Banes Motor České Budějovice
18.05.2022, Michal Špírek

Bratr mu Budějovice vychválil, i proto Filip Přikryl nad nabídkou Motoru neváhal

Po konci v Plzni přišla nabídka od Motoru a Filip Přikryl ji přijal. Jednadvacetiletý útočník se potká v kádru Motoru s několika jemu známými tvářemi, i to by podle něj mohlo usnadnit přechod do nového týmu. (foto: Roman Turovský, hcplzen.cz)

"Jde o talentovaného, šikovného hokejistu, který se dokázal prosadit v Plzni, která má velmi dobrý kádr. V Budějovicích se chce dávat šance i mladším hráčům, proto byl také vybrán," řekl k příchodu dalšího talentu do kabiny Motoru asistent trenéra David Čermák. Filip Přikryl se po víkendovém oznámení přestupu rychle přesunul do Českých Budějovic a už má za sebou první tréninkové jednotky s týmem. Kromě společné přípravy s týmem se bude připravovat na ledě i mimo led rovněž se svými trenéry. "Hledal jsem angažmá, Motor se ozval a já měl velkou radost. Působil tady totiž i můj brácha a ten mi na Motor dal jen samé dobré reference, že si to tu moc užíval, když tu hrál," připomněl Filip českobudějovické angažmá svého staršího bratra Romana. Ten v Budějovicích působil mezi roky 2018 až 2021. "Byl prvním, komu jsem zavolal, když jsem nabídku dostal. Pochvaloval si dobré lidi kolem místního hokeje, skvělé fanoušky a město. Neřekl mi opravdu jediné špatné slovo a to mě hodně povzbudilo," uznává o šest let mladší Filip.

Filip Přikryl je rodákem z Rokycan a odchovancem plzeňského hokeje. S Plzní se loučí po deseti letech, působení zde proložil v sezóně 2018/19 hraním v kanadské QMJHL. Poté se vrátil a propracoval se do plzeňského A týmu, za který odehrál 97 extraligových zápasů, připsal si 16 branek a 12 nahrávek. V uplynulé sezóně odehrál za Plzeň 53 duelů. "Mohla být z mé strany lepší. Snažil jsem se odvést maximum v prostoru, který jsem dostával. Měl jsem v sezóně myslím i nějaké světlé momenty, na které budu chtít navázat." Část sezóny odehrál Přikryl na křídle formace nejproduktivnějšího hráče týmu Michala Bulíře. "Tyto tři týdny jsem si moc užíval, myslím, že jsem to odehrál slušně," hodnotí mladý hokejista.

V minulé sezóně kromě kromě startů v plzeňském A týmu odehrál i čtyři zápasy v první lize v Litoměřicích. A právě zde se mu poštěstilo vůbec poprvé zahrát si za jeden tým s bratrem Romanem. Proti sobě už nastoupili vícekrát, v Litoměřicích si ale užili premiérový společný start. "Byl to skvělý zážitek, takový náš malý splněný dětský sen. Pro každého je rodina nejvíc a zahrát si se svým bráchou se fakt nepoštěstí každému, vážili jsme si toho," uvědomuje si Filip Přikryl. "Nehráli jsme spolu sice v lajně, ale jednou se stalo, že jsme se ocitli na ledě společně, zrovna jsem dal i gól, tak jsme se z něj radovali společně. Tenhle moment si budu pamatovat do konce života," usmívá se Přikryl.

Teď už vyhlíží angažmá s okřídleným písmenem "M" na prsou. "Budu chtít co nejvíce pomoci týmu. Vím, že se tu udělala velmi dobrá sezóna. Nemá cenu mít malé cíle. Půjdeme do toho skromně, je třeba sezónu odpracovat a uvidíme, kam nás to dotáhne," konstatuje Přikryl. Sám se nejlépe cítí na křídle, jeho výhodou ale je, že může nastoupit i na pozici centra: "Můžu říct, že se začínám považovat za křídlo, ale bude samozřejmě na trenérech, jak mě využijí."

V kádru se potká se známými tvářemi z mládežnické reprezentace Tomášem Chlubnou a Josefem Koláčkem. "Obecně je pro mě výhoda, že s hodně klukama z Motoru se znám, třeba i ze společného hraní v Plzni. V tomhle bude má adaptace do týmu určitě snazší," pochvaluje si Filip Přikryl. V případě zmiňovaného společného angažmá u Indiánů jde třeba i o budějovickou hvězdu Milana Gulaše. "Když jsem v osmnácti letech přišel do áčka, byl Guli první hráč, na kterého jsem koukal. Byla to pro mě persóna, ke které jsem tak trochu vzhlížel. Jako každý mladý kluk, který si v týmu najde nějakého mentora. Už v Plzni mi Guli předal nějaké věci, třeba co se pracovitosti týče. Těším se, že můžu být s takovým hráčem zase v týmu," vyhlíží Přikryl novou českobudějovickou výzvu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....