Začal desátý ročník ocenění toho nejlepšího z oblasti vědeckého výzkumu bez využití zvířat

LUSHawards
LUSHawards

18. dubna letošního roku, deset let od svého představení (duben 2012), se cena Lush Prize otevřela pro veřejné nominace.

Lush Prize odměňuje nejlepší vědce a aktivisty z celého světa, kteří usilují o ukončení testování chemických látek na zvířatech. Jedná se o největší finanční ocenění svého druhu na světě. Mezi dosavadní vítěze patří například americké univerzity specializující se na výzkum orgánů na čipu, čínští vědci využívající k testování lidské kmenové buňky nebo britští odborníci se specializací na počítačové modelování chemické toxicity.

Za posledních deset let nastala v problematice testování na zvířatech spousta pozitivních změn a objevů, ale bohužel tento boj stále není u konce.

Rebecca Ram, vědecká poradkyně Lush Prize:

„V kosmetickém, chemickém a farmaceutickém průmyslu je stále více a více uznávána potřeba odklonu od testování na zvířatech ve prospěch nových technologií, které mají výsledky relevantnější pro lidský organismus. Avšak regulační úřady a vlády po celém světě zůstávají rigidní a stále prosazují testování na zvířatech, přestože rostou pochybnosti o jejich spolehlivosti.

Letos hledáme především projekty, které se zaměřují na zvyšování povědomí širší veřejnosti o nutnosti změny a také vědce, kteří vyvíjí nové testovací metody zaměřené na složitější bezpečnostní otázky, jako je například vývojová toxicita (přenos chemických látek mezi matkou a nenarozeným dítětem).

Více informací o pěti kategoriích a způsobu nominace najdete na webových stránkách Lush Prize. Poslední den pro podání přihlášek/nominace je pátek 17. června.

Za deset let své existence Lush Prize podpořila testování bez využití zvířat a kampaně po celém světě již více než 2 miliony liber (přes 58 mil. Kč).

 

Comments

comments

Vyhledat