Češi v QMJHL: Tři nováčkovské ceny i obraty karlovarských gólmanů

Jan Bednář | Foto: Twitter Acadie-Bathurst Titan

Boj o zisk prestižního Memorial Cupu pro juniorské šampiony Kanady je v plném proudu, zuby si na něj brousí i řada českých zástupců. Pětice z nich stále zůstává ve hře v Quebec Major Junior Hockey League.

Osmnáct týmů, z nichž šestnáct postupuje do play off. V quebecké lize pravidelně končí sezona po základní části jen nejhorším dvěma celkům, takže během 68 kol se toho příliš nerozhodne. Mezi zmiňovanou dvojicí byl ovšem i tým nejproduktivnějšího Čecha v soutěži.

Útočník Ivan Ivan prožil po osobní stránce parádní sezonu. Nezkušený výběr Cape Breton Eagles jasně táhl, díky 31 brankám a 34 asistencím dosáhl na průměr bodu na utkání a týmové statistiky opanoval s náskokem třinácti bodů. Čtyřikrát skóroval v oslabení, přičemž ligovým rekordem bylo pět gólů.

Bohužel si připsal jedno nelichotivé prvenství, a to v účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách; horší bilanci než -52 nikdo jiný v soutěži neměl. U klíčového, a tedy silně vytěžovaného hráče jasně nejslabšího mančaftu ligy to lze ale velmi snadno pochopit.

Ivan Ivan

Ivan Ivan | Foto: Facebook Cape Breton Eagles

Ze zbývajících českých zástupců vypadli v prvním kole ti nejmladší, bývalí parťáci z Liberce. Jakub Hujer přišel do Rouyn-Norandy jako první Čech po Jakubu Laukovi, jenž v sezoně 2018/19 došel s týmem až na vrchol. Hujer nyní nasbíral ve 49 startech 24 bodů (9+15).

Nejdéle si na úvodní zámořský gól počkal zadák Tomáš Cibulka, jenž s Val-d'Or potkával Hujera v Západní divizi opravdu často. K jedné trefě přidal patnáct asistencí.

A teď už k mladíkům, kteří stále zůstávají ve hře.

Obrovská pozornost je pochopitelně upřená na brankáře. Jak Patrik Hamrla, tak Jan Bednář se v pravých chvílích zařadili mezi klíčové osobnosti a hrdiny postupu do čtvrtfinále!

Zkušenější Bednář přitom do série proti Halifaxu nevstoupil dobře, v prvních dvou zápasech dostal deset gólů. Pak ale branku zavřel a jeho Acadie-Bathurst otočil vývoj z 0:2 na 3:2! Ve třetím i rozhodujícím pátém utkání inkasoval Bednář vždy jen jednou, v tom čtvrtém pak vydržel neuvěřitelnou šichtu trvající až do třetího prodloužení. Během 116 minut zastavil 46 ze 49 střel.

Díky úspěšnosti 91,2 procenta byl karlovarský odchovanec statisticky šestým nejlepším brankářem základní části. Jen tři gólmani odchytali víc minut než on. Klub ho tak ocenil jako svého nejužitečnějšího hráče sezony!

Hamrla, který se do zámoří rovněž odrazil z Karlových Varů, odchytal v dlouhodobé fázi také výtečnou porci 40 utkání s úspěšností 88,5 procenta. Za březen byl navíc vyhlášen nejlepším nováčkem soutěže. Do play off přesto vstoupil jako dvojka.

V sérii Rimouski proti favorizovanému Saint John dostal pořádnou šanci až za stavu 1:2 na zápasy – a hned zazářil čistým kontem na 40 zákroků! Klíčový pátý duel pak dochytal k vítězství 4:3 v prodloužení a rovněž mohl slavit postup.

Třetím Čechem do brankářské party je Oliver Šatný. V Charlottetownu si letos neměl na co stěžovat – v konkurenci dvou starších Kanaďanů byl nejvytěžovanějším brankářem, 31 startů mu vyneslo úspěšnost 89,3 procenta. Islanders patřili k dominantním týmům, za vedoucím Québecem nakonec zaostali jen o bod.

Ve vyřazovacích bojích ale trenéři vsadili na prosincovou posilu Francesca Lapennu a vzhledem k perfektní týmové bilanci se Šatný zatím do hry nedostal. Charlottetown přitom ve čtvrtfinále bojuje právě s Bednářovým týmem a potenciálně by tedy mohlo dojít k českému gólmanskému duelu.

Na jeden duel ale přece jen došlo, Bednářovu klec teď dobývá i Jakub Brabenec. Bývalý Komeťák vstoupil do zámořské kapitoly výborně, díky 64 bodům v 58 duelech základní části byl jasně nejproduktivnějším nováčkem celé soutěže! Bilance 17+47 napovídá, v čem spočívají jeho přednosti.

Také na druhém místě ve statistikách prvoročáků svítí česká vlaječka. A je to tím sladší pohled, že jde o obránce. Davida Špačka jsme za jeho absolutně průlomovou sezonu chválili už několikrát, s 50 body (12+38) se zařadil dokonce mezi desítku nejofenzivnějších zadáků v celé lize.

I proto může zcela reálně pomýšlet na využití druhé šance na draftu. Však mu ve finálním žebříčku Centrálního skautingu NHL patří 55. příčka mezi zámořskými hokejisty v poli.

Cenu pro nováčka měsíce si vyzvedl už v říjnu, zatímco Brabenec ho následoval v prosinci. Špaček také vyhlíží týmový úspěch: Na úvod play off pomohl nasměrovat svůj Sherbrooke k postupu přes Baie-Comeau, když hned v prvním duelu zaznamenal čtyři asistence.

Zbývá doplnit jednoho českého overage zástupce. Martin Hugo Haš se do Kanady vrátil po ročním domácím intermezzu, quebeckou ligu vyzkoušel po té ontarijské. V zadních řadách Shawiniganu posbíral dvacet bodů (8+12).

Během vyřazovacích bojů také dosud neokusil hořkost porážky. I proto je letos opravdu velká šance, že QMJHL opanuje celek s českou stopou.

Statistiky Čechů v Quebec Major Junior Hockey League

Ivan Ivan (Ú, Cape Breton Eagles) – 65 z, 31+34, 22 TM, -52
Jakub Brabenec (Ú, Charlottetown Islanders) – 58 z, 17+47, 8 TM, +27
*v play off: 5 z, 1+5, 2 TM, +7
David Špaček (O, Sherbrooke Phoenix) – 57 z, 12+38, 44 TM, +21
*v play off: 6 z, 1+7, 4 TM, +9
Jakub Hujer (Ú, Rouyn-Noranda Huskies) – 49 z, 9+15, 34 TM, -20
v play off: 3z, 0+0, 0 TM, 0
Martin Hugo Haš (O, Shawinigan Cataractes) – 57 z, 8+12, 40 TM, 0
*v play off: 5 z, 0+1, 6 TM, +4
Tomáš Cibulka (O, Val-d'Or Foreurs) – 68 z, 1+15, 22 TM, -12
v play off: 4 z, 0+1, 0 TM, 0

Jan Bednář (B, Acadie-Bathurst Titan) – 47 z; prům. 2,72; úsp. 91,2 %; 2 ČK
*v play off: 7 z; prům. 3,04; úsp. 88,7 %; 0 ČK
Oliver Šatný (B, Charlottetown Islanders) – 31 z; prům. 2,64; úsp. 89,3 %; 1 ČK
Patrik Hamrla (B, Rimouski Océanic) – 40 z; prům. 2,94; úsp. 88,5 %; 1 ČK
*v play off: 4 z; prům. 2,18; úsp. 93,3 %; 1 ČK

*v play off stále pokračuje

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz