reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stovky zaměstnanců Intelu chtějí zřídit odbory

17.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Stovky zaměstnanců Intelu chtějí zřídit odbory
V Intelu právě probíhá historicky největší snaha o založení firemních odborů, jíž se má přímo účastnit přes 350 zaměstnanců. Ti se scházeli již přibližně rok a nyní společně vyzývají firmu, aby uznala jejich zatím neoficiální organizaci.
Vypadá to, že někteří zaměstnanci Intelu z řad inženýrů se chopili příležitosti, kterou jim dává aktuální situace na pracovním trhu týkající se právě lidí potřebných pro polovodičový průmysl. Ti chybí a chybět budou, pokud se firmy chtějí nadále snažit rozšiřovat své výrobní kapacity, což pochopitelně aktuálně značně omezuje možnosti Intelu bránit se vzniku odborů. 
 
 
Na firemní tiskovce se minulý týden ozval Matt West, inženýr a začínající politik z Oregonu, který vedení Intelu vyzval k tomu, aby nijak nezasahovalo do vzniku mladé organizace, jejíž hlavní členové se už v soukromí scházejí více než rok. Intel by také měl dle jeho představ podepsat dohodu, v níž se zaváže nebránit zaměstnancům snažícím se o založení odborů. Nemáme ale žádné zprávy o tom, zda Intel takovou dohodu podepsal a zda už vůbec měl tu možnost. 
 
Matt West uvádí, že inženýři či obecně zaměstnanci Intelu chtějí založit odbory kvůli "krajně nezdravě dlouhým pracovním směnám", a to krom mnoha jiných důvodů. Stěžuje si konkrétně na to, že inženýři ve firmě pracují někdy i více než 80 hodin týdně dle požadavků vedení a i po zbytek času musí být k dispozici.
 
West prozradil i to, že bylo zapotřebí povolení, pokud se chtěl člověk vzdálit z továrny na více než dvě hodiny a že sám si prožil více než tříměsíční období, kdy pracoval zmíněných 80 hodin týdně a celkem měl jen tři dny volna, za což si vysloužil od doktora okamžitě nařízenou dovolenou kvůli fyzickým i psychickým potížím. Po opětovném nástupu do práce mu pak vedení ve vytýkacím dopisu vyčetlo, že o své náhlé indispozici nedal vědět předem. 
 
Nejde ale jen o dlouhé pracovní směny a požadované vysoké pracovní nasazení, ale třeba i o nejasné podmínky na cestě za povýšením, což je pro zaměstnance značně demotivující, jak uvedl Matt West, jenž se stal tváří nově vznikající zaměstnanecké organizace.
 
Zaměstnanci Intelu žádající změny jsou už v kontaktu s organizací Communications Workers of America a zatím není jasné, zda mají v záměru založit vlastní odbory, nebo vstoupit do některé z existujících organizací. Samotný Intel se zatím na toto téma nevyjádřil. 
 
Zdroj: Engadget


reklama