Blanco a režíroval svůj poslední film.

Hlava v oblacích

Foto: Manga Films S.L.

Od bouřlivých dvacátých let až po zničující španělskou občanskou válku a nástup Adolfa Hitlera k moci jsou životy irské učitelky, provokativní dědičky a její španělské múzy složitě propletené a sdílejí stejný osud a vášeň.

Kokain

Foto: New Line Cinema

Jedním z Cruziiných raných amerických filmů byl tento příběh o tom, jak kokainový průmysl začal v sedmdesátých letech. Film se stal tragicky prorockým, když jeho režisér Ted Demme zemřel o rok později na infarkt související s kokainem.

Vanilkové nebe

Foto: Paramount Pictures

Cruz měla jedinečnou příležitost zopakovat si stejnou roli, jakou hrála ve španělské verzi tohoto filmu, který vypráví příběh muže (Tom Cruise) znetvořeného autonehodou poté, co se zamiluje do Cruz a jeho žárlivé přítelkyně (Cameron Diaz), která ho vytlačí autem ze silnice.

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Jack Sparrow a Barbossa se vydávají na výpravu za nepolapitelným pramenem mládí, ale zjistí, že po něm jdou i Černovous a jeho dcera, kterou si zahrála Cruz.

Právě v kinech: Film roku

Při hledání transcendence a společenské prestiže se miliardářský obchodník rozhodne natočit film, který zanechá stopu. K tomu si najímá ty nejlepší: hvězdný tým složený ze slavné filmařky Loly Cuevas (Penélope Cruz) a dvou známých herců, ale s ještě větším egem: hollywoodského herce Félixe Rivera (Antonio Banderas) a radikálního divadelního herce Ivána Torrese (Oscar Martínez).