K nim samozřejmě patří i dámské kabelky; a právě jim patřilo v pondělí 16. května foyer MDZ. Konal se tam totiž již tradiční Kabelkový VELEtrh.

Akce na podporu Domu pokojného stáří Naděje Zlín se letos uskutečnila již po jedenácté. Ženy, které si přišly udělat radost novým kouskem a zároveň podpořit dobrou věc, si mohly vybírat opět ze stovek kabelek, tašek, taštiček či batohů.

Za pouhých pět hodin trvání akce pak získala Naděje Zlín částku ve výši téměř 40 tisíc korun.

„Vybrané peníze poslouží na podporu našich klientů s mentálním postižením. Primárně bychom rádi uskutečnili dlouho plánovanou rekonstrukci pergoly a celkovou revitalizaci zahrady chráněného bydlení. Naší vizí je, aby sloužila klientům nejen k relaxaci a setkávání, ale také k trénování dalších dovedností, a to například pomocí výsadby bylinek či opečovávání záhonů,“ přiblížila Klára Švarcová z oddělení fundraisingu zlínské Naděje.

Ilustrační foto.
Zdražení vody a vítězství Veolie? Transformace vodárenství na Zlínsku budí emoce

Fronta jako banány

O tom, jak je Kabelkový VELEtrh oblíbený, svědčila dlouhá fronta, která se ještě před samotným zahájením ve 13 hodin, začala tvořit před vchodem divadla. Nezaujatý pozorovatel pak mohl vidět, jak se už během prvních několika minut výběr kabelek značně zúžil. Kdo chtěl ulovit ty nejkrásnější kousky, ten musel být rychlý.

Obohatit svou sbírku módních doplňků si přišla například Marta Soldánová ze Zlína, která na Kabelkový VELEtrh chodí pravidelně už od dob jeho vzniku.

„Vždycky jsem si tady vybrala takové kabelky, které jsem pak opravdu nosila a dobře mi posloužily. Tentokrát jsem se přišla poohlédnout spíše po sportovních kouscích,“ podotkla seniorka, které ihned padly do oka dvě kabelky. „Jedna z nich je pro dceru. Je zajímavá tím, že jde nosit jako kabelka i jako batůžek,“ dodala Marta Soldánová.

Pravidelnou zákaznicí je také Jana Vozárová ze Zlína.

„Nechybím na žádném ročníku. Vždy si odnesu domů tak tři až pět kousků, které většinou rozdám,“ uvedla další žena, která ráda dělá radost nejen sobě, ale i ostatním.

Slavnostní otevření Jaguar Trek v ZOO Lešná.
Dany a Yuna se představují. Zlínská zoo otevřela dlouho očekávaný Jaguar Trek

Konfekce i designérské skvosty

„Většina kabelek je takzvaně z konfekce. Často se objevují kousky z obchodů C&A, Primark, H&M, Rieker či Orsay. Velké zastoupení mají také kabelky od Bati, takže si myslíme, že láska žen ze Zlína k tomu ‚pravému zlínskému‘ stále trvá. Letos se nám sešlo také několik kabelek od designerských značek Sisley, Emporio Armani, Burberry, Louis Vuitton a další,“ prozradila ještě před zahájením „kabelkáče“ Klára Švarcová.

„I přesto všechny tyto krásné kousky mého kolegu, který se se mnou na organizaci poprvé podílí, nejvíce zaujala doma šitá kabelka z riflové sukně. Ne, že by si ji chtěl koupit, ale žasl nad kreativitou zdejších žen,“ dodala s úsměvem Švarcová. Ona sama do sbírky věnovala dva kousky.

„Byla bych špatná organizátorka, kdybych se sama nezapojila i tímto způsobem. Věnovala jsem dvě své kabelky, se kterými se mi hůře loučilo, ale určitě někomu ještě dobře poslouží. Já sama jsem si již při sběru kabelek vyhlídla jednu krásnou plážovou,“ podotkla organizátorka.

A jak vlastně Kabelkový VELEtrh vznikl? Před lety tuto originální akci vymyslela Zuzana Šlúchová, tehdejší fundraiserka Naděje. „Kabelkáč“ postupně překročil hranice Zlína a nyní se koná ve městech napříč celou Českou republikou.

Akci od dob jejího vzniku podporuje také Zlínský deník.

„Je čirou radostí sledovat, že Kabelkový VELEtrh se stále těší oblibě a pevně se zařadil mezi tradiční tuzemské dobročinné akce. Je třeba velmi poděkovat těm, kteří k výtěžku jakkoliv přispěli, a zejména ocenit každodenní práci týmu Naděje. Tito lidé příkladně pečují o ty, kteří by to bez jejich zkušeného přístupu měli v životě o poznání složitější,“ dodal na závěr šéfredaktor oddělení speciálních projektů Deníku David Karola.