Zapomenuté osobnosti Pardubického kraje

Alois Hnilička, talentovaný hudebník a skladatel

Kdyby žil Alois Hnilička v jiném období nebo zemi, byl by zřejmě oslavovaný národní hudební skladatel. V českých zemích 19. století měl ale příliš velkou konkurenci.

Alois Hnilička se narodil v roce 1826 v Ústí nad Orlicí v hudební rodině. Jeho otec ho naučil hrát na housle, klavír a zpívat. A právě jeho pěvecký talent ho jako první odvedl z domova. Byl přijat jako zpěvák v augustiniánském klášteře v Brně. Do Ústí se vrátil poté, co se mu v dospívání hlas změnil. Hudbu ale neopustil, hrál především na dechové nástroje a varhany. To ho dovedlo do Prahy, kde byl mimo jiné žákem varhanické školy.

Z Ústí nad Orlicí do Chrudimi

V Praze Alois Hnilička ale nezůstal, vrátil se zpět do východních Čech, kde absolvoval učitelský kurs a posléze se stal podučitelem a varhaníkem například v Heřmanicích nebo Žamberku. V roce 1847 se vrátil zpět do Ústí na Orlicí. Tam nejen učil, ale i skládal. První svou skladbu napsal už v sedmnácti. A má také několik prvenství, například je autorem první české symfonické básně, jmenuje se Táborita.

Kromě Ústí nad Orlicí vzpomínají s úctou na Aloise Hniličku také v Chrudimi, kam se přestěhoval v roce 1863 a žil až do smrti v roce 1909. Nastoupil tam jako kapelník a varhaník, byl dokonce ředitel chrudimského kůru. A samozřejmě i tam skládal, převážně církevní díla. Je třeba autorem české Stabat Mater, což je v českém jazyce unikátní. Složil také řadu mší, dalších symfonických básní, a dokonce jednu operu. Na svém kontě má okolo 216 skladeb. V Ústí nad Orlicí se po něm jmenuje ulice a v Chrudimi má na tamním chrámu pamětní desku.

Spustit audio

Související