Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Finanční úřad zmrazil v ČKD Blansko akcie ruského poslance, který figuruje na sankčním seznamu

Finanční úřad zmrazil v ČKD Blansko akcie ruského poslance, který figuruje na sankčním seznamu
ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny (Ilustrační foto) | zdroj: Patrik Uhlíř / MAFRA / Profimedia

Finanční analytický úřad předběžným opatřením zmrazil akcie ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding.

Informovala o tom dnes Česká televize (ČT), podle níž poslanec figuruje na seznamu sankcí Evropské unie proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny.

Podle ČT Trifonov společnost přímo nevlastní, jejím jediným akcionářem je ruská firma Ťažmaš. Krok Finančního analytického úřadu však ruského poslance s podnikem propojil. Trifonov dříve seděl v jeho dozorčí radě.

Web Seznam Zprávy v březnu uvedl, že se sice z vedení stáhl, ale podnik zůstal prostřednictvím Ťažmaše pod kontrolou jeho příbuzných.

Zmrazování ruského majetku je součástí sankcí vůči Rusku za to, že na konci února zahájilo invazi na Ukrajinu. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat.

ČT uvedla, že Trifonov se dostal na evropský sankční seznam poté, co se coby ruský poslanec připojil k výzvě, aby ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny.

Zdroje: