Ekofarmou roku je Farma Kateřina z Krušných hor | Lovime.bio

Ekofarmou roku je Farma Kateřina z Krušných hor

Nejlepší ekofarmou roku 2022 je Farma Kateřina v Krušných horách, která se specializuje na chov plemenného dobytka. Zvířata chová v souladu s pravidly pro ekologické zemědělství už skoro třicet let. Ocenění, které uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Richarda Bartáka bude slavnostně předáno za účasti široké veřejnosti v rámci „Dne otevřených faremních vrat“, který se uskuteční 21. května přímo na vítězné ekofarmě.

Zdroj: Pro-bio.cz

Začalo to jednou krávou

Rodinná Farma Kateřina se nachází na kraji obce Hora Svaté Kateřiny v okrese Most nedaleko německých hranic. Hospodářství je unikátní svojí polohou – leží v nadmořské výšce od 730 do 910 metrů nad mořem. Založili ho v roce 1995 manželé Adolf a Kateřina Loosovi s jednou krávou a malým pozemkem. O tři roky později se jejich farma rozrostla na malé stádo 10 zvířat. V současnosti se zde prohání okolo 150 kusů dobytka, které má k dispozici 300 hektarů pastvin a luk.

Každé zvíře má jméno

„Naše ekologické hospodaření jde ruku v ruce s naším myšlením. Nejsme zastánci „po nás potopa“ a podle tohoto hesla také žijeme. Hospodaření s půdou i se zvířaty je vedeno tak, abychom si za naším výsledkem mohli stát.“, říká Adolf Loos.

Zvířata jsou od dubna do listopadu venku. Když není pastva, jsou přikrmována a stele se jim na místech, která si sami vyberou.  Přes zimu pak tráví čas v zimovištích, a to v malých skupinkách, maximálně po osmi kusech.  „Všechna zvířata jsou v každodenním kontaktu s lidmi, každé má u nás jméno, a tedy individuální přístup. Je s nimi pak daleko lepší manipulace třeba při přehánění na pastvinách nebo při bonitacích a přípravách na výstavy,“ dodává Loos.

Manželé Adolf a Kateřina Loosovi. Zdroj – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Manželé Adolf a Kateřina Loosovi. Zdroj – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Zvířata míří do Česka i za hranice

Na farmě chovají masný skot dvou plemen – Limousine a Salers. „Prioritou jsou plemenná zvířata. Ta končí v našem chovu i v jiných chovech v tuzemsku i zahraničí. Zástav jako takový neprodáváme. Mezi našimi obchodními partnery jsou jak ekologické, tak konvenční chovy. Hodně zákazníků se k nám vrací, jsou spokojeni s produkcí a také s povahou zvířat,“ říká o podnikání Loos.

Ročně odtud do dalších chovů zamíří necelých dvacet plemenných býků a pětadvacet plemenných jalovic. Mladí býci jsou zařazováni do chovu po skončení testu a bonitaci, poté dostanou státní registr a jsou v databázi plemenných býků. V historii farmy do ní bylo zařazeno zhruba 130 plemenných býků. Na jatka jde v rámci brakace cca 8 krav.

Kromě dobytka na oceněné farmě chovají králíky plemen Německý obrovitý strakáč, Hyla a Francouzský beran. I část z nich jde dál do chovu.

V plánu je bourárna a prodej masa ze dvora

Do budoucna se připravuje rozšíření aktivit farmy o bourárnu a prodej masa ze dvora. Budoucí odběratelé si pro kvalitní maso mohou začít jezdit už za pár týdnů. Práce na stavbě a následné kolaudaci bourárny totiž finišují.

Nemalé úspěchy slaví Loosovi na výstavách a soutěžích. Ocenění sbírají od roku 2010, a to zejména s plemenem Limousine. Pravidelně se účastní například Národní výstavy hospodářských zvířat, loni si z této soutěže přivezli hned osm cen. Uspěli mimo jiné s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci nebo obhájili vítězství v kategorii Chovatelská skupina Limousine, což patří k jejich největším chovatelským zdarům.

Za významný úspěch pak považují vítězství z roku 2017 na výstavě SIMAGENA v Paříži, největší evropské výstavě dobytka, které se účastní až 2 tisíce zvířat. Odtud si přivezli 3. místo v kategorii mladí býci s býkem Bláha ze Sv.Kateřiny.

Na výstavách soutěží dobytek z konvenčních i ekologických chovů – Loosovi je berou jako skvělou příležitost pro předávání zkušeností. Protože začínali doslova na zelené louce a bez finančního zázemí, cení si každého úspěchu, nejen v této oblasti.

Adolf a Kateřina Loosovi s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci na Národní výstavě hospodářských zvířat 2021. Zdroj – Český svaz chovatelů masného skotu

Den otevřených vrat 21. května 2022

Na Farmu Kateřina jezdí v rámci exkurzí a komentovaných prohlídek děti ze školek i základních škol. Pravidelně sem míří také studenti Zemědělské školy Údlice-Chomutov. Široká veřejnost pak může na farmu zavítat v rámci Dne otevřených faremních vrat 21. května 2022. Loosovým bude slavnostně předáno ocenění Nejlepší ekofarma roku 2022. Celodenní akce nabídne program pro děti i dospělé – komentované prohlídky farmy, kuchařskou show Hugo Hromase, farmářský trh nebo hudební kapelu SAPHIR. Návštěvníci budou moci ochutnat celou řadu potravin v kvalitě BIO – maso, sýry, mošty, vína, zeleninu, nebo třeba regionální pivo. Kompletní program najdete zde.

V neděli 22. května pak organizátoři připravují Chovatelský den – akci pro odbornou (zemědělskou veřejnost). Na programu je prohlídka luk, pastvin a zvířat. Diskuze nad aktuálními tématy – sucho, obnova luk a pastvin, problémy se zvěří a vlky, jak zařazovat zvířata do komerčních chovů.

Vysokohorské podmínky

Proč titul Ekofarma roku 2022 získala právě Farma Kateřina shrnuje Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců:

„Farma hospodařící v oblasti pohraničních hor byla vybudovaná zcela od počátku na zelené louce. Zemědělskou činnost realizuje ve vyšších nadmořských výškách, a to s ohledem na tvorbu krajiny a ochranu životního prostředí. K prodeji plemenných zvířat přibude brzy bourárna a tedy prodej kvalitního masa ze dvora.“

Hospodářství leží v Krušných horách v nadmořské výšce od 730 do 910 metrů nad mořem. Zdroj – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Cílem ocenění je upozornit na nejlepší ekologická hospodářství u nás

Spotřeba biopotravin u nás stabilně roste a s ní stoupá i počet subjektů, které hospodaří v souladu s přírodou. Ekologických zemědělců je v České republice v tuto chvíli už přes 4900 a ocenění Nejlepší ekofarma roku má upozornit právě na kvalitní českou bioprodukci.

V loňském roce získaly titul Nejlepší ekofarma roku Eko sady Komňa ze Zlínského kraje, Nejlepší ekofarmou roku 2020 se stala Biofarma pod Hájkem z Horní Branné v Libereckém kraji.

Mezi další zajímavé projekty z oblasti ekologického zemědělství patří mimo jiné soutěž Česká biopotravina roku, jejíž výsledky jsou každoročně vyhlašovány na podzim.