„Malá Jihlava“ by mohla sloužit ukrajinským Romům

V lesích mezi Třeští a Stonařovem je ukryta vojenská základna s krycím označením „Malá Jihlava“. Mezi místními obyvateli je lokalita známá jako „Pouště“. V nedaleké hájovně „Na pouštích“ žil místní buditel Leopold Fritz, což byl rakouský lékař a politik německého původu ale hlásící se k českému národnímu hnutí z Moravy, poslanec Moravského zemského sněmu.

V dobách komunistického režimu bylo na Pouštích bojové stanoviště protivzdušné obrany ČSSR. Rakety KUB obsluhované vojáky Československé lidové armády strážily klidné nebe nad bunkrem S-7 nedaleko třešťského zámku. Po sametové revoluci objekt „Malá Jihlava“ slouží potřebám Policie ČR.

V současné době je objekt „Malá Jihlava“ jedním z vytipovaných objektů pro potřeby válečných uprchlíků z Ukrajiny.

„Mělo by jít o krátkodobý pobyt pro řešení naléhavé krizové situace v řádu několika dnů. Nemělo by jít v žádném případě o dlouhodobý pobyt,“ uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk.

Starosta Hynk si neumí představit například zásobování uprchlíků základními potravinami. Z Třeště je do „Malé Jihlavy“ zhruba kilometr chůze do poměrně ostrého kopce.

Podle několik týdnů starých plánů na zvládnutí uprchlické krize by mohla být „Malá Jihlava“ aktivována například jako přechodné ubytování uprchlíků, kteří přijdou na jihlavské koordinační centrum pro pomoc uprchlíkům. První noc by uprchlíci nouzově přečkali na jihlavském zimním stadionu, kde by vyčkali na aktivaci „Malé Jihlavy“.

AKTUALIZOVÁNO: „Malá Jihlava“ by měla sloužit jako integrační centrum pouze pro ty ukrajinské Romy, kteří plánují zůstat v České republice natrvalo (více zde).

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů