Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nové léčby mozkové stimulace pomáhají kuřákům přestat s kouřením

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Společnost pro studium závislostí publikovala v časopise Addiction studii týkající se neinvazivní mozkové stimulace, která může zlepšit míru abstinence kouření o dobu delší o 3 až 6 měsíců po odvykání ve srovnání s falešnou mozkovou stimulací.

V posledních letech se neinvazivní mozková stimulace objevila jako nová terapeutická možnost pro léčbu problémů týkajících se užívání alkoholu a dalších závislostí souvisejících s návykovými látkami. Metody této techniky ukázaly slibné výsledky i pro možnou léčbu závislosti na tabáku, ale o samotné účinnosti neinvazivní mozkové stimulace na dlouhodobou abstinenci není tolik známo.

Tým výzkumníků z univerzitní nemocnice v Dijonu ve Francii provedl systematický přehled a metaanalýzu s cílem posoudit účinnost neinvazivní mozkové stimulace při dlouhodobém odvykání kouření.

Naděje na trvalou abstinenci

Výzkumníci prohledali několik vědeckých databází s cílem náhodně vybrat kontrolované studie neinvazivní mozkové stimulace na dospělých kuřácích, kteří chtěli přestat kouřit, s následným sledováním delším než 4 týdny. Poté zkombinoval výsledky, aby změřil celkový účinek stimulace na odvykání kouření. Ve výzkumu bylo zahrnuto sedm studií, které poskytly údaje o celkem 699 pacientech. Ve všech zahrnutých studiích byly přítomny i kontrolní skupiny, které dostávaly falešnou neinvazivní mozkovou stimulaci.

Sloučením 7 zahrnutých studií byl zjištěn poměr rizika trvalé abstinence jakékoli formy neinvazivní mozkové stimulace ve srovnání s falešnou stimulací v hodnotě 2,39. To znamená, že kuřáci, kteří dostávali neinvazivní mozkovou stimulaci, měli 2,39krát vyšší pravděpodobnost dlouhodobé abstinence od kouření než kuřáci, kteří dostávali její falešnou verzi.

Vedoucí autor Dr. Benjamin Petit se vyjádřil, že ačkoli se jejich výzkum jeví jako skromný, jelikož obsahuje pouze sedm zahrnutých studií, nízkou úroveň spolehlivosti a značnou variabilitu mezi studiemi, finální výsledky se zdají být významné a je možné tuto techniku stimulace označit za možnou formu krátkodobého i trvalého odvykání závislostí.

Zdroj: Neuroscience News

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Čtenáři, vrať se motivuje lidi, aby dali čtení opět šanci

Inspirace z knihovny: Čtenáři, vrať se motivuje lidi, aby dali čtení opět šanci

Četba knih je jednou z nejstarších volnočasových aktivit. Jejím prostřednictvím lze zprostředkovat…