V léčbě neplodnosti jde o čas. Nepodceňujte své reprodukční zdraví a přijďte se poradit

11.05.2022

Problémy s početím dítěte řeší téměř každý pátý pár v Česku. Pomoci jim přitom mohou vyšetření, která včas odhalí šanci mít na vlastní rodinu.

Pokoušíte se již delší dobu o dítě a stále se vám nedaří? Pokud jste ve věku do 35 let a máte s partnerem pravidelný nechráněný pohlavní styk, a přesto se vám nedaří otěhotnět po dobu jednoho roku, je na čase vyhledat lékařskou pomoc a poradit se. Ženy po 35 roku věku by měly vyhledat pomoc ještě dříve, úspěšnost léčby i možnosti řešení jsou s přibývajícím věkem komplikovanější. Lékaři vám pomohou především najít příčinu neplodnosti. U žen je často spojená s nedostatkem vajíček, což bývá důsledek dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce. Muži zase často trpí nízkým počtem pohyblivých spermií, například v důsledku varikokély (rozšíření cév v oblasti varlat). Všechna vyšetření může pár absolvovat společně právě na klinice ISCARE, léčí zde totiž ženskou i mužskou neplodnost. "V případě ženy jde zejména o gynekologické, ultrazvukové a hormonální vyšetření, u mužů se vyšetřuje spermiogram, u obou se pak provádí testy na pohlavně přenosné nemoci. Pokud výsledky potvrdí, že neplodnost nelze léčit jinak než umělým oplodněním, je třeba vše naplánovat a klidně hned v dalším menstruačním cyklu realizovat," vysvětluje přední český odborník na umělé oplodnění MUDr. Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny ISCARE.

ISCARE poskytuje léčbu mužské i ženské neplodnosti. Kromě specialistů na reprodukční medicínu, zde jsou imunologové, genetici, andrologové a urologové. Krajním řešením léčby neplodnosti může být i operace. V ISCARE se zaměřují především na miniinvazivní výkony a komplexní léčbu neplodnosti, a to již od roku 1995. Úspěšností léčby se ISCARE řadí mezi přední zařízení reprodukční medicíny. Doposud díky centru přišlo na svět více než 11 500 dětí. Více informací: www.iscare.cz.

Autor: Michaela Marková,

ISCAREMUDr. Jan Lacheta - primář, který v Centru reprodukční medicíny

ISCARE pomáhá párům čelícím neplodnosti od roku 2014.Na klinice ISCARE léčí neplodnost již od roku 1995, najdete ji v nové moderní budově v Praze 9, hned vedle O2 arény.

Čekárna v Centru reprodukční medicíny ISCARE v Praze 9.