Prohlídky s lucernou i poslouchání netopýrů. Ve Valči chystají novinky

  9:24
Zámek Valeč na Karlovarsku se pomalu vrací k normálnímu životu památky. Po likvidaci škod po ničivém požáru v roce 1976 a odstranění řady havárií tam chystají řadu novinek.

Začala obnova a celková rekonstrukce historického skleníku v zámeckém areálu ve Valči. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V zámeckém parku začaly v minulém roce výzkumné a stavební práce na obnově theatronu, který dříve sloužil jako amfiteátr.

„Obnova theatronu probíhá již na všech terasách. Kromě stavební obnovy probíhají i restaurátorské práce na sochařské výzdobě a archeologický průzkum, který již nyní výrazně obohatil poznání o stavebním vývoji barokního parku,“ uvedl mluvčí územní památkové péče Tomáš Pospíšil.

Bylo zjištěno, že celá horní terasa byla uměle vytvořena a nejednalo se pouze o zděný „obklad“ skalního masivu. Předpokládané ukončení obnovy je v září 2022. Náklady dosahují 12,3 milionu korun.

Začala také dlouho plánovaná oprava historického skleníku. Součástí obnovy bude i kompletní osázení skleníků teplomilnými rostlinami a vybavení mobiliářem.

Další novinkou je možnost zapůjčení ultrazvukového detektoru pro sledování netopýřích hlasů. „K detektorům návštěvníci dostanou doprovodný text s informacemi o jednotlivých druzích a návodem, jak je díky detektoru rozeznat,“ vysvětlil kastelán Tomáš Petr.

S detektorem pak mohou návštěvníci vyrazit do zámeckého parku, který je doslova rájem netopýrů. Spolu s dětmi pak mohou poznávat jejich jinak skrytý život. Ideální čas na pozorování je večer.

Ostatně večer se konají i páteční a sobotní prohlídky s lucernou. Prostory zámku jsou přístupné až do 23 hodin.

O víkendu se v zámeckém parku konají tradiční Slavnosti květů. Po celý rok až do října pak bude pokračovat cyklus oblíbených přednášek Valeč - brána Doupova. Ta nejbližší, 4. června, bude věnována tajuplným sklepením zámku. Průvodcem návštěvníků bude Jaroslav Hrouda.

Autor: