TOPlist

Kolik jste spálili kalorií? Chytré hodinky neměří přesně, ukázala studie

Apple Watch

Chytré hodinky a náramky si lidé pořizují primárně kvůli sledování celé řady sportovních aktivit, od chůze až po přípravu na maraton. Nositelná elektronika dnes umí měřit mnoho veličin, jako je srdeční tep, okysličení krve, VO2Max či EKG. Mezi nimi se ukrývá také měření spálených kalorií, které je důležité obzvláště v případech, kdy cvičíte za účelem snížení hmotnosti. Nová studie publikovaná v National Library of Medicine ovšem ukázala, že právě v měření kalorií mají tato spotřebitelská zařízení největší mezery.

fitbit sense
Chytré hodinky zvládají obstojně měřit ušlé kroky a srdeční tep, avšak spálené kalorie nikoliv

Vědci zkoumali přesnost chytrých hodinek Apple Watch Series 6, Polar Vantage V a Fitbit Sense na vzorku 30 uživatelů mužského i ženského pohlaví. Ti pro účely výzkumu prováděli silový trénink, jezdili na kole, běhali, chodili či dokonce seděli, přičemž výsledky měření byly porovnávány s hrudním pásem Polar H10 a MetaMax 3B. Server Stronger by Science následně poznatky výzkumného týmu přetvořil do přehledné tabulky.

table watch calories
V měření spálených kalorií nedopadly chytré hodinky vůbec dobře

Z výsledků je patrné, že všechna zařízení si v oblasti měření spálených kalorií vedla poměrně špatně, a to nehledě na vykonávanou aktivitu. Průměrná odchylka od skutečného počtu spálených kalorií byla u náramků prakticky nepředvídatelná a divoce se proměňovala, což z nich dělá téměř nepoužitelný prostředek pro měření kalorií. Chytré hodinky jsou dokonce ještě více nekonzistentní, pakliže má konkrétní osoba spotřebu vyšší či nižší oproti průměru. Kde naopak hodinky obstály poměrně se ctí, je měření ušlých kroků a tepu, přičemž nejlépe dopadly Apple Watch.



Apple Watch Series 7 recenze nahled



Nepřehlédněte

Recenze Apple Watch Series 7: v hlavní roli větší displej

Vzhledem k tomu, že vědci použili pro svůj výzkum omezené množství zařízení i malý vzorek subjektů, je potřeba brát výsledky s rezervou. Zásadně se však neliší oproti jiným podobným výzkumům, tudíž lze obecně konstatovat, že pro přesné měření spálených kalorií nejsou chytré hodinky a náramky vhodným zařízením, zatímco pro měření ušlé vzdálenosti a srdečního tepu je lze považovat za relativně spolehlivé.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku