Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Napjatá ekonomika: Dluhy zaplatí střední třída, nikdo jiný nemůže, řekl expremiér Topolánek ve studiu eXtra.cz

O tom, že současná vládní ekonomická politika je výbušným tématem, se mohl na vlastní oči přesvědčit moderátor pořadu eXtra host. Přímo ve studiu se totiž střetly těžké politické váhy, expremiér Mirek Topolánek a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Nemůžeme nechat padnout na ústa lidi, kteří se dnes dostávají do energetické chudoby," uvedl Petříček. "Tomáši, energetická chudoba je eufemismus, chudoba je chudoba," kontroval mu Topolánek.

V debatě pořadu eXtra host se ve studiu sešli exministr zahraničí a současný místopředseda ČSSD Tomáš Petříček a expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Kromě dalších témat přišla řeč i na současnou ekonomickou situaci a vládní kroky ve světle toho, že mnoho občanů se dostává do ekonomické tísně.

"Žádný chybný krok u této vlády nevidím. Možná jen to, že lidem neřeknou korektně: My se tou válkou (na Ukrajině) vracíme možná před rok 1990. Vláda by neměla nechat nikoho padnout do existenčních problémů. Ale zaplatí to střední třída- nikdo jiný to zaplatit nemůže," uvedl nejprve Topolánek, s čímž však jeho oponent ve studiu nesouhlasil.

Nemůžeme je nechat padnout na ústa

"Já jsem rád, že Mirek přiznává, že je potřeba části české společnosti pomoci, že je nemůžeme nechat padnout na ústa, lidé, kteří se dnes dostávají do energetické chudoby, nejsou schopni zaplatit účty, ty sociální transfery budou nutné...," uvedl Petříček. "Tomáši, energetická chudoba je eufemismus, chudoba je chudoba. Jestliže zaplatíš energie, nemáš na jídlo... jestliže zaplatíš jídlo, nemáš na nájem...," reagoval hbitě Topolánek a špičkoval svého debatního soka.

Po apelu moderátora, aby Petříčka nechal domluvit, Topolánek zvolal: "My se můžeme hádat, my se s Tomášem známe roky..."

"To, že jsou lidé, a bude jich víc a víc, kteří nejsou schopni zaplatit energie, to je realita. Můžeme se bavit o tom, co ten pojem znamená, ale to je druhá věc... Já si myslím, že ty prostředky se dají najít. Mirek řekl správně, že dnes nejvíce daníme střední třídu. Lidé, co chodí do kvalifikovaných prací, jsou dnes na špagátu... Máme malé majetkové daně, debata o sektorových daních se nevede, tady ten prostor stále je. Nemůže to platit pracující a střední třída," rozvinul pak svůj postoj Petříček.

"Mirek říkal, že povolenky dopadají na cenu elektřiny, ale z toho navyšování je to asi jen 10 % Vláda by mohla zvážit, jestli část toho nevyužít a nepomoci rodinám zvládnout ten růst cen," přišel exministr s návrhem, jak pomoci rodinám, načež se však dočkal opět odmítavé reakce.

Vidíš pouze ten detail, energetickou závislost nevyřešíme

"Vidíš ten detail, vidíš ten balík peněz, ale nevidíš to, že krátkodobě tu energetickou závislost nevyřešíme skoro nijak. Střednědobě to bude stát strašné peníze a ty musíš někde vzít... Bez toho v té závislosti zůstaneme a budeme v té oprátce navždy nebo 10 let," oponoval mu Topolánek.

"Musíme se bavit o tom, jak vznikla ta inflace. Z 50 procent je exogenní, vnější, těch zbývajících 50 procent jde na vrub minulé vlády. To byly ty dárečky... Já chápu, že se to všem líbí, já jsem taky rád, že se mi zvýšil důchod. Inflaci neumíme řešit tu vnější, umíme řešit tu vnitřní. Když ta vláda nebude rozdávat ty peníze těm, co je nepotřebují, pak by se nám mohlo podařit tu inflaci zvládnout," rozvinul svou myšlenku expremiér.

Následně nastínil temnou vizi. "Já mám strach ze sociálních bouří, mám strach z velkých tenzí ve společností, že ti lidé vyjdou oprávněně do ulic. Ale schopnosti vlády jsou limitované. Musíme udržet ekonomiku v chodu. Vláda se musí postarat o potřebné, o důchodce, samoživitele, lidi na existenčním minimu. Potraviny, nájem, energie. Asi žádnou nadstavbu ta vláda zajistit neumí," dodal bývalý předseda ODS, jaké jsou podle něj limity současné vlády.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy