Odvolací soud potvrdil tvůrcům nedokončeného filmu Poslední z Aporveru tříletou podmínku

Odvolací soud potvrdil režisérovi a tvůrci nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru Tomáši Krejčímu tříletý podmíněný trest. Zamítl jeho odvolání. Stejné tresty dostali i jeho spoluobžalovaní Jiří Košťál a Petr Hemmr. Trojice fiktivně navyšovala náklady na výrobu fantasy snímku a způsobila Státnímu fondu kinematografie škodu zhruba třináct milionů korun. Všichni od počátku vinu odmítali.

Pražský vrchní soud vyslechl při odvolacím jednání obžalované, svědky i znalce. Podle předsedkyně senátu Kateřiny Jonákové z nich vyplynulo, že byly smlouvy na filmové práce fiktivní.

„Skutečně nebyly vytvořeny předměty, na které byly uzavřeny smlouvy,“ uvedla. Dodala, že trojice dostala velmi nízké tresty, které však nemohl odvolací senát zpřísnit, protože se žalobce neodvolal. „Tato trestná činnost měla být ohodnocena nepodmíněnými tresty,“ prohlásila soudkyně.

Soud ale zrušil povinnost Košťála a Hemmra zaplatit náhradu škody. Nárok je podle odvolacího senátu už promlčený. Režisér Krejčí se proti této části verdiktu neodvolal. Soudy uznaly trojici vinnou z dotačního podvodu, za který jim hrozilo pětileté až desetileté vězení.

Nepravdivé údaje v žádostech

Tomáš Krejčí spolu s Jiřím Košťálem byli společníci firmy Actor's Runway Agency, která produkovala film Poslední z Aporveru. Podle soudů uvedli v žádostech o dotace nepravdivé údaje. V letech 2010 a 2011 uzavřeli smlouvu a několik dodatků se společností CZ PAP, jejímž jednatelem byl Petr Hemmr.

Společnost měla na základě smluv vytvořit například pozadí pro výrobu animací či přepracovat už vyrobené podklady do 3D verze. Trojice ale věděla, že CZ PAP nic z toho nedodá a dodatky slouží jen k tomu, aby na film dostali od ministerstva kultury více peněz.

Dlouho připravovaný snímek měl mít rozpočet až 240 milionů korun, chtěl kombinovat živé herce a animované prostředí. V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín pak opakovaně posouvali a film dodnes není hotov.

V roce 2014 podal fond kinematografie trestní oznámení. Podle fondu neodpovídal stav filmu v té době délce výroby ani vynaloženým prostředkům. Společnost Actor's Runway Agency vyhlásila v roce 2016 úpadek. V roce 2018 policie zahájila trestní stíhání. Fond, který na vznik filmu přispěl 47 miliony korun, se připojil k trestnímu řízení s požadavkem na náhradu škody uvedené v obžalobě.