Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zelenskyj vystoupí s proslovem v Davosu, bude hovořit o poválečné obnově Ukrajiny

Zelenskyj vystoupí s proslovem v Davosu, bude hovořit o poválečné obnově Ukrajiny
„Je nutné, aby partneři každý týden přijímali rozhodnutí omezující spojení Ruska se světem. Okupanti musí cítit, že cena za válku se ustavičně zvyšuje,“ zdůraznil Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Obnova Ukrajiny po válce s Ruskem bude jedním z témat letošního Světového ekonomického fóra v Davosu, předpověděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj má k účastníkům fóra příští týden promluvit. Ještě dnes má ukrajinský prezident debatovat s americkými a kanadskými vysokoškoláky.

„Na 23. května je naplánován můj projev k účastníkům fóra v Davosu. Letos bude konference mimořádně důležitá pro naši zemi. Bude se posuzovat poválečná obnova,“ řekl ukrajinský prezident.

„Děláme vše, abychom získali maximální podporu světa. A účast v práci davoského fóra je pro to jednou z nejlepších možností,“ dodal.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že na samém fóru se má organizovat sbírka peněz pro Ukrajinu.

Zelenskyj také zdůraznil potřebu ustavičného zesilování sankcí proti Rusku. „Nyní je hlavní embargo na ropu. Ať by se v Moskvě sebevíc snažili překazit toto rozhodnutí, doba závislosti Evropy na ruských energetických surovinách končí, a to nelze změnit,“ řekl.

„Je nutné, aby partneři každý týden přijímali rozhodnutí omezující spojení Ruska se světem. Okupanti musí cítit, že cena za válku se ustavičně zvyšuje,“ zdůraznil.

Letošní Světové ekonomické fórum (WEF) se bude v Davosu konat od 22. do 26. května.

Organizátoři loni v prosinci kvůli šíření koronavirové varianty omikron výroční jednání Světového ekonomického fóra, které se mělo ve švýcarských Alpách konat v lednu, odvolali. Místo toho se uskutečnila série online debat nazvaná State of the World (Situace ve světě).

Zdroje: