Dva roky a je po boomu. Návrat Čechů k chalupaření narazil na tržní strop

Chata v jedné z nejatraktivnějších lokalit nedaleko Štěchovic a Slapské přehrady

Chata v jedné z nejatraktivnějších lokalit nedaleko Štěchovic a Slapské přehrady Zdroj: Svoboda & Williams

Vizualizace objektu horské chaty na Čerchově
2
Fotogalerie

Druhá míza chataření a chalupaření neměla dlouhé trvání. Po dvou letech vzedmuté poptávky, k níž přispěla protikovidová opatření omezující cesty za hranice, se trh vrací k normálu. Víkendy a dovolené na chalupě už jsou opět hlavně pro nadšence a kutily. Co ovšem zbylo, jsou vyšponované ceny rekreačních nemovitostí. A kvůli vysoké inflaci nejspíš padat nebudou.

„Nákup chaty nebo chalupy se běžné domácnosti vzdálil možná nejvíc v historii. Nedostatek úspor a drahé investice do rekreačních objektů nechají trh pravděpodobně řádně vychladnout. Nedá se však očekávat, že by to vedlo k výrazným výprodejům pod cenou,“ říká šéf portálu Bezrealitky Jan Škrabánek s tím, že znatelný propad lze očekávat jen u chalup mimo atraktivní lokality vyžadujících generální opravy.

Ceny rekreačních nemovitostí stoupaly od roku 2020 strmým tempem. Podle realitní kanceláře Remax dosáhly za tu dobu napříč všemi kraji v průměru  dvojnásobné hodnoty. Za nejdražší platí Karlovarský, Liberecký a Královéhradecký kraj, tedy lokality, kde se nacházejí nejznámější horská střediska. Žádané je také okolí velkých vodních ploch, zejména Slapské přehrady, Orlíku a Lipna.

Nejdražší domy České republiky

Video placeholde
• Videohub

Za milion na cizím pozemku

Raketový růst cen nicméně zaznamenaly i „obyčejné“ chatařské oblasti. Například na Pardubicku stouply ceny typických chat ze zlaté éry 70. a 80. let až na trojnásobek. Z nabídky tady rychle mizely i chaty s cenovkou přes milion korun v původním stavu stojící na lesních pozemcích.

I když zájem o pořízení druhého domova letos opadl, v nabídce je ve srovnání s rokem 2020 zhruba třetina nemovitostí, v některých lokalitách sotva pětina. „Jsme na konci nabídkového boomu, který začal zhruba před pěti lety. Tehdy se díky rostoucím cenám ve velkém prodávaly rekreační objekty po prvních majitelích. Kdo měl záměr prodat, ten už to v naprosté většině případů udělal,“ vysvětluje Škrabánek.

„Češi, kteří touží po rekreačním objektu, mají k dispozici mnohem nižší nabídku než dřív, ceny přitom dosahují historických maxim. Zájemci o chaty a chalupy tak nákup tento rok nejspíš odloží,“ potvrzuje trend generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Mít aspoň vlastní chatku

Podle realitních makléřů se kupující rekreačních objektů dělí na dvě základní skupiny. Tou první jsou lidé, kteří si chtějí pohodlně užívat volna v přírodě a také domácnosti, jež nedosáhnou kvůli vysokým cenám na vlastní bydlení, přesto touží mít nějakou nemovitost.

„Češi považují vlastnictví nemovitosti za jeden ze svých životních cílů. Pokud jejich finanční možnosti nedosáhnou na dům či byt, snaží se pořídit cokoliv jiného,“ popisuje Milan Vršecký, majitel teplické kanceláře RE/MAX Synergy.

Druhou skupinu zákazníků tvoří investoři, kteří v nákupu chaty nebo chalupy vidí příležitost, kam uložit peníze. „Není jisté, jak bude nadále vycházet ekonomika komerčních pronájmů, ovšem sázka na růst hodnoty nemovitostí, i když možná pozvolnější, se investorům vyplatí,“ doplňuje Jiří Kučera, výkonný ředitel realitní kanceláře Luxent.

Radši k moři než na chalupu

Ceny některých rekreačních objektů začínají konkurovat cenám bydlení, proto makléři v letošním roce neočekávají další výrazný růst. „Vzhledem k vysoké poptávce po nájemním bydlení se dá předpokládat, že pro investory bude letos zajímavější pořídit za stejné peníze spíš nájemní byt než koupit chalupu. Navíc se po dvou letech uvolnila možnost neomezeného cestování, proto zřejmě nebude takový zájem o tuzemské rekreace,“ míní Vršecký.

Podle Luxentu už zájemci o koupi nebudou chtít akceptovat nadsazené ceny u většiny rekreačních nemovitostí, jako tomu bylo dosud. „Ovšem za ty, které jsou v nejlepších lokalitách v přírodě s krásným výhledem, kvalitní a jedinečné, si nadále rádi připlatí,“ dodává Kučera.