Začíná týdenní svátek městské architektury, který otevře dveře stovce jindy nepřístupných budov

Open House Praha se letos uskuteční od pondělí 16. do neděle 22. května 2022. Osmý ročník největšího pražského festivalu otevřených budov a prostorů zpřístupní o předposledním květnovém víkendu veřejnosti zdarma 101 budov a prostorů na celém území hlavního města. Celý týden bude současně probíhat doprovodný program, který nabídne přednášky, diskuze a speciální  komentované procházky. O zábavu budou mít postaráno také děti a bariéry z cesty za poznáním města se organizátoři snažili odstranit i zdravotně postiženým.

Užitečnou průpravou před návštěvou některé z jindy nedostupných nebo zpoplatněných staveb může být epizoda ze série Gebrian: Plus/Minus, ve které český architekt a kritik veřejného prostoru Adam Gebrian ukazuje, jak je důležité vnímat architekturu v její komplexnosti. Někdy totiž stačí jen jiný úhel pohledu a zdánlivě všední realizace najednou získá punc výjimečnosti. Důkazem je pasáž České národní banky, která spojuje Senovážně náměstí a ulici Na příkopě a krerá při chvatném průchodu ničím neoslní. Stačí ale upřít pozornost na strop a práce architekta Františka Roitha dostává úplně jiný rozměr.

„Jakmile zvednu oči o trošičku výš a podívám se na tu valenou klenbu z jemných luxferů, tak mi ta věc přijde nádherná! Baví mě se na ni dívat, pozorovat, jak se v ní slunce pohybuje, jak je to jednoduchá velkorysá forma, která je doplněna o nádherné lampy, a dohromady je to opravdu překrásná věc, Myslím si, že od výloh nahoru se jedná o jednu z nejhezčích pasáží, kterou v ČR máme,“ říká Gebrian.

Interiér České národní banky součástí festivalu sice není, ale i tak bude na co koukat.  Kompletní seznam 101 zpřístupněných objektů najdete zde.