Vážený pane Voskovče... Z dopisů a poznámek přemýšlivého intelektuála a herce čte Josef Abrhám

17. květen 2022

Jako vzpomínku na Josefa Abrháma, který zemřel ve věku 82 let, mimořádně zařazujeme jedinečnou rozhlasovou koláž věnovanou životním osudům Jiřího Voskovce. Josef Abrhám čte z textů, dopisů a poznámek tohoto přemýšlivého intelektuála, herce oceňovaného i na americkém divadelním jevišti, a dokonale vystihuje jeho originální smysl pro humor a jemnou ironii. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Volné pokračování pořadu Vážený pane Werichu... (1995).
Z archivního záznamu hovoří Jiří Voskovec a Jan Werich.
Z dopisů, textů a poznámek Jiřího Voskovce čte Josef Abrhám.
Dále účinkují Jiří Sýkora, Michal Schönberg, Karel Krautgartner, Jiří Černý a další.
Připravil: Robert Tamchyna
Natočeno: v roce 2001

Rozhlasová portrétní koláž připomíná jedinečný smysl pro humor a vzácný smysl pro jemnou ironii Jiřího Voskovce v zrcadle jeho neopakovatelných životních zkušeností. Střihový pořad, který je dokumentem, ale zároveň i velmi osobním autorským vyznáním, představuje Werichova partnera také očima vzácných archivních dokumentů.

Vedle úryvků z rozhovoru s Karlem Kynclem v New Yorku (r. 1963) uslyšíte např. i záběry z rozhovoru s Jiřím Sýkorou pro vysílání Hlasu Ameriky nebo ukázky z dialogu mezi Michalem Schönbergem a Jiřím Voskovcem, který byl pracovním setkáním pro pozdější vydání knihy Osvobozené divadlo. Zazní také rozhovory mezi W + V při jejich posledním setkání ve Vídni v roce 1974. Pozvání k rozhlasovému mikrofonu s osobní vzpomínkou na návštěvu u Jiřího Voskovce v New Yorku ochotně přijal herec Josef Abrhám, který je interpretem vybraných částí Voskovcových textů, dopisů a poznámek.

autoři: Robert Tamchyna , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související