Jak vybrat správného kuchyňského robota

Kuchyňský robot je báječní pomocník, který vám usnadňuje práci i šetří čas. Tyto přístroje toho spoustu dovedou a mají různé úrovně, takže je třeba nejdříve sjednotit vaši představu. Některé jsou jednodušší, druhé až udivují, co vše dovedou. O co se zajímat při výběru kuchyňského robota?

S dobrým přístrojem, který bude splňovat vaše požadavky, ušetříte čas i peníze za dražší předem připravené suroviny, vaše investice se rychle vyplatí. Budete mít hned více možností.

Kuchařské úkony

Jednou ze zásadních věcí při výběru kuchyňského robota je ujasnit si, co všechno od něj budete chtít. Může sekat, strouhat, krájet, mixovat, míchat těsto.

V zásadě kuchyňské roboty lze rozdělit do dvou variant. První je rozměrnější přístroj s výklopným ramenem a nádobou, do které jsou ponořeny příslušné nástavce. Práci zvládá místo našich rukou rameno. Takovéto přístroje mají množství různého příslušenství. V základu ale najdete jen šlehání a hnětení. Druhou variantou je kuchyňský robot bez ramene, který má pracovní nádobu s osazenou pohyblivou osou, na kterou se vkládají určité nástavce. Tyto přístroje v základu nejen šlehají a mixují, ale také sekají, plátkují, krájejí. Některé přístroje dokonce zvládají sekat led, případně v nich můžete připravit smoothie.

Kuchyňský robot Sencor STM 7870GG, 6 999 Kč, foto: archiv značky

Velikost přístroje

Dalším důležitým faktorem je množství, které budete chtít zpracovávat v jedné dávce. Podle toho budete potřebovat velkou mísu. Vždy je ale lepší myslet trochu dopředu, tohle nebude záležitost jedné sezóny. Roboti jsou také různě velcí, záleží, kolik máte prostoru.

Dostatečný výkon

Výkon přístroje je velmi podstatnou záležitostí, obzvlášť, pokud s ním budete pracovat velmi často. Bude také muset zvládnout hnětení tuhých těst? Sekání nebo tvrdých ingrediencí? Jinak by se přístroj mohl porouchat. Vybírejte si příkon přes 500 wattů, čím bude vyšší, tím lépe (ideální okolo 1000).

Způsob míchání

Teď to bude trochu vypadat, jako že jsme zabrousili do astrologie. Kuchyňské roboty jsou totiž buď s planetárním systémem míchání nebo středovým mícháním. Středové míchání mají všechny přístroje. Spočívá to v tom, že příslušenství v míse rotuje kolem své osy, někdy se ingredience promíchají nedostatečně. Na rozdíl od planetárního, kde nástavce kopírují kraje mísy a současně se otáčí kolem své osy, což nabízí mnohem lepší komfort .

Kuchyňský robot Artisan 5KSM156 červená metalíza, 18 490 Kč. Foto: archiv výrobce

Další užitečné funkce

Skvělou možností je také pulzní spínač, oceníte ho pro krátkodobé zapnutí robota na maximální výkon.

Důležitou funkcí jsou také bezpečnostní uzamykací mechanismy ve víku, které neumožní spuštění stroje, když je čepel odkrytá. 

Kvalitní roboti mají víko na mísu s plnicí trubicí pro vkládání potravin na krájení, sekání, mletí, nebo dokonce hnětení. Plnicí trubice s nastavitelnou velikostí umožní snadné přidání dlouhé nebo velké přísady, jako jsou brambory, mrkev a mohou být vzpřímené oproti rotujícím čepelím. Řezy pak jsou čisté a přesné. Díky mechanismu pro přidávání tekutin přes víko během zpracování budete moci nakapat vodu, olej, nebo jiné tekutiny do suchých nebo mokrých směsí a vytvoříte tak hladký povrch.

Snadnost použití

Když si pořizujete nový kuchyňský robot, potřebujete, aby šel snadno ovládat a také dobře čistit. Užitečné také je, když půjdou díly dát do myčky. Nápomocné je, když budou věci uspořádané a po ruce, hodí se i navíječ kabelu. Hodně napoví různé uživatelské recenze.

Kuchyňský robot ETA Gratus STORIO 0028 90062., 14 999 Kč. Foto: archiv výrobce

Cena kuchyňského robotu

Při výběru je také důležité zvážit, do jaké kategorie se budete chtít pustit. Bude se jednat o to nejlepší, co na trhu najdete (nad 7000 Kč), hledáte zlatý střední průměr 3000-7000 Kč, nebo vsadíte na levný (do 3000 Kč) a budete spoléhat, že snad i něco vydrží? Záleží také na tom, jak moc budete s přístrojem pracovat. S některými levnými přístroji je spojen hluk, špatná stabilita a nízký výkon.

Některé kuchyňské roboty se dodávají s celým sortimentem příslušenství. Rozmyslete si, jestli se vám jednotlivé kusy skutečně budou hodit a využijete je, abyste zbytečně nevyhodili peníze navíc.

Zdroj:
Realsimple.com
thespruceeats.com

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *