Českou skladatelku Sylvii Bodorovou mají rádi v zahraničí

Její skladby znějí na světových pódiích v podání slavných světových hvězd.

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je významná česká hudební skladatelka Sylvie Bodorová.

Sylvie Bodorová studovala konzervatoř v Bratislavě, poté brněnskou JAMU a pražskou HAMU. S novodobými technikami se důkladně seznámila na stáži v Sieně, Polsku a Amsterdamu. V devadesátých letech působila pedagogicky jako „visiting professor“ na univerzitě v Cincinnati a na dalších místech v USA. Patří k nejvyhledávanějším a nejhranějším českým autorům, její skladby se prosadily v zahraničí a v podání významných interpretů a orchestrů (Thomas Hampson, Gabriela Beňačková, Soňa Červená, Štefan Margita, Ivan Kusnjer, Elmira Darvarova, Wiener Virtuosen, Izraelská filharmonie aj.) reprezentují soudobou českou hudební kulturu na významných pódiích a festivalech.

Celosvětový ohlas získal například smyčcový kvartet ''Terezín Ghetto Requiem s barytonovým sólem (1998)'' – zněl na mnoha místech USA, ve Wigmore Hall, při oslavě „pádu zdi“ v Berlíně v Deutsche Oper, ve Warwicku, Coventry a jinde. Byl natočen i v USA (Christopheren Nomura). Pro festival Pražské jaro napsala Sylvie Bodorová celovečerní velmi úspěšné oratorium ''Juda Maccabeus'' (2002) a pro jubileum festivalu Smetanova Litomyšl zkomponovala další rozsáhlé oratorium ''Mojžíš'' (2008). Na objednávku Lucemburského velvyslanectví v Praze napsala v roce 2009 suitu Carmina lucemburgiana pro smyčce. V roce 2009 vytvořila projekt z oblasti balkánské a cikánské hudby JA RA LAJ pro tenoristu Štefana Margitu, housle, violu, klarinet, harfu, bicí a smyčce, který představuje osobitý pohled na oblast world music. Soubor Luxembourg Sinfonietta objednal v roce 2010 kompozici na texty Franze Kafky – Kafkas Träume. V posledních letech se Bodorová věnuje rozsáhlým symfonickým a vokálně symfonickým žánrům, pro Pražské symfoniky napsala v roce 2011 Symfonii č. 1 „Con le campane“, na objednávku Thomase Hampsona napsala cyklus „Lingua angelorum pro baryton a velký symfonický orchestr“ (2012), pro stejného pěvce a soubor Wiener Virtuosen upravila Dvořákovy Cigánské melodie (zazněly v premiéře v únoru 2013 v Muskvereinu) a v roce 2014 dokončila svoji první operu „Legenda o Kateřině z Redernu.“
V roce 1996 založila Sylvie Bodorová spolu s Lubošem Fišerem, Zdeňkem Lukášem a Otmarem Máchou tvůrčí skupinu ''Quattro'', v současné době působí v dozorčí radě OSA.

Více se dozvíte v pořadu, který bude mít premiéru ve čtvrtek 19. května v 19:00. Reprízy si poslechněte v neděli 22.5. v 10:00 nebo v úterý 24.5. ve 22:00.

Foto: Profimedia

Podcast