Kniha: Germania

Co by se stalo, kdyby nacisté v roce 1945 vyhráli válku? Leoš Šedo ve svém románu Germania prokazuje velkou představivost při vytváření příběhu ve světě, kde poválečné rozložení sil neodpovídá skutečné realitě, ale Sovětský svaz ve studené válce s USA nahrazuje Německo.

Leoš Šedo: Germania


Už v první větě románu je pro milovníky alternativní historie zajímavý špek, když se k letišti Tempelhopf blíží dopravní letoun Junkers 350. Jde o narážku na Airbus 350, který nyní patří k nejmodernějším letadlům, která zároveň naznačuje, že ve světě, kde se příběh odehrává, něco nesedí. Ano, Němci vyhráli druhou světovou válku a jsou mocností, soupeřící v současnosti s USA. Hlavní postava po vystoupení z letadla prochází letištěm kolem bronzových bust německých stíhacích es, které se ve skutečném světě tak velké popularitě netěší. Cestující Siegfried Jungmann, uznávaný novinář, se vrací z cest a má se podílet na přípravě dokumentu k výročí vzniku NSDAP.

Těší se na své stejně uznávané kamarády, kteří se ovšem  proslavili v jiných oborech, než je novinařina. Horst je šéfredaktorem stranického plátku, Joachim elitní chirurg a Jürgen vysoký důstojník gestapa.

Berlín není Berlín, ale Germania, úžasné město stvořené podle plánů Hitlera a jeho architektů. Jungmann se vrací ve vzpomínkách zpátky v čase a dává tak čtenáři šanci pochopit, jak vznikal svět, ve kterém žije. Rudolf Hess se stal mírovým prostředníkem, který vyjednal příměří mezi Německem a Británií. Svět v roce 2020 je díky tomu trochu jiný, než ho známe my. Existuj sice mobilní telefony, ale v Německu jsou jenom pro vyvolené.

Jak známo, let prvního německého dobyvatele vesmíru přivítali populárním popěvkem “Guten Tag, Major Heinz Guderian…”

Siegfied má spolupracovat s mladou filmařkou Ulrike na dokumentu, který má oslavovat kulaté výročí strany prostřednictvím jeho úspěšné kariéry a také v něm mají vystoupí jeho kamarádi z gymnázia. Propaganda funguje skvěle a musí se činit, aby Němci ani na chviličku nezapochyboval o tom, že se mají jak nejlépe mohou. Do příběhu vstupuje tajemný cizinec, který všechno obrátí naruby a z přípravy filmu se stane boj o život a odhalení největšího tajemství, které režim střeží všemi silami.

Víc není třeba prozrazovat. Leoš Šedo fiktivní svět vymyslel skvěle, čtenáře udivuje skvěle vykonstruovanými detaily, které pobaví a zároveň nutí přemýšlet a srovnávat s realitou, tak jak jí popisuje historie. Pokud jste příznivci alternativního vývoje dějin v beletrii, tak kniha Germania vás jistě zaujme a uspokojí. Jednak dobrou zápletkou, a pak také mistrně popsanými reáliemi fiktivního světa, který se někomu od toho našeho nemusí zdát zase až tolik vzdálený.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz, díky.