Nejen vypadávání – co jsou nejčastější problémy s vlasy a jak se s nimi vypořádat?

13.05.2022

Vlasy jsou důležitou součástí vnímání sebe sama pro ženy i muže v každém věku. Kromě estetické stránky jsou často také ukazatelem našeho životního stylu a zdraví. Krásné a zdravé vlasy jsou proto snem snad každého z nás. Jak si ale poradit, když nás od tohoto snu stále něco dělí? K řešení stačí často velmi malé změny!

Vypadávání vlasů

Růst vlasů je kontinuální proces, kdy vlas, který vypadne, záhy nahradí nový. Za den nám vypadne 30 až 100 vlasů, což je velmi individuální počet. Pokud pozorujete zásadní změnu v normálu, je třeba zjistit, co za ní stojí a jak své vlasy můžete zachránit. Zvýšené vypadávání vlasů je normální v rámci hormonálních změn, při stresu či po onemocnění, stejně jako při změně ročního období. Své vlasy nejlépe podpoříte kvalitní výživou zevnitř, vyváženou stravou a vitamínovými doplňky s obsahem metioninu, zinku a selenu jako je třeba Hair Vitamins od Brazil Keratin. Při péči o vlasy zvenku zařaďte produkty s obsahem kofeinu, který pomáhá stimulovat růst nových vlasů.

K vypadávání vlasů může dojít i při neopatrné manipulaci, častém nošení pevně sepnutých vlasů či různých drdolů. Pokud i vy nosíte většinu dne vlasy stažené v gumičce, dejte si velký pozor na tzv. trakční alopecii, tedy tvorbu lysin, koutů a ústupu linie vlasů v důsledku mechanického zacházení.

Lupy

Podle průzkumů se s tvorbou lupů ve vlasech potýkalo během svého života více než polovina lidí. Jejich vznik je zapříčiněný nerovnováhou vlasové pokožky, a tedy zhoršenou schopností její obnovy. Lupy můžeme dělit na tři druhy dle příčiny jejich vzniku - svědivé suché lupy, mastné lupy a ty, které jsou způsobeny kožním onemocněním.

Suché lupy a svědivá pokožka hlavy značí dehydrataci a podráždění, obvykle stačí změna šamponu a zařazení séra, které jsou určené pro citlivou a suchou pokožku hlavy, a zvýšení pitného režimu.
Nadměrná produkce kožního mazu má za následek větší žlutě zabarvené lupy, a je často doprovázena přemnožením bakterií a mikroorganismů na pokožce. Změna šamponu je i zde nezbytná, v lékárně si vyžádejte čistící šampon přímo určený na mastné lupy. Dále je vhodné provést peeling pokožky hlavy speciálním přípravkem, který se zbaví i těch nejodolnějších lupů.

Lupy doprovázené zarudlými lézemi, citlivostí a svěděním mohou být také způsobeny seboroická dermatitidou, lupénkou, ekzémem, alergickou reakcí nebo plísněmi. Pokud máte pocit, že trpíte kožním onemocněním, vyhledejte péči dermatologa či trichologa.

Suché vlasy

Vysušené vlasy jsou náchylné k lámání, cuchání, krepatění a třepení konečků. Zdravá vlasová kutikula povrch vlasu uzavře a udržuje uvnitř živiny a hydrataci, proto je hladký a lesklý, pokud je tato ochrana narušena, vlasová kutikula je otevřená, vysychá a vlas tak ztrácí sílu. K poškození vlasů dochází nejčastěji chemickým narušením, tedy barvením, odbarvováním či trvalou, tepelným poškozením při foukání, žehlení nebo kulmování, vnějšími vlivy jako je koupání v moři, vystavení UV paprskům nebo mechanické poškození při špatném česání vlasů. Řešením je, kromě omezení příčin na minimum, používání péče pro suché a poškozené vlasy a regeneračních olejíčků. Prevence je v tomto případě na prvním místě, proto nezapomeňte používat ochranu proti UV paprskům a termoochranu při stylingu horkými nástroji. Dokonalý pomocník při ochraně vlasů je sérum z řady BIO Volume od české značky Brazil Keratin, který obsahuje olej z hroznových jader, aminokyseliny a keratin.

Mastné vlasy

Nadměrná produkce kožního mazu pokožky hlavy může mít mnoho příčin. Stejně jako u vypadávání se může jednat o následek hormonálních změn nebo stresu. Za mastnou pokožku (nejen na hlavě) může často také špatná životospráva, fastfood, uzeniny a smažené jídlo dlouhodobě neprospívá nikomu. Dbejte také na zvýšenou hygienu, pravidelně čistěte a desinfikujte hřebeny, častěji vyměňujte povlak polštáře a do vlasů si nesahejte, to často děláme i podvědomě, takže je to možná náročnější úkol, než se zdá.

Možná naopak své vlasy myjete až příliš často a mazové žlázy se snaží dodat namáhaným vlasům přirozený maz, který je chrání před vnějšími vlivy. Každodenní mytí vlasů není řešení, naopak se spíše snažte jednotlivá mytí oddalovat kdykoliv to jen půjde. Šampon pro mastící se vlasy by měl být lehký a nezatěžující, stejně tak jako kondicionér, který nanášejte skutečně pouze do délek a do konečků.