Tenisem směrem k věčnému mládí

Nic proti pilates, józe a podobně, ale existuje něco mnohem lepšího, pokud se toužíte dožít sta let. A ani na to nemusíte být tak ohební.

Děláte jógu, pilates a jogging, abyste se udrželi fit a tělo co nejdéle mladé? Super. Žádný velký požitek z toho nemáte? Nevadí. Máme docela zajímavou studii (1), která ukazuje, že věčně mladí zůstanete díky jinému sportu. A nejlepší na tom je, že nemusíte být vůbec pružní a ohební. Nanejvýš budete potřebovat malý míček a trochu běhu. Sport, který slibuje věčné mládí a nesmrtelný život (dobře, to je trochu nadsázka), je – tadáááááá – tenis.

Nudný sport 80. let? Ani náhodou!

A pokud si hned vybavíte krátké bílé sukně, elitářský klubový život, nudný sport 80. let nebo Martinu Navrátilovou, musíme na vás vytasit následující argument: V nedávné studii mezinárodní vědci zjistili (2), že lidé, kteří hrají tenis, žijí v průměru o 9,7 roku déle než ti, kteří nedělali vůbec žádný sport. Podle dalších výsledků se badmintonisté dožijí o 6,2 roku déle, fotbalisté o 5 a běžci o 3,2 roku.

Týmový sport je nejlepší

Z toho plyne ponaučení: Sport je zdravý, týmový sport je ale mnohem zdravější (3). Plavání v bazénu za rohem, jogging v parku, gymnastika v obývacím pokoji – to vše je v pořádku, ale nepřinese to tolik, jako když jste aktivní ještě s někým. Vědci alespoň předpokládají na základě výsledků, že sociální složka v týmových sportech hraje klíčovou roli ve zdraví srdce všech účastníků studie. Připustili však, že existuje možná souvislost mezi obecnými životními podmínkami tenistů a jejich mnoha výhodami. Koneckonců, mohlo by to být také způsobeno tím, že tenisté zkrátka žijí celkově zdravěji, mají delší dovolenou a vyváženou stravu.

Pivo s přáteli? I to je „týmový sport“

Nakonec je to ale jedno. Jedna věc je v každém případě jasná – co nám přináší potěšení a zábavu, je pro nás obvykle dobré. A tečka. Takže pokud raději ležíte na jógové podložce, než abyste se honili s raketou v ruce za plstěným míčkem, je to také skvělé. I pivo s přáteli ve sportbaru za rohem je také druhem sociální interakce – a sociální složku byste nikdy neměli podcenit. Ať už na tenisovém kurtu nebo vedle něj… (4)

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465255/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7523898/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7270841/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat