Úterý, 4.6.2024
KnihyKultura

Pocit hanby

recenze knihy Pocit hanby

Lindu Castillo není českým čtenářům třeba sáhodlouze představovat. Její série s vyšetřovatelkou Kate Burkholderovou je u nás velmi populární. Pokud autorku neznáte, ptáte se asi, čím se Kate liší od svých knižních kolegyň, protože detektivních příběhů s ženami jako vyšetřovatelkami vychází dvanáct do tuctu. Kate Burkholderová pochází z amišské komunity, z jejíhož područí se v dospělosti vymanila. Pořád ale působí jako náčelnice v malém městečku v Ohiu, kde mají Amišové silnou základnu. Tentokrát má před sebou hodně těžký případ. Na odlehlé farmě je zavražděna amišská žena a jedna z jejích vnuček je unesena. Začíná boj o čas, o každou minutu. Čím více času uplynulo, tím menší je naděje, že by děvčátko mohlo zůstat naživu, zvlášť, když přibývají další mrtví a stopy se točí pořád kolem stejných lidí, které spojují dávná tajemství.

Série Lindy Castillo má aktuálně dvanáct dílů, Pocit hanby je jedenáctým a pro mě v pořadí druhým, který se mi dostal do rukou. Číst po prvním úvodním příběhu až ten předposlední nezní jako dobrý nápad, ale můžu vás ujistit, že nevadí početní ani časová prodleva, kterou byste mezi čtením mohli, stejně jako já, mít, a v mém případě jsou to rovné tři roky.

Pocit hanby - recenzeJak už to u sérií bývá, autoři drobnými vsuvkami připomínají základní informace, které bývají nosným pilířem a navíc děj koncipují takovým způsobem, že vám vlastně žádné střípky ani nechybí. Důraz je kladen vždy na konkrétní zločin, který Kate v jednotlivých knihách řeší, postupy vyšetřování a samozřejmě na to nejdůležitější, na čem je celá série postavená, a to je životní styl amišské komunity. Díky Kate proniknete do světa Amišů, poznáte jejich myšlení a zvyky.

Tentokrát je příběh hodně emotivní, přece jen únos malé holčičky se dotkne každého, kdo má v sobě byť jen malý kousek empatie. Linda Castillo má svůj osobitý styl, vytvořila hrdinku, kterou si snadno oblíbíte. Kate je příjemná postava, její chování přímé a férové. Děj má spád a odsýpá, autorka píše poutavě a dokáže zaujmout do detailu propracovanými psychologickými profily postav.

Jen pár dní zpátky vyšlo v nakladatelství Moba dvanácté pokračování série nazvané Zpřetrhaná pouta, na které fanoušci Kate Burkholderové už netrpělivě čekali a které přinese další napínavý případ policistky pocházející z neortodoxního a pro čtenáře atraktivního prostředí.

 

Nakladatelství Dobré knihy - logo

 

 

Název knihy Pocit hanby
AutorLinda Castillo
Žánrdetektivní, kriminální román
  
Nakladatelství MOBA
Rok vydání2022
Počet stran328
ISBN978-80-279-0067-1
  
Nákup knihy

www.dobre-knihy.cz

Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

 

MOBA

Nakladatelství Moravská Bastei MOBA sídlící v Brně vzniklo na podzim roku 1991. MOBA je jedním z nejvýznamnějších a nejstabilnějších nakladatelství na českém knižním trhu. Velký důraz klade na vydávání kvalitní tvorby českých spisovatelů (Vlastimil Vondruška, František Niedl, Roman Cílek, Hana Marie Körnerová, Jan Míka, Alena Jakoubková, Jan Bauer) a zahraničních autorů (Anthony Doerr, Håkan Nesser, Deon Meyer, Johan Theorin, Volker Kutscher, Donald Ray Pollock, Neil Cross, Leif G. W. Persson, Arnaldur Indriason, Tony Parsons, Benjamin Black, Linda Castillo, Michael Robotham a další).

www.mobaknihy.cz



Palmknihy

Palmknihy jsou online knihkupectví plné e-knih, audioknih a nově také klasických tištěných knih. Jako největší obchod s e-knihami s nejdelší tradicí v Česku jsou odborníky na digitální čtení, rádi pomáhají těm, kdo se čtečkou začínají a na e-knihy lákají všechny bez ohledu na věk nebo oblíbený žánr. V přehledném a intuitivním e-shopu můžete v okamžiku vybrat, nakoupit, stahovat a číst. Nabídka tištěných knih je pak 100% skladem a objednávky jsou odesílány do 24 hodin. Na Palmknihách najdete lákavé slevy, e-knižní předprodeje, díky kterým se do žhavých novinek můžete pustit s předstihem, knižní tipy a dokonce i řadu e-knih zdarma.

www.palmknihy.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Barbora Javorková

Knihovnice tělem i duší. (osobní blog)