Snížení daně zlevní paliva, otázkou je, zda to stačí

benzín

Po poslanecké sněmovně schválila vládní návrh zákona, kterým se snižuje spotřební daň na pohonné hmoty, také druhá komora parlamentu. Senát tento návrh zákona schválil, a tak vstoupí v platnost. My se dnes podíváme na to, o kolik sníží ceny pohonných hmot, a zda to bude stačit. Pojďme na to!

Snížená daň od začátku června

Nová výše spotřební daně na pohonné hmoty by měla začít platit od začátku června. Nyní je platnost omezena koncem září. Daň se sníží o 1,5 koruny na litr pohonné hmoty. Vyplývá to z vládního návrhu zákona, ten schválila jak sněmovna, tak senát. V této době je spotřební daň 12,84 korun na litr benzinu a 9,95 korun na litr nafty. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v senátu však nevyloučil, že by mohlo jít o řešení trvalé, nikoli jen na dobu do konce září tohoto roku.

Opozice kritizuje za nedostatečnost

Hnutí ANO 2011, jakožto nejsilnější opoziční celek, konání vlády kritizuje. Chce totiž výraznější kroky, které by spočívaly například také ve snížení DPH na pohonné hmoty. Samotné snížení spotřební daně v podobě, jak ji prosazuje vláda a její zástupci v parlamentu, je dle ANO nedostatečné. Na cenách se prý větším způsobem neprojeví. Ministerstvo financí České republiky by mělo do konce září kontrolovat marže pumpařů a budou se zabývat tím, zda se snížení daně projevuje ve výsledné ceně pohonných hmot. Vláda již v minulosti představila další řešení zvyšujících se nákladů na dopravu a přepravu. Například zrušení silniční daně u osobních aut, autobusů a náklaďáků do 12 tun. Také rozhodla o zrušení povinnosti přimíchávat do pohonných hmot biosložky.

Jak by se měla snížit cena pohonných hmot?

Otázkou je, jak se projeví snížení spotřební daně do výsledné ceny pohonných hmot. Někteří odborníci jsou k tomu skeptičtí. Ministr financí však čeká, že kombinace všech vládních nástrojů by měla představovat snížení ceny jednoho litru pohonných hmot o 4 až 4,50 Kč.

Zdroj: https://www.finance.cz/541596-snizeni-spotrebni-dane-na-naftu-a-benzin/, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-snizeni-spotrebni-dane-na-naftu-a-benzin-konec-primichavani-bioslozky.A220426_051834_domaci_kop, https://www.penize.cz/nakupy/434068-benzin-a-nafta-maji-zlevnit-senat-schvalil-nizsi-dan

Náhledové foto – Pixabay

 

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.