Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotobanka Shutterstock kupuje Pond5 za 210 mil. USD, mnozí to nesou s nelibostí

16.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Fotobanka Shutterstock kupuje Pond5 za 210 mil. USD, mnozí to nesou s nelibostí
Fotobanka Shutterstock v poslední době koupila např. Turbosquid nebo PicMonkey, nyní kupuje velkou fotobanku Pond5, která se soustředí především na video. Celá transakce bude v hodnotě 210 milionů USD.
Trh s fotobankami otřásla informace, že Shutterstock kupuje fotobanku Pond5 za 210 milionů USD. Několik fotografů už svou nelibost vyjádřilo odchodem z Pond5, neboť ve vztahu společností směrem k fotografům jde o jedny z těch nejvíce odlišných. Zatímco Pond5 dává fotografům nadprůměrné provize (40 % neexkluzivním, dokonce 60 % exkluzivním), Shutterstock je nedávno výrazně snižoval (minimum se posunulo z 0,25-0,38 na 0,1 USD) a s fotografy se v podstatě vůbec nebaví, což vyústilo v odchod menší části fotografů.
 
Shutterstock Pond5
 
Pond5 je fotobankou, která se soustředí zejména na video. Založena byla v roce 2006, má 115 tisíc aktivních přispívajících ze 180 různých zemí a každý měsíc se sem uploaduje 2,5 milionů kusů různého obrazového nebo zvukového obsahu. Obsah od Pond5 využívá např. i Netflix, Disney, NBC, BBC a další. Celkem tu najdeme 50 milionů fotek, 30 mil. videoklipů, 22 mil. ilustrací, 1,6 mil. hudebních stop nebo 1,7 mil. zvukových efektů. Shutterstock je v tomto mnohem větší, má 405 mil. obrázků, nicméně jeho video kolekce je s 25 miliony menší.
 
Prozatím budou obě platformy fungovat nezávisle, nicméně např. obsah ze Shutterstocku se bude ukazovat i na Pond5. Velkou otázkou je to, zda Shutterstock přistoupí k dalšímu snižování provizí. Připomeňme ještě, že Shutterstock nedávno vyměnil svého CEO. Fotografy nenáviděný Stan Pavlosky, který si svými finančními výsledky vynesl nelibost patrně i mezi akcionáři, byl nahrazen staronovým Jonem Oringerem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.