Jak vybrat vysokotlaký čistič / Wapku

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Vysokotlaký čistič, který zlidověl pod názvem wapka, si najde místo v každém rodinném domě. Můžete jím umýt dlažbu, auto, kolo, zahradní nábytek, ale třeba také fasádu. Pokud umýváte často, bude vysokotlaký čistič wap nedílnou součástí vaší domácnosti. Při umývání totiž dokáže ušetřit až 80 % vody oproti zahradní hadici. V našem článku se dozvíte, podle čeho vybrat vysokotlaký čistič. Nejdůležitější je tlak, průtok vody, materiál komponentů, ale to zdaleka není vše.

Recenze vysokotlakých čističů

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.Kärcher K 7 Premium Full Control Plus Home 1.317-133.0Zjistit cenu
91 %
2.Kärcher K 5 CompactZjistit cenu
84 %
Recenze
3.Bosch AdvancedAquatak 140Zjistit cenu
83 %
4.Bosch UniversalAquatak 130 0.600.8A7.B00Zjistit cenu
80 %
5.Bosch EasyAquatak 120Zjistit cenu
72 %
6.Helpmation GFS-C1Zjistit cenu
71 %
7.Riwall REPW 150 SETZjistit cenu
65 %
8.Riwall REPW 120 SETZjistit cenu
63 %

Přinášíme vám přehled top vysokotlakých čističů, které spadají do hobby kategorie, takže je využijete především pro domácí použití. Pod drobnohled jsme si vzali především výkon jednotlivých přístrojů, ale také způsob ovládání a manipulaci a také příslušenství. Všechny testované myčky jsou na studenou vodu, ale je možné v nich používat teplou vodu od 40 °C do 60 °C. Přečtěte si, jak dopadlo naše testování.

Bosch UniversalAquatak 130 0.600.8A7.B00

Výkon motoru1700 W
Max. tlak130 bar
Max. průtok380 l/h
Materiál čerpadlacelokovové
Čištění se saponátemano
Hmotnost7,8 kg

Vysokotlaký čistič Bosch UniversalAquatak 130 má multifunkční využití. Je možné ho použít na mytí aut i kol, ale nezalekne se ani čištění okapů, cihel nebo zámkové dlažby. Splňuje všechny parametry domácího pomocníka.

Tlak 130 barů odpovídá méně častému používání, ale práce bude rozhodně hotová dobře a rychle. Speciální tryska 3 v 1 nabízí 3 způsoby rozstřiku vody, takže není potřeba kupovat více trysek nebo nástavců. Součástí přístroje je i externí zásobník na saponát. Zásobník se připíná na rukojeť.

Celkové sestavení spotřebiče je snadné. Myčka přijde ve stavu, kdy ji můžete ihned začít používat. Stačí jen lehce nacvaknout komponenty jako je rukojeť, tryska nebo zásobník na saponát. Myčka má i samonasávací funkci, takže můžete čerpat třeba dešťovou vodu ze sudu. Držáky na rukojeť jsou integrované, takže se s celou myčkou dobře manipuluje. Díky menším rozměrům se pohodlně skladuje.

Zárukou dlouhé životnost je kovové čerpadlo. Jediné, co nám přišlo trochu nepraktické je práce s kabelem, který je potřeba odvinout z držáku, případně se z držáku odvíjí sám. Lepší by byl naviják, ale ten bývá součástí spíše dražších modelů.

  • kovové čerpadlo
  • přijatelná cena
  • samonasávací funkce
  • nižší tlak
  • pro méně časté používání
  • nepraktická práce s kabelem
Zjistit cenu

Helpmation GFS-C1

Výkon motoru60 W
Max. tlak9 bar
Max. průtok168 l/h
Materiál čerpadlakovové
Čištění se saponátemano
Hmotnost7 kg

Narozdíl od ostatních se jedná o akumulátorovou wapku. Proto má i další zajímavé parametry:

  • délka hadice – 6 m
  • teplá voda – ano
  • max. tlak – 9 bar
  • typ baterie – Lead-Acid 12 V
  • doba nabíjení – 6 hod
  • hlučnost – 45 dB

Přenosnou tlakovou myčku Helpmation GFS-C1 ocení všichni ti, kteří nemají na dvorku či zahradě přívod vody a elektřiny. Jedná se totiž o akumulátorový model, který elektřinu čerpá ze zabudovaného akumulátoru. Je vybavena zásobníkem na vodu o objemu 17 l. Do zásobníku je možné napustit také vodu horkou o teplotě až 60 °C. K těmto důvodům přičtěte ještě kompaktní rozměry 53,5 x 23 x 35,5 cm a můžete s sebou myčku vozit třeba v autě. Zblácené kolo po trailech tak jednoduše umyjete a nemusíte do kufru auta nakládat špinavé kolo. Své využít najde myčka například na dovolené v kempu.

Přestože se jedná o myčku přenosnou, její hmotnost v případě, že je prázdná, činí 7 kg. Nicméně po naplnění 17 l vody se dostáváme na hodnotu 24 kg, což už je znát. Přestože má myčka popruh na rameno, pravděpodobně ji s plnou kapacitou na ramenou nosit nebudete, tedy pokud nemáte svaly jako Arnold. Spodní strana výrobku je naštěstí opatřena kolečky, takže když potřebujete myčku někam přenést, usnadní vám to kolečka. Ručka na přenášení bohužel není teleskopická jako například na cestovním kufru, což by se hodilo. Spodní část výrobku ukrývá také prostor pro nabíječku do autobaterie.

Myčka je určená především pro hobby používání, které nebude příliš časté. Bez problémů s ní opláchnete kolo nebo auto. Jednou plnou nádrží umyjete tři bicykly, dvě nádrže vám vystačí na umytí auta. Myčka však má jen nízký tlak (9 bar), takže nepočítejte, že byste jí odstranili například plevel z dlažby nebo jiné odolné usazeniny. Hodí se spíše pro „oplachování“. Na druhou stranu se nemusíte bát, že byste vysokým tlakem poškodily například ložiska kol. Tlak vody si můžete představit stejný, jako když pustíte vodovodní kohoutek a zúžíte vyústění.

K myčce obdržíte pistoli s regulací tlaku, kartáč, sprchový nástavec a zásobník na saponát. Kartáč má ovšem trochu tvrdší štětiny. Výrobce uvádí, že na jedno nabití zvládnete vyprázdnit až 4 zásobníky vody. Díky nástavcům můžete bez obav omývat automobil nebo myčku využít jako sprchu na zahradě. Hodí se také na zalévání květin. Kromě baterie je provoz možný také při zapojení do zásuvky autozapalovače. Do elektřiny však myčka připojit nelze.

Dejte si pozor, pokud myčku zapomenete vypnout, zcela se vybije. V tomto ohledu by se hodil stand by režim nebo automatické vypnutí po určité době nečinnosti. Při nabíjení diodka na adaptéru signalizuje stav nabíjení. Pokud je baterie nabitá, svítí světélko zeleně, v případě, že se nabíjí, je světélko červené. Je škoda, že výrobce neinformuje o kapacitě baterie ani množství vody, které je myčka schopná za minutu vyprodukovat.

  • na baterii
  • provoz také po zapojení do zapalování automobilu
  • kompaktní rozměry
  • příslušenství
  • možné použít také s teplou vodou
  • nízký tlak
  • neteleskopická ručka
Zjistit cenu

Riwall REPW 150 SET

Výkon motoru2000 W
Max. tlak150 bar
Max. průtok468 l/h
Materiál čerpadlaaluminium
Čištění se saponátemano
Hmotnost9,8 kg

Opravdu spolehlivá tlaková myčka pro každou nečistotu je Riwall REPW 150 SET. Poradí si nejen se špínou na autě, spolehlivě zvládne odstranit i maltu z míchačky a koleček nebo odstraní plevel ze spár zámkové dlažby.

Tlakový čistič má průměrný tlak, výrobce uvádí 150 bar, ovšem ze zkušenosti víme, že se pohybuje kolem 110 bar. Velmi solidní je však průtok vody 468 l. Každý z vás jistě ocení, že má myčka samonasávací funkci, takže ji můžete připojit nejen k vodovodu, ale třeba také k sudu a využívat dešťovou vodu. Nečistoty zachytává průhledný filtr, který stačí jen vizuálně zkontrolovat a případně vyčistit či vyměnit.

Potěší vás také regulace proudu vody díky možnosti měnit velikost trysky, a to jen otočením její hlavy. Myčka patří do vyšší cenové kategorie, ale za to nabízí integrovaný zásobník na saponát a navíjecí buben, na který se navíjí kabel. Kabel je bohužel příliš tuhý, takže navíjení není zrovna uživatelský příjemné.

O pohodlné ovládání se stará také 8 metrový prodlužovací kabel, takže nebudete mít problém obejít a umýt vaše auto, aniž byste museli myčku vypínat a přenášet. Velkou výhodou je systém auto stop, který při uvolnění spínače ihned vypne motor. Díky tomu je přístroj méně hlučný a navíc uspoříte energii.

Příslušenství je bohaté. Najdete v něm nástavec s otočnou nastavitelnou tryskou, nástavec s turbo tryskou, prodlužovací tlakovou hadici, univerzální mycí kartáč a čistič ploch. O dlouhověkost se postará kovové čerpadlo.

Problém může nastat při šamponování, kdy myčka nechce saponát nasát, špatný je i návod v češtině, moc si z něj nevezmete a zavazí také vyčnívající filtr přívodu vody.

  • bohaté příslušenství
  • prodlužovací hadice
  • auto stop systém
  • nepraktický navíjecí buben
  • průměrný tlak
  • vyšší pořizovací cena
  • špatný návod
  • ne zcela jasné používání šamponování
  • není možné nastavit tlak vody
Zjistit cenu

Riwall REPW 120 SET

Výkon motoru1500 W
Max. tlak120 bar
Max. průtok432 l/h
Materiál čerpadlaaluminium
Čištění se saponátemano
Hmotnost6,3 kg

Tlaková myčka Riwall REPW 120 SET má poněkud slabší tlak. Ten se nejvíce projevuje, pokud dáte nastavení proudu vody na šířku, abyste umyli větší plochu. Jakmile je proud zaměřen spíše úzce, myje myčka dobře. Hodí se spíše pro umývání ne příliš špinavých věcí. To se však dá očekávat vzhledem k nižší pořizovací cena.

V ceně, která není příliš závratná, je nástavec s otočnou nastavitelnou tryskou i s rotační turbo tryskou. Čerpadlo je kovové a má samonasávací funkci, takže je možné vodu čerpat třeba z barelu s dešťovou vodou. Nádržka na saponát má 0,5 l a není integrovaná, ale nasazená zvenku.

Trochu máme obavu u místa, kde se hadice připojuje na vodovodní potrubí, protože se nám nezdá tato část příliš odolná. Součástí balení není samonasávací hadice, kterou si budete muset přikoupit zvlášť. Co se týče hadice, ta je poměrně tvrdá, takže se s ní špatně zachází.

Celkově je produkt určený spíše pro nenáročné uživatele, kteří ocení snadnou manipulaci, nízkou váhu a nepotřebují umývat velké plochy.

  • nízká pořizovací cena
  • možnost šamponování
  • bohaté příslušenství
  • slabý tlak
  • na mytí spíše menších ploch
  • příliš tvrdá tlaková hadice
Zjistit cenu

Kärcher K 7 Premium Full Control Plus Home 1.317-133.0

Výkon motoru3000 W
Max. tlak180 bar
Max. průtok600 l/h
Materiál čerpadlakovové
Čištění se saponátemano
Hmotnost18 kg

Opravdová špička mezi wapkami, které však odpovídá i cena je Kärcher K 7 Premium Full Control Plus Home. Je opravdu neskutečně výkonná a dobře si poradí jak s velkými, tak malými plochami. Jen si dejte pozor, při jeho síle dokáže sedřít i lazuru třeba z nábytku. Při čištění betonové podlahy „vymele“ i špatně držící části.

Čištění s tímto přístrojem je opravdu hračku. Na pistoli najdete tlačítka + a -, které regulují stupně tlaku a čisticího prostředku. Na LCD displeji si můžete zkontrolovat a nastavit tlak, který bude odpovídat čištěnému povrchu. Pracovní nástavec 3 v 1 umožňuje přechod z vysokého tlaku na stupeň čisticího prostředku bez nutnosti výměny pracovního nástavce.

Saponáty se do přístroje snadno vkládají i vytahují ven. Pro snadnou manipulaci je tělo opatřeno teleskopickým výsuvem. Při manipulaci oceníte i praktický buben s vedením, takže se kabel nikde nevymotává a nevypadává mimo svoji trasu.

Kromě velké pořizovací ceny počítejte také s poměrně velkou hmotností, která se pohybuje kolem 18 kg. Wapka tedy bude, i díky sníženému těžišti, dobře stát na svém místě, ale její přenos nemusí být zejména pro ženy úplně nejsnadnější.

Balení obsahuje Sadu pro domácnost, Čistič ploch T 450, čistič kamene a fasád 3 v 1 o objemu 1 l.

  • velký výkon
  • snadná manipulace
  • jednouché ovládání
  • nastavení tlaku
  • vysoká pořizovací cena
  • vyšší hmotnost
  • kvůli vysokému výkonu může dojít k poškození povrchu
Zjistit cenu

Nilfisk P 160.2-15

Výkon motoru3300 W
Max. tlak160 bar
Max. průtok650 l/h
Materiál čerpadlamosaz
Čištění se saponátemano
Hmotnost27,8 kg

Nilfisk P 160.2-15 je kvalitní wapka od dánské společnosti Nilfisk, která se na výrobu těchto produktů zaměřuje již přes sto let. Vysokotlaký čistič P 160.2-15 se hodí pro časté a poloprofesionální používání.

skvělý výkon motoru, dostatečný tlak i průtok vody. Práce s touto wapkou opravdu netrvá dlouho. Tlak i trysky je možné upravovat podle nároků. Regulaci tlaku najdete na rukojeti, což je během práce velmi praktické. S wapkou dobře umyjete betonové podlahy, stáje, lodě, přívěsy, bazény a další velké plochy.

Vysokotlaký čistič je schopný pracovat s teplotou vody 60 °C, doba provozu může být až 90 minut, nádoba na saponát je integrovaná a umožňuje regulaci saponátu. Kvůli velkému příkonu je potřeba jistič třídy C, protože standardní jištění třídy B vyhazuje pojistky. Přívodní kabel může být pro někoho krátký (5 m), pokud se rozhodnete ho prodloužit, budete muset sáhnout po kvalitní bubnové prodlužovačce. Rozhodně zapomeňte na prodlužovačku s malým průřezem vodičů. Došlo by k úbytku napětí a zařízení by se jen zapínalo a vypínalo. Bohužel cena kvalitní prodlužovačky se může pohybovat i kolem 3 000 Kč.

Manipulace i obsluha přístroje je snadná. Díky teleskopickému madlu se snadno převáží. Větší hmotnost, která se pohybuje kolem 30 kg, zajistí dobrou stabilitu při stání, ale výrobek se kvůli ní opravdu pronese. Velkou výhodou je navíjecí buben, na kterém je umístěna hadice. Snadno se obsluhuje a ulehčuje práci. Za výtku však stojí klička, která slouží pro navíjení, protože odpadává.

Součástí balení je prodlužovací pracovní nástavec, rotační stříkací tryska a standardní stříkací tryska. Obě dvě trysky jsou v mosazném provedení. Motor v tomto přístroje je indukční bezuhlíkový, což zvyšuje účinnost wapky a přitom šetří energii.

  • rychlá práce
  • vysoký tlak
  •  snadné ovládání
  • invertorový bezuhlíkový motor
  • navíjecí buben
  • vysoká pořizovací cena
  • větší hmotnost
  • vysoká pořizovací cena
  • potřeba jističe třídy C
  • horší zpracování kličky na buben
Zjistit cenu

Jak funguje a základní rozdělení vysokotlakých čističů

Vysokotlaké čističe fungují na bázi stlačení vody. Tím vznikne silný proud, za pomoci kterého je možné umýt i velmi odolnou špínu. Objem průtoku vody se v těchto výrobcích snižuje, ale tlak zvyšuje. Tím pádem je tlaková wapka úspornější i účinnější než zahradní hadice. Aby došlo k vytvoření dostatečně silného proudu vody, je důležitá přítomnost čerpadla.

Tlakové myčky je možné rozdělit do 3 kategorií:

  1. studenovodní a teplovodní,
  2. mobilní a stacionární,
  3. s benzínovým, naftovým, elektrickým pohonem,
  4. akumulátorové tlakové myčky.

Než půjdete do obchodu

Než vyrazíte do obchodu, zamyslete se nad tím, na co všechno budete wapku používat. Budete ji potřebovat na mytí větších ploch, jako jsou dlažby nebo auto? Nebo potřebujete jen sem tam umýt vaše horské kolo? Budete čistit venku nebo uvnitř? Jak dlouho budete potřebovat, aby vysokotlaká myčka pracovala? Podle těchto požadavků se budou lišit nároky na parametry i na příslušenství k vysokotlakým čističům.

Co budete čistit

V případě, že budete čistit věci, které jsou mastné nebo znečištěné olejem, bude se vám hodit vysokotlaký čistič s ohřevem vody. Při snížení tlaku je možné dosáhnout až 170 °C. Obecně se teplovodní wapky používají spíše v průmyslovém odvětví. Jsou dražší a náročnější na provozní náklady.

V drtivé většině si však vystačíte se studenovodním spotřebičem, který dosahuje dobrých výsledků i díky použití vhodného saponátu.

Pro domácí použití si vystačíte s wapkou o průtoku 520 l/hod a tlakem 120 barů.

Kde budete čistit

Místo, kde budete nejčastěji přístroj používat, ovlivní možnosti čištění a může kvůli němu narůst i finanční rozpočet na pořízení.

Otázkou je, zda budete potřebovat přístroj mobilní, tedy s koly, nebo si vystačíte se stacionární wapkou, protože vše vyčistíte z jednoho místa. Prostor, ve kterém se bude mýt má také vliv na přístup ke zdroji energie. Zamyslete se tedy nad tím, zda budete pracovat v terénu bez přístupu k elektrické, nebo myčku do elektřiny snadno připojíte.

V případě, že vysokotlaký čistič bude fungovat na elektřinu, budete limitovaní kabelem a přístupem ke zdroji elektřiny. Jedná se však o nejčastěji pořizovanou tlakovou hobby myčku.

V případě, že se s myčkou budete potřebovat pohybovat, je možné se rozhodnout mezi benzínovým nebo naftovým pohonem. Stále však platí, že ten elektrický je ekonomicky nejvýhodnější.

Pokud budete používat horkovodní tlakovou myčku uvnitř, pamatujte na to, že ne všechny typy ohřevu jsou ideální pro použití vevnitř, a to kvůli zplodinám z naftových nebo plynových hořáků. V takovém případě je nutné v místnosti vybudovat odvětrávání. Je však možné si pořídit i myčku s elektrickým ohřevem, která je však dražší. Pokud nevíte, jak vybrat vysokotlaký čistič s ohřevem, můžete se spolehnout na většinu uživatelů, kteří nejčastěji volí horkovodní myčku s elektrickým pohonem a naftovým ohřevem.

Jestliže v prostoru používání chybí elektřina a nechcete investovat do benzínové nebo naftové, můžete sáhnout po tlakové myčce akumulátorové. Ta je však vhodná pouze pro hobby využití. Na stupnici předpokládané zátěže ji můžeme zařadit do stupně 1. Tedy pro oplachování a použití jen pár hodin týdně. Akumulátorové myčky nepotřebují pro svůj provoz zdroj elektřiny a tím pádem ani přívodní elektrický kabel. Energii čerpají z akumulátoru. Je tedy potřeba je pravidelně dobíjet. Výhodou je poměrně tichý chod a jednoduchá a bezpečná obsluha. Je oblíbená třeba u cyklistů, kteří si ji mohou vzít sebou do auta společně s kolem a po jízdě do auta (či do nosiče na kolo) nemusí dávat špinavé kolo.

Od klasických vapek se ta akumulátorová liší tím, že nemá přívod vodu, ale vlastní rezervoár na vodu, ze kterého ji čerpá. Čerpadlo pohání akumulátor, který vyrábí potřebný výstupní tlak. Je potřeba počítat s tím, že akumulátorové modely nemají tak vysoký tlak, jako ty elektrické či na benzín nebo naftu. Tlak může být klidně například jen 9 bar. Pokud byste chtěli výkonnější stroj, je potřeba v kategorii akumulátorových sáhnout po profi výrobcích. Na trhu jsou k dostání jak kompaktní přenosné aku myčky, tak velké a výkonné modely, které však mají svoji mobilitu značně omezenou.

Jak dlouho budete čistit

Promyslete si, jak dlouho budete potřebovat, aby myčka pracovala. Nejčastěji se setkáte s provozní dobou okolo 30 minut. Poté je potřeba wapku vypnout a nechat zhruba 2 hodiny odpočívat. Je možné však sehnat i vysokotlakou myčku s 60minutovým provozem. V tomto případě však počítejte s vyššími náklady. Doma vám dozajista postačí 30minutový provoz.

Předpokládaná zátěž

Každý čistič má u sebe informaci, pro jaké využití je vhodný. Typ rozdělení (respektive jeho stupnice) se může mezi jednotlivými výrobci lišit, proto následující rozdělení neberte jako fixní dogma. Ale pro představu jak stupnice využití může vypadat stačí.

  • Stupeň 1 – využití cca 2 hodiny týdně na omytí zahradní sekačky, bicyklu, auta a podobné.
  • Stupeň 2 – využití cca 4 hodiny týdně
  • Stupeň 3 – využití několikrát týdně, ale ne dlouho trvající zátěž v kuse
  • Stupeň 4 – zlom mezi domácím a profi využitím, lze používat výrazně častěji, ale ještě není vhodná na každodenní déle trvající provoz
  • Stupeň 5 – vhodná pro profesionální a denní využití, například mytí prostor nebo znečištěné techniky a strojů
  • Stupeň 6 – stejně jako předešlý, ale s vyšším výkonem a robustnější kontsrukcí

Parametry pro výběr

Výběr vysokotlakého čističe se bude odvíjet od následujících parametrů, které jsou při nákupu důležité.

  • Průtok vody
  • Výkon
  • Průměr trysky
  • Čerpadlo
  • Tlak čerpadla
  • Výrobní materiál
  • Funkce
  • Hmotnost
  • Příslušenství

Průtok vody

Než se rozhodnete pro nejlepší vysokotlaký čistič, zjistěte si, jak je to u vás doma s průtokem vody. Změřte ho na místě, kde budete wapku nejčastěji používat (zahrada, garáž, dvorek…). Vysokotlaký čistič se nejčastěji napojuje na vodovodní síť, proto budete potřebovat vědět, kolik litrů vody za hodinu jste schopni do wapky poslat.

Náš tip: Průtok litrů za hodinu zjistíte tak, že si změříte množství napuštěné vody za minutu a vynásobíte číslem 60.

Průtok vody u menších čerpadel se pohybuje mezi 300-400 litry za hodinu. Výkonnější čerpadla, která se hodí pro mytí větších ploch (více než 100 m2) disponují průtokem 400-650 litrů za hodinu.

Výrobci samozřejmě myslí na to, že budete přístroj nejčastěji používat doma, proto je drtivá většina wapek přizpůsobena na napojení do běžné vodovodní sítě.

Některé hobby vysokotlaké čističe nemusíte připojovat k vodovodní síti (nemusí tedy disponovat tlakovým vstupem na vodu). Zdroj vody může být třeba sud, zásobník na vodu a podobně, čerpadlo tedy musí mít samonasávací systém. V tomto případě však musí být zdroj vody umístěný výš, než je samotná wapka. Před spuštěním je nutné přístroj důkladně zavodnit.

Výkon

Výkon vysokotlakého čističe souvisí s průtokem vody a je ovlivněn příkonem motoru (nejčastěji klasického elektromotoru). Menší a levné wapky mají nejčastěji průtok 300 l za hodinu a motor o příkonu 1 300 – 1 600 wattů (W). U lepších wapek příkon dosahuje až 2 800 W.

Stejně jako u praček, tak u vysokotlakých čističů je možné narazit na moderní bezuhlíkové indukční motory, které jsou ideální kombinací nízké spotřeby a vysokého výkonu. Aktuálně jsou však dostupné jen pro profi vysokotlaké čističe.

Podrobnější pohled na motory u wapek:

  1. kartáčový (uhlíkový) neboli univerzální – dá se připojit na střídavý i stejnosměrný proud. Nejčastěji se s ním můžete setkat u malých spotřebičů, jako jsou vysavače, mixéry, elektrické nářadí nebo domácí spotřebiče. Jsou jimi vybaveny také myčky pro domácí nebo lehké řemeslné využití. Předností kartáčových motorů jsou malé rozměry a levná výroba. Nevýhodou ovšem zvýšená citlivosti na přetížení, opotřebení uhlíků a vysoké otáčky, které se musí regulovat.
  2. Indukční – jsou relativně odolné proti přetížení a jsou spolehlivější než motory kartáčové. Svoji daň za to platí větší hmotností motoru, který může být jednofázový i třífázový. Indukční motory najdete v kvalitních myčkách pro dům a dílnu, ale také v profesionálních přístrojích.

Průměr trysky

Sílu proudu ovlivňuje nejen výkon motoru, ale také průměr trysky. Určitě oceníte, pokud si průtok budete moct regulovat, a tím měnit tlak podle toho, jaký povrch čistíte. Mějte na paměti, že proud vody může být skutečně velmi silný a klidně poškodit třeba lak automobilu nebo barvu plotu.

Bez kvalitního čerpadla by to nešlo

Podle čerpadla se vysokotlaké myčky dělí na axiální a radiální.

Axiální čerpadlo

Myčky s axiálním čerpadlem mají motor a čerpadlo v jedné rovině. Na hřídel motoru je napojení nakloněný ložiskový talíř, který postupně vytlačuje 3 písty rozestavěné po obvodu skříně po 120 stupních. Tyto písty stlačují vodu na nastavený tlak. Výhodou axiálních čerpadel je jednoduchá konstrukce, snadná opravitelnost a nižší cena. Nevýhodou však je rychlejší opotřebení kvůli vyšším otáčkám motoru a čerpadla. U této konstrukce není možné tlak zvednout nad určitý limit.

Lineární čerpadlo

Lineární čerpadlo má konstrukci podobnou jako spalovací motor. Písty jsou v jedné rovině a pohání je kliková hřídel. I přesto, že mají lineární čerpadla v porovnání s axiálními poloviční otáčky, dokážou vyvinout vyšší tlak a výkon. Pro výrobu se používají materiály vysoce odolné proti opotřebení a určené pro vysokou pracovní zátěž. Najdete je především v profesionálních přístrojích. Předností wapek s lineárním čerpadlem je vysoký výkon, vysoký tlak, skvělá odolnost i při nadměrné zátěži a menší opotřebení díky nízkým otáčkám. Nevýhodou je pak vyšší pořizovací cena.

Tlak čerpadla

Poměr průtoku tlaku a vody je další parametr, podle kterého dokážete rozpoznat, jak výkonná wapka je. Toto číslo se udává v barech, a čím vyšší vám vyjde, tím lépe.

Jak jednoduše poznat výkonný vysokotlaký čistič?

  • Čím vyšší je tlak, tím lepší je kvalita čištění. Výkon čerpadel se nejčastěji pohybuje od 100 (základní modely) barů do 160 barů (výkonné modely).
  • Čím větší průtok v barech bude wapka mít, tím rychleji budete mít vaši věc umytou.
  • Malá a méně výkonná čerpadla mají motor o příkonu pouze 1 300 – 1 600 W, ty výkonnější se pyšní příkonem až 2 800 W.

Tlak vody byste měli mít možnost regulovat. Poloprofesionální přístroje mají regulaci tlaku přímo na těle, hobby čističe tlak mění tryskou. Změnu tlaku je také možné provést tak, že si stoupnete dál, nebo blíž k čištěnému předmětu.

Hodnoty tlaku berte při nákupu pouze jako orientační. Jedná se totiž o teoretické maximální výkony, kterých však v reálu vysokotlaký čistič nedosahuje. Proto počítejte s tím, že pracovní tlak bývá zhruba o 20-30 % nižší, než najdete uvedený na stránkách výrobce. Podobně je to i s průtokem vody. Ten může být také zhruba o 20 % nižší. Na domácí použití obvykle stačí wapky s tlakem čerpala okolo 110-140 bar. Při výběru ale raději sáhněte po vyšším tlaku, abyste následně nebyli zklamaní z toho, že spotřebič nedosahuje takových výsledků, jaké slibuje výrobce.

Navíc je potřeba zmínit, že zatím bohužel neexistuje žádná jednotná norma pro měření tlaku a průtoku. Zatímco jeden výrobce měří tlak na výstupu hadice, jiný na trysce. Je to vlastně stejná situace jako u vysavačů. Maximálně údaje jsou obvykle hraniční. Maximální průtok vody se měří při minimálním tlaku a maximální tlak při minimálním průtoku vodu. Proto je důležité se při výběru zaměřit na hodnoty pracovního tlaku a pracovního průtoku.

Rozdíly mezi maximálním a pracovním tlakem

Na maximální tlak obvykle wapka nepracuje. Výstupní tlak se nastavuje průměrem použité stříkací trysky. Proto je tedy nižší než maximálně udávaný. Prací na maximální tlak by docházelo k rychlejšímu opotřebení přístroje. V případě potřeby je možné vyměnit trysku, která umožní zvýšit tlak na maximální udávanou hodnotu. Maximální tlak je ale v tomto případě ovlivněn výkonem motoru.

Pracovní tlak najdete pod označením Rated pressure. Nachází se na štítku přístroje. Jestliže výrobce udává tuto hodnotu, je výstupní tryska nastavena na maximální výkon stroje. Myčky jsou pro tento tlak konstruovány a je možné je takto i dlouhodobě používat.

Kromě pracovního a maximálního se můžete setkat s tlakem EWbar, který však udávají jen někteří výrobci. Jedná se o maximální dosažitelný tlak při použití rotační trysky či rotačního kladiva. Jedná se o tlakové impulsy jednotlivých rotujících paprsků vody.

Výrobní materiály

Zjednodušeně můžeme říct, že čím těží wapka je, tím kvalitnější budou její komponenty. Ty by totiž neměly být vyrobeny z plastu.

Materiál čerpadla

Na účinnosti vysokotlakého čističe nese největší podíl čerpadlo. Čím výkonnější čerpadlo je, tím bude mytí účinnější. Čím vyšší průtok bude mít, tím rychleji budete s prací hotovi.

Nejlevnější a nejméně výkonná čerpadla mají díly vyrobeny z odolných plastů. Proto se hodí spíše pro občasné použití. Vyšší a dražší modely mají čerpadla vyrobena z odolných slitin hliníku nebo mosazi.

Čerpadlo uvnitř vysokotlakého čističe by mělo být radiální, vybaveno klikovou hřídelí, ojnicemi a písty. Rotační axiální čerpadla jsou oblíbena pro svou nízkou pořizovací cenu, počítejte však s nižší životností (kolem 800 hodin).

Rám a šasi

Většina rámů a šasi jsou dost pevné, protože jsou vyrobeny z pevné ocele, takže by měly vydržet po celou dobu životnosti přístroje. Důležitý je však i podvozek. Zjistěte si z jaké oceli je vyrobený rám, jestli jsou sváry zesílené, zda je použita epoxidová prášková barva pro dlouhou životnost a jestli má podvozek tlumící nohy nebo kola. Většinou se vyrábějí z gumy, což snižuje vibrace.

Funkce

Ohřev vody

Základní vysokotlaké čističe vám toho nemají příliš moc, co nabídnout. Na trhu se však můžete setkat s vysokotlakým čističem s ohřevem vody, který umožňuje nastavit teplotu vody. Hobby wapky nemívají vlastní ohřev vody, ale je možné je připojit na zdroj teplé vody, to výrazně ovlivní výsledek mytí.

Mytí saponátem

Některé modely disponují zásobníkem na saponát a umožňují jeho regulaci. Mytí se saponátem by měly mýt wapky na mytí aut, motorek a dalších mastných ploch. Levnější modely mají zásobník umístěný samostatně, u dražších je integrovaných do samotného čističe.

Nezapomeňte, že při mytí saponátem je možné používat pouze takový, který je určený do vysokotlakých čističů a má nízkou pěnivost. Jsou biologicky odbouratelné a šetrné k materiálům čerpadel.

Saponáty si vybírejte podle toho, co budete čistit (dřevo, plast, kameny, mech…). Pro lehká znečistění se používají univerzální pěnové čističe. Pro odolnější špínu je vhodné použít alkalický pěnový čistič.

Nabídka speciálních funkcí může zahrnovat také speciální programy odpovídající povrchu, který budete čistit.

Dobrá rada: Nezapomeňte na spotřebu a také šetrnost přístroje. Výrobky s tlakovým spínačem umožňují automaticky vypnout motor skrze stříkací pistoli. Díky tomu se snižují náklady na energii a spotřebu vody, dále chrání čerpadlo i životní prostředí.

Hmotnost

Pozastavte se při výběru wapky také nad její hmotností. Přístroje pro domácí použití budou lehčí než v případě profesionálních tlakových myček. Profesionální tlakové myčky váží okolo 20 kg, jelikož mají většinou indukční motor a robustnější čerpadlo.

Dobrá rada: Jestliže potřebujete nečistotu odstranit i ze špatně přístupných míst, sáhněte po výrobku s vyšším tlakem. V případě, že budete mýt velké plochy, zvolte větší výkon čerpadla, který se obvykle udává v lt/hod.

Příslušenství

Příslušenství hraje při výběru také důležitou roli. Nezapomeňte, že wapku je možné využít multifunkčně, ale budete k tomu potřebovat speciální příslušenství. Pro mytí auta budete potřebovat dlouhou hadici, pro čištění velké plochy nastavitelnou trysku, pro čištění odpadů se na wapku bude hodit krtek (hadice se speciálním pružinovým zakončením s mosaznou kuličkou).

Cena vysokotlakých čističů odpovídá také tomu, jaké příslušenství k němu dostanete. Ty levnější většinou žádné nenabízejí, nebo se jedná jen o úplný základ. Některé zase montáž doplňkových věcí vůbec neumožňují. Sice ušetříte na pořizovacích nákladech, ale může se vám stát, že vám wapka na čištění zkrátka nebude stačit.

Víte, že: Součástí dražších přístrojů je i praktický naviják na hadici. Snadno si můžete regulovat délku hadice a také její namotávání a úklid je jednoduchý.

Příslušenství, které by mělo být součástí vysokotlakého čističe

  • Rotační a základní tryska
  • Stříkací pistole k wapce
  • Nejméně jeden druh čisticího kartáče

Doplňkové příslušenství

  • Prodlužovací hadice
  • Jemný filtr na nečistoty, prodlužuje životnost čerpadla
  • Speciální kartáče (např. rotační na čistění disků automobilových kol)
  • Teleskopická madla
  • Speciální sety na mytí aut a motocyklů
  • Sady na čištění okapů a odpadů

Péče o wapku

Abyste životnost vašeho přístroje co nejvíce prodloužili, musíte o něj také správně pečovat. Jak na to?

  • Po ukončení práce a vypnutí motoru vždy uzavřete přívod vody a vypusťte tlak ze soustavy, vodu z něj nevylévejte.
  • Před zazimováním je potřeba z celého čističe včetně čerpadla vodu vylít, vlivem mrazu by totiž mohlo dojít k jeho poškození.
  • V zimě vysokotlaký spotřebič uskladněte tam, kde teplota neklesá pod 5 °C.
  • Wapku nikdy nepouštějte, dokud není úplně zavodněná. Spusťte ji v momentě, kdy voda sama vyteče a vytlačí vzduch ze soustavy.
  • Během sezony nevyžaduje výrobek speciální údržbu, v případě potřeby je možné pro vyčištění trysky použít jehly, které bývají součástí balení.

Nejčastější a nejdražší porucha je zamrznutí a roztržení čerpadla nebo tlakové pistole. Proto je potřeba myčku na zimu dobře odvodnit.

Myčku odvodňujte jen na zimu. V případě, že byste ji odvodňovali i v měsících, kdy nemrzne, může dojít k přischnutí „O“ kroužků pohyblivých částí, jedná se například o recirkulační ventil. Tento ventil pak zůstane v mezipoloze a myčka kvůli tomu netlakuje.

Jestliže wapku používáte méně, je dobré ji alespoň 1krát za pár měsíců napojit na vodu, spustit a pod tlakem propláchnout.

Zásady správného mytí

Čištění wapkou má svoje pravidla. Než začnete se strojem mýt, je nutné, aby voda sama vytekla a vytlačila všechen vzduch. Během práce proud vody nepřerušujte. Rychlá změna tlaku může zničit čerpadlo. Po dokončení práce stroj nejdříve vypněte, poté vypněte vodu a poté zmáčkněte spoušť. Tím dojde ke správnému odtlakování wapky.

Pro mytí používejte vždy jen čistou vodu. Voda s nečistotami způsobuje zanášení, čímž ničí keramické písty, způsobuje netěsnosti, snižuje tlak a poškozuje čerpadlo. Používejte proto originální vstupní filtr, v případě používání znečistěné vody třeba z vrtu nebo povrchové vody, použijte navíc další externí filtr.

Během mytí se používá vysokého tlaku, který se v pohodě provrtá do tvrdého jablka, takže může poškodit třeba i lak auta. Proto při práci používejte ochranné rukavice a brýle. Hadicí nikdy nemiřte na zvířata ani na lidi!

Při používání rotační trysky (neboli turbokladiva) ji před spuštěním stroje skloňte k zemi pod úhlem zhruba 45°. Nedojde k poškození trysky ani neohrozíte osoby v okolí.

Při čištění jízdních kol je vhodné používat co nejmenší tlak a co nejvíce rozptýlený vodní paprsek. Rozhodně doporučujeme si od kola stoupnout dál a detailně mýt jen ta místa, kde nejsou uložena ložiska. Vyhýbejte se tedy nábojům kol, hlavovému složení nebo pedálům.

Ceny vysokotlakých čističů

Wapka nepatří mezi levné náčiní. Pokud se však rozhodnete pro její pořízení, nevyplatí se na ní šetřit. Ty nejlevnější, které však již něco vydrží, je možné pořídit kolem 2 000 Kč. Není však výjimkou pořídit výrobek za více než 10 000 Kč. Ke stovkám tisíc se šplhají jen profesionální modely.

Pro domácí použití si vystačíte s modely pohybujícími se v cenové relaci od 2 000 Kč do 10 000 Kč. Jestliže chcete mít jistotu kvalitního výběru, sáhněte po renomovaných výrobcích vysokotlakých čističů, mezi které patří Kärcher, Bosch, Parkside, Hecht a nejznámější Nilfisk.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

3.9/5 110 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

2 Comments
  1. Parkside PHD 150 G4. Chtěl jsem se zeptat jestli má regulátor ohřevu vody

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo