Baletní Carmen z Ostravy tančí v nočním klubu a láska pro ni nemá hranice

Příběh vášnivé Carmen je znám především z opery Georgese Bizeta, má ale i další umělecká ztvárnění. Baletní nyní spolu se souborem Národního divadla moravskoslezského (NDM) připravil choreograf Jiří Pokorný. Příběh posunul do současnosti a soustředí se na milostný trojúhelník.

Ostravská Carmen pracuje v nočním klubu na kraji velkého industriálního města. Je energická, nekonvenční, má ráda svobodu a nezávislost. „Má mnoho podob, jednou je sexy, jindy je naštvaná. Je to přímočará dívka, což je docela těžké ztvárnit na jevišti, protože vše musí být jasné. Publikum musí vědět, co si myslí,“ říká o titulní hrdince její představitelka Natalia Adamska. V roli ji alternují Arianna Marchiori a Yu Matsumoto.

V opeře i v baletu prožívá Carmen tragický milostný příběh. „Je především zajímavá tím, jakým způsobem miluje. Ona opravdu umí milovat otevřeně, pro ni láska nemá hranice,“ míní choreograf Pokorný. V Ostravě Carmen zápasí s láskou uzavřeného muže, s kamarádkou, která jí ho chce odloudit, a se svým osudem, jenž má na jevišti podobu býka.

Choreografie je postavená na hudbu Georgese Bizeta a také Rodiona Konstantinoviče Ščedrina. „Jejich hudba je dokomponovaná současným zvukovým aranžmá, jde o fúzi dvou stylů: klasického a současného,“ upřesnil Pokorný.

V Ostravě uvedli baletní Carmen (zdroj: ČT24)

Pro Národní divadlo moravskoslezské byl prý Pokorný pro nastudování Carmen první volba. „Všimla jsem si, že v Jirkových choreografiích je vidět tajemství, a připadalo mi, že Carmen by ho mohla zajímat, že by nás to mohlo vzájemně posunout,“ vysvětlila šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Pracovat do Ostravy se Jiří Pokorný vrátil po čtyřech letech. Tanečník, který prošel školou uznávaného Jiřího Kyliána, dnes spolupracuje jako taneční pedagog a choreograf se soubory v Evropě a ve Spojených státech. Carmen je první dějový balet, který ztvárnil. Na jevišti vytvořil působivé fantazijní obrazy podpořené zrcadly a světlem.