Vacek bude do té doby využívat národního týmu k občasným startům na různých závodech. V neděli startoval v Kyjově na druhém závodě Škoda Cupu, českého poháru v silniční cyklistice. Po vítězství na klasice Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš do závodu nastoupil v zeleném dresu lídra nejvyšší české silniční soutěže. Na start se postavil společně s dalšími reprezentanty, Josefem Černým, Karlem Vackem, Petrem Kelemenem a Pavlem Bittnerem.

Poprvé jsme ho mohli vidět v závodním nasazení na kole Trek a v helmě a tretrách Bontrager, tedy výbavě týmu Trek - Segafredo. Na Bíteši startoval na kole Look bez log, které dostal od týmu Gazprom - RusVelo. Právě v tomto ruském celku měl strávit celou letošní sezónu a poté se přesunout do WorldTour. Jenže ruská invaze na Ukrajinu plány narušila. Nejdříve se od týmu odvrátili sponzoři, například zmíněný Look. A následně Mezinárodní cyklistická unie zakázala ruským a běloruským týmům a národním výběrům účastnit se závodů. 

Ruská agrese zasáhla dva české cyklisty, kromě Vacka také Michaela Kukrleho, který našel azyl v domácí stáji Elkov Kasper. Ztamco Kukrle už pravidelně závodí a v akci byl i v Kyjově, Vacek si bude muset na pravidelné závodní zatížení počkat do srpna. Od 1. 8. mohou profesionální týmy přijímat stážisty z nižších pater cyklistiky nad rámec celkového počtu závodníků. Trek - Segafredo má letos zcela plnou soupisku. UCI dovoluje maximálně 31 jezdců, proto si Vacek musí počkat až na srpen a další rok. Výjimku nezískal ani vzhledem k okolnostem.

V Kyjově se Vacek předvedl na špičkové úrovni. V náročném závodě a v těžké konkurenci byl  nejsilnější, vytvořil rozhodující únik a zvládal si poradit i s přesilou domácích a zahraničních týmů, zejména s Elkov Kasper. Dva okruhy před cílem zaútočil a udrželi se ho jen Jan Bárta a Filip Řeha z Elkovu a Daniel Turek, který byl dostižen po sólovém úniku. Okruh před cílem závod zastavil hlavní rozhodčí kvůli vážné nehodě Rakušana Marka Friedricha z týmu Felbermayr - Simplon Wels.

Vacek kvůli této nešťastné situaci nemohl předvést, co v sobě ještě má a jak by si poradil s přesilou Elkovu, ale Turek v cíli předčasně ukončeného závodu přiznal, že Vacek byl nejsilnějším mužem závodu. Před Závodem míru, který začíná 2. června v Jeseníku, ukázal dobrou formu. Vacek by měl být lídrem českého národního týmu. Loni skončil celkově šestý a letos je v lepší kondici a měl by patřit k favoritům.