Bývalý advokát Ivo Rittiga prý chce do jiné věznice. Na Ruzyni je to špatné

17.05.2022 14:42 | Kauza

Advokát David Michal byl v únoru letošního roku soudem poslán na šest let do vězení z důvodů krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Pražský vrchní soud tak ještě zpřísnil prvoinstanční rozsudek, podle kterého původně dostal pět let. Také ještě musí uhradit peněžitý trest ve výši 3,65 milionu korun a deset let nemůže působit v advokacii.

Bývalý advokát Ivo Rittiga prý chce do jiné věznice. Na Ruzyni je to špatné
Foto: archiv redakce
Popisek: David Michal na archivní fotografii

Michal se svým společníkem úmyslně nepodali v roce 2016 daňové přiznání a nezaplatili daň z příjmů právnických osob. Krácení daní bylo vyčísleno na 29,8 milionu korun, odvolací soud částku snížil na zhruba 28 milionů.

V minulém roce byl také pravomocně odsouzený za podplácení bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Odsouzení se týkalo zadávání právních služeb kanceláři Šachta & Partners (nyní MSB Legal v.o.s.), kde Michal partnersky působil společně s Karolínou Babákovou.

Ředitel nemocnice Vladimír Dbalý a advokát Drahomír Šachta byli přátelé a Homolka jeho kanceláři vyplatila během dvou let částku ve výši 24,6 milionu korun. Vladimír Dbalý za to podle verdiktu přijal na úplatcích právě od Michala nejméně 2,3 milionu. Michal za to od soudu vyfasoval dvouletou podmínku a trest ve výši 2,4 milionu korun.

Tento trest však soud letošním verdiktem zrušil a uložil mu trest souhrnný. Do vězení v pražské Ruzyni nastoupil letos v úterý 26. dubna.

Redakci se nyní od dvou zdrojů podařilo zjistit, že by se měl Michal stěhovat. „Chce do věznice ve Vinařicích," uvedl jeden z nich. Druhý tato slova potvrdil.

ParlamentníListy.cz oslovily jak vězeňskou správu, tak advokátku Babákovou.

Lepší a horší vězení?

Vězeňská služba během několika dnů nereagovala.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
„Tyto informace o klientech neposkytuji," sdělila na dotaz ohledně možného stěhování Karolína Babáková.

Vinařická věznice sloužila v letech 1945–1947 jako tábor válečných zajatců a retribučních vězňů.

Od roku 1990 došlo k několika změnám profilace věznice. Nejdříve zde byli umisťováni odsouzení ve II. nápravně výchovné skupině a v oddělené části věznice obvinění ve výkonu vazby. Po změně nápravně výchovných skupin na skupiny A s dohledem, B s dozorem, C s ostrahou a D se zvýšenou ostrahou, zde byli umístěni odsouzení se zařazením do skupiny C.

Od roku 2007 do konce září 2017 byla věznice profilována opět pro obě kategorie odsouzených – ostraha a dozor.

Kapacita je v současnosti stanovena na 854 odsouzených mužů. Mezi vězni má dobrou pověst, což se dá říct také o Ruzyni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …