Gaspi na Moabu: po čtrnácti letech snění skála pokořena!

Autor: Adam Maršál, kategorie: Video, vydáno: 16.5.2022

Vyhlídl si ji již v roce 2008, kdy byl v Moabu v Utahu poprvé. I když ji má od té doby v hledáčku, nikdy na ni nedošlo. Až letos. Podívejte se, jak Richard Gasperotti vyzval na souboj zemskou přitažlivost.

Moab je ráj bikerů, kteří sem míří, aby si zajezdili na legendárních trailech vedoucí mezi oranžovými skalami. Gaspi se rozhodl, že tentokrát nezůstane jenom na trailu. "Čtrnáct let jsem snil o tom, že tu skálu sjedu," říká českých biker, který si skálu v Moabu vyhlédl během focení v roce 2008. 

Od té doby navštívil Moab několikrát, ale vždy jako profesionální průvodce a  věnoval se svým klientům. Mezitím skálu sjeli zakladatelé freeridingu Brett Tippie a Richie Schley. Letos se do Moabu vrátil s partou bikerů, kteří Gaspmimu pomohli splnit si jeho dlouholetý sen. "Dva týdny před naší cestou do Spojených států se na sociálních sítích objevilo video, kde skálu pokořil francouzský freerider Kilian Bron. Musel jsem se smát, že na to tak dlouho čekám a pak se sejdeme dva skoro ve stejnou dobu," popisuje Gaspi. 

Skála samotná má určitě padesát metrů. "V týmu jsem měl naštěstí bikery, kteří kromě ježdění na kole lezou po skalách. Slíbili mi, že mi pomůžou dostat kolo nahoru," říká Gaspi. Jízdu chtěl mít rychle za sebou, už jen proto, že se v oblasti pohybovali rangeři a nikdo neví, jestli by s takovou akcí souhlasili. Gaspi se jednou podíval na hranu a vrátil se pro kolo. 

"Odpoledne se mělo zkazit počasí, a tak jsem si pro jízdu vybral dopoledne, kdy svítí slunce přímo do očí. Kromě toho mě znervózňoval poryvový vítr. Ale sedl jsem na kolo a vyrazil," říká Gaspi. Po pár metrech se přiblížil k místu, odkud už nebylo návratu. Skála se tam lomí a přechází v několika metrů dlouhou kolmou stěnu. "Důležité bylo věřit si, že to dám, nesměl jsem zaváhat ani na zlomek vteřiny," popisuje Gaspi, který stěnu zdolala zcela instinktivně. Odpružení utlumilo skalní nerovnosti na dojezdu a bylo hotovo. Od okamžiku, kdy Gaspi nasedl na kolo jízda trvala necelých 20 vteřin. 

"Splnil jsem si další sen. I když jsem nebyl první, hřeje mě vědomí, že jsem na to našel odvahu. Vím jen o třech dalších lidech, kteří to přede mnou dali," říká Gaspi. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kkc obecny 16.5.2022 - 11:57

    kua, dobře ty Marošák!

  • anonymní uživatel Karel 17.5.2022 - 7:50

    To byl trhák !!!

  • anonymní uživatel Kubánec 17.5.2022 - 9:21

    A dokonce to šlo bez éčka a milionu záběrů na M-B :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí