O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent

Ceny nových bytů v hlavním městě nadále rostou. Průměrná prodejní cena v Praze dosáhla v letošním prvním čtvrtletí 145.749 Kč/m². To je o téměř 30 procent více než před rokem. Na vině je především nízká nabídka, která se již téměř rok pohybuje jen okolo 3 tisíc nových bytů, a prudce rostoucí ceny vstupů, především stavebních prací, materiálů a energií. Za první tři měsíce letošního roku se prodalo 1.050 nových bytů. Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Na konci prvního čtvrtletí si zájemci o nové bydlení mohli vybírat jen z cca 3.200 nových bytů. Oproti stejnému období loňského roku tak měli na výběr o 1.000 bytů (24 %) méně. Nabídku nových bytů se kvůli komplikovaným povolovacím procesům dlouhodobě nedaří v potřebném množství doplňovat. Počet nových volných bytů v hlavním městě se již rok drží jen kolem úrovně 3 tisíc, přitom dříve bylo v cenících běžné dvojnásobné množství.

„V prvním kvartále roku se vyprodaná nabídka jen slabě doplnila, aby ale uspokojila dlouhodobé tržní potřeby, musela by být alespoň trojnásobná. Češi mají nadále o koupi nového bydlení zájem, z průzkumu víme, že i v této nejisté době je nemovitost považována za nejbezpečnější a nejvýnosnější typ investice. Proti uspokojení poptávky ale stojí zdlouhavé povolování nové výstavby, k jehož zefektivnění zatím nedochází. Často zmiňované nájemní bydlení tuto skutečnost nevyřeší, nabídku pouze částečně doplní,“ hodnotí Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Nedostatek nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč došlo k dalšímu nárůstu cen. Podstatně k němu ale přispělo i další výrazné zdražování vstupů. V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k dalšímu narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů, což má negativní vliv na dostupnost a ceny stavebních materiálů. Některé stavební komponenty od začátku roku zdražily o desítky procent, klíčové materiály dokonce až o násobky stovek procent. Výrazně zdražila například betonářská výztuž, cement, izolační materiály, plechy a řada dalších vstupů. Významné zdražení zaznamenala také energie a v souvislosti s opatřeními ČNB i úvěry.

Prodejní cena nových bytů vzrostla na 145.749 Kč za m² (meziročně o 29,9 % více), a velmi se tak přiblížila i ceně nabídkové, která se na konci čtvrtletí pohybovala těsně pod úrovní 150 tisíc Kč/m² (149.255 Kč/m², meziročně o 22,8 % více). Nabídkové ceny se přitom dlouhodobě držely 5-10 % nad úrovní cen prodejních.

Politici stále komplikují výstavbu

„Rostoucí ceny bytů bohužel kopírují současnou situaci, kdy je na trhu nejméně nových bytů za posledních deset let. Nabídka se v loňském roce téměř vyprodala a zdlouhavé povolovací procesy stále komplikují novou výstavbu. Zároveň se do rostoucích cen bytů promítly i eskalované ceny všech vstupů: komodit, energií, úroků nebo lidských zdrojů“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Především velmi nízká úroveň nabídky, nejistota ohledně budoucího vývoje a zdražování a zhoršení dostupnosti hypoték, kdy v souvislosti s nařízeními ČNB opět dochází k zavedení úvěrových limitů DTI a DSTI a na nemovitost je možné si půjčit nanejvýš 80 % hodnoty nemovitosti (s výjimkou žadatelů do 36 let), měly za následek, že část zájemců o nové bydlení své kupní rozhodnutí dočasně odložila. Za první čtvrtletí se v Praze prodalo celkem 1.050 nových bytů, což je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se jich prodalo 1.100. Kvůli mírnému ochlazení poptávky by se mohlo zdát, že dojde k růstu nabídky. Tento růst však bude pouze nominální, v reálném pohledu se nic zásadního nezmění. Nabídka stále ani zdaleka nebude schopna pokrýt poptávku.

„V poslední době ubyla část klientů čerpajících hypotéky, které jsou nyní dražší. Ale na druhé straně zcela zásadně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory, protože se obávají o jejich znehodnocení. Nový byt je totiž bezpečná investice a ochrana před inflací,“ komentuje trend posledních týdnů zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.


(17. 5. 2022 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(6477)