Tři starty a tři absolutní prvenství. Taková je týdenní bilance jednoho z nejlepších českých veteránských běžců Drahomíra Randy (48 let) ze Stěžer u Hradce Králové. V úterý vyhrál závod Hradeckého poháru. O dvacet čtyři hodin později uspěl i na Pardubicku. A v sobotu si to na dálku rozdal s dalším výborným vytrvalcem třicátníkem Jaromírem Hradeckým ze Skutče.

Hradubický běh má totiž úředně změřenou délku deset kilometrů, ale dva starty. Trať z Hradce je rychlejší, tu Dal Drahomír za 33:59 minuty. Z Pardubic je hezčí, tu dal Jaromír, a při tom překonal také vlastní traťák, dokonce o tři minuty, – 34:09.

Drahomír vylepšil hradecký traťák o více jak půl minuty. Druhý byl Martin Simon z Jaroměře, který byl na Hradeckém poháru druhý v kategorii běžců s pejsky, – 36:34. Třetí doběhl další pravidelný účastník Jiří Mrázek z Chlumce nad Cidlinou – 35:18.

Za Jaromírem doběhl z Pardubic Tomáš Mocek z AC Pardubice 37:26. Třetí byl David Kubias a bedna nezbyla na legendárního Miloše Kratochvíla.

V ženách má stejnou týdenní bilanci jako Drahomír a na stejných závodech Helena Uhlířová z Hradce Králové, vyhrála dokonce o pět minut. „Manžel běhá déle (ten dal 42:06) a před dvěma roky jsem teprve začala.“ Tato drobná třicátnice mi dále sdělila, že dříve prý byla dokonce o třicet kilo hmotnější. Helena běžela z Hradce a dala čas 41:04.

Nejlepší ženský čas dala na této trati z Hradce běžící orienťačka Daniela Čepová z OK 99 Hradec Králové 39:22. Z Pardubic zapsala před pár lety čáslavská Ingrid Tillman 41:41.

Trasu z Pardubic letos vyhrála padesátnice Jana Horáková ze Srchu startující za Café Bajer Pardubice – 48:04. Druhá byla dokonce šedesátnice Zdenka Chlubnová za 53:10. Všichni startující se dostali do cíle v limitu, kterým bylo 90 minut, běželo dokonce pár žáků základní školy.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, kde je navíc provoz regulován policii, která s organizátory spolupracuje i v Hradci.

Před polovinou pardubické tratě je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak půlka této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách.

Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů. Pořadatelé na obou tratích na pátém kilometru zajistili občerstvovačky, bylo celkem teplo, a v cíli bohaté pohoštění. Akce vyvrcholila vylosování tomboly.

Dalšími běžeckými akcemi v okolí bude už ve středu 18. května v 18 hodin Malá cena Monaka ve Slatiňanech na 10 km. V neděli 29. května ve Vysoké nad Labem Běh u rozhledny – kros na 5 km a v sobotu 18. června v Pardubicích – Dubině Dubinský kros, muži 9 a ženy 6 km. Všechny tyto závody jsou zařazeny do Velké ceny východních Čech v bězích.