Mynářova cesta do Kataru: Odpuštění za plyn

Zákulisí mise prezidentova kancléře v květnovém časopise Neovlivní.cz.

Do České republiky míří katarský emír šejch Tamím bin Hamad Al-Thání. Pozvání od prezidenta Miloše Zemana mu osobně v březnu přivezl kancléř Vratislav Mynář.

“Emír státu katar pozvání přijal, již to máme potvrzené,” uvedl minulý týden na dotaz Neovlivní.cz Mynář. Následně Hrad návštěvu zveřejnil na svých oficiálních stránkách.


Fotomontáž: Neo/Shutterstock

Jak popisujeme v květnovém časopise Neovlivní.cz, cílem původně utajované mise Hradu bylo připravit půdu pro dodávky katarského plynu po Putinově invazi na Ukrajinu.

„Můžu říct, že při rozhovoru s vedoucím kanceláře emíra jsme se bavili o tom, že je velká poptávka po katarském plynu. On mi sdělil, že některé země Evropské unie už mají smlouvu na katarský plyn. Na to jsem odvětil, že pokud se uskuteční návštěva emíra v České republice, bylo by skvělé, kdyby na úrovní vlády začala v tomto smyslu jednání,“ řekl kancléř Mynář.

Výše popsaná aktivita prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků přichází v době, kdy se hlava státu snaží napravit reputaci poničenou dlouholetou podporou kremelského vůdce Vladimira Putina.

Hradní misi jistil za katarskou stranu slovenský podnikatel Peter Závodský.

“Jsem oficiální poradce Kataru,” popsal vůbec poprvé svoji roli muž, o němž jsme psali už v roce 2015 v souvislosti s tehdy vzniklou obchodní komorou pro země Perského zálivu. Tam se sešel s lidmi ze zvučnými jmény, jako byl například bratr tehdejšího ministra financí Alexander Babiš. A nyní spolupracoval s Hradem.

Proč se prezident a jeho okolí nyní snaží hrát roli v řešení energetické krize? Co si od toho slibují? A kdo jim v tom pomáhá? Odpovědi přináší květnový časopis Neovlivní.cz, který je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Neo/Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email