Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Josef Abrhám

    Foto archiv

    Josef Abrhám

    14. 12. 1939 Zlín – 16. 5. 2022 Mělník

    Herec. Většinu své divadelní kariéry strávil v pražském Činoherním klubu.

    Byl vnukem slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého, synovcem slovenského herce Martina Hollého st. a bratrancem slovenského režiséra Martina Hollého ml. Jeho sestrou je Boca (Božena) Abrhámová, jež je českou filmovou historičkou.

    Portrét ze sedmdesátých let. Foto archiv

    Vystudoval DAMU, po jejímž absolvování v roce 1962 hrál tři sezony v Divadle na Vinohradech (tehdy Divadle československé armády). Od roku 1965 byl členem tehdy nově vzniklého Činoherního klubu v Praze, kde působil až do roku 1992. Poté krátce účinkoval v Národním divadle, ale v srpnu 1994 stálé angažmá v divadle opustil natrvalo.

    S Pavlem Landovským v Revizorovi (r. Jan Kačer, ČK 1967). Foto Miloň Novotný

    Z jeho rolí v Činoherním klubu jmenujme Pana Mulligana v O’Casseyho Pensionu pro svobodné pány (hru nejprve v roce 1965 natočil jako televizní inscenaci a uvedl v Činoherním klubu a poté v roce 1967 převedl do filmu režisér Jiří Krejčík – zde), Medika ve hře Aleny Vostré Na koho to slovo padne, Poštmistra v Gogolově Revizorovi, Trofimova v Čechovově Višňovém sadu, Aldoráďana ve Voltairově Candidovi, Herce v Gorkého Na dně, Toffola v Goldoniho Poprasku na laguně, Edmunda Tyrona v O’Neillově Cestě dlouhého dne do noci, Capitana v komedii Jaroslava Vostrého Tři v tom, Ichareva v Gogolových Hráčích, Fredericka Fellowse ve Fraynově Bez roucha, Vaňka v Audienci či Macheathe v Žebrácké opeře Václava Havla.

    S Petrem Čepkem v O´Neillově Cestě dlouhého dne do noci (r. Ladislav Smoček, 1978). Foto Miroslav Pokorný

    Byl nejen fenomenálním divadelním hercem, ale vystupoval i v řadě filmů a televizních inscenací, díky nimž vstoupil do povědomí české veřejnosti a získal si velkou popularitu. První velkou filmovou roli mu dal v roce 1962 režisér Brynych ve filmu Transport z ráje (1962). Poté ztvárnil postavu nastávajícího otce ve filmu Jaromila Jireše Křik (1963) a spisovatele Haška ve filmu Jurija Ozerova Velká cesta (1963). Následovala řada velkých a významných úloh ve filmech šedesátých a sedmdesátých let: Každý den odvahu (1964), Dita Saxová (1967), Partie krásného dragouna (1970), Holka na zabití (1975). V roce 1976 natočil epizodní roli v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero!, po níž přišel přišel zásadní obrat ke komediálním rolím – v Kulovém blesku (1978), komedii Vrchní, prchni! (1981), Menzlově adaptaci Vladislava Vančury Konec starých časů (1989), v Žebrácké opeře (1991), Andělských očích (1994) či komedii Stůj, nebo se netrefím (1998).

    K vážnějším rolím se vrátil ve filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze (1989), kde ztvárnil hlavní roli – spisovatele Karla Čapka. V roce 2011 se vystoupil v roli kancléře ve filmu Odcházení, který podle svého posledního divadelního textu režíroval Václav Havel. Naposledy se postavil před filmovou kameru v roce 2016 ve filmu Jiřího Stracha Anděl Páně 2.

    Jeho nejznámější TV rolí je záletný lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města (1977 – 1981). Vystupoval ale také v dalších televizních inscenacích, seriálech a sériích jako Malý pitaval z velkého města (1982), Cirkus Humberto (1988), Náhrdelník (1992), Náves (2006) a Hraběnky (2007).

    Často vystupoval – jak v divadle, tak v televizi a ve filmu – se svou ženou Libuší Šafránkovou (Vrchní prchni, Svatební cesta do Jiljí…). Seznam jeho televizních a filmových rolí najdete zde.

    Se svou ženou Libuší Šafránkovou v Havlově Žebrácké opeře (r. Jiří Menzel, ČK 1990). Foto Miroslav Pokorný

    V lednu 1999 o něm v Divadelních novinách publikoval velký profil tehdejší redaktor Dn a dnes ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka (zde).

    V roce 1993 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon roku ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta (nominován byl ještě v roce 2007 za Krásku v nesnázích a v roce 2012 za Odcházení). V roce 2020 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

    Fotografie z různých etap jeho života včetně snímku s jeho ženou Libuší Šafránkovou. Repro archiv

    Po osmiletém vztahu s Naďou Urbánkovou byl od roku 1976 (až do její smrti loni v červnu – zde) ženatý s herečkou Libuší Šafránkovou. Měli spolu syna Josefa (* 1977), který má 4 děti – s první manželkou Denisou Grimmovou, režisérkou, syny Josefa (* 2006) a Antonína (* 2009), a s druhou manželkou Ľudmilou dceru Lauru a syna Benjamina.

    V poslední době měl zdravotní problémy a byl upoután na vozík. Zemřel včera podvečer, sdělil novinářům jeho syn Josef Abrhám mladší, který se o něj se svou ženou Ľudmilou v posledních měsících v jejich domě v Liběchově staral. Stalo se tak v nemocnici v Mělníku.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 17. května 2022

    Komentáře k článku: Zemřel Josef Abrhám

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,