Muzea slaví svůj svátek. Návštěvníky žádají, ať dobrovolné vstupné věnují Ukrajině

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš o sbírce na pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Muzea, galerie a další kulturní instituce ve středu 18. května slaví po celém světě Mezinárodní den muzeí. Letošním tématem je „síla muzeí“. Je už tradicí, že v souvislosti s tímto svátkem nabízí řada z nich vstup do expozic zdarma. Česká muzea ale letos prosí návštěvníky, aby dobrovolným vstupným přispěli na záchranu památek ohrožených válkou na Ukrajině. Přispět mohou i ti, kteří se do expozic nevydají.

„Bohužel, na Ukrajině moc slavit v muzeích nemohou,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „A my prosíme návštěvníky, ať pošlou drobné dobrovolné vstupné.“

Za výzvou stojí Český výbor ICOM (International Council of Museums – Mezinárodní rada muzeí), která oslavy zastřešuje. Přispívat lze libovolnou částkou na transparentní účet či prostřednictvím QR kódu. Účet bude funkční i po akci, přispět tedy může kdokoliv bez ohledu na účast.

„Tyto peníze pak použijeme na nákup potřebného obalového a záchranného materiálu, který pošleme našim ukrajinským kolegům. Pomůže jim při evakuaci a ochraně sbírek,“ doplnil Lukeš. Národní muzeum už před pár týdny vypravilo na Ukrajinu kamiony s nákladem potřebného materiálu. Podobně pomáhalo v Sýrii či Afghánistánu.

Národní muzeum sbírku navíc podpoří 18. května i benefičním večerem Hvězdy září pro Ukrajinu. Komponovaný večer nabídne ukázky klasické i moderní ukrajinské kultury.

Na Mezinárodní den muzeí se také každoročně váže Festival muzejních nocí, kdy kulturní instituce prodlužují otevírací dobu až do nočních hodin. Do letošní akce se přihlásilo přes šest set institucí ze 178 měst, zapojí se v různých termínech. Festival zahájí muzejní noc 20. května v Českém Těšíně. Ponocovat po celém Česku bude možné do poloviny června.

Mezinárodní den muzeí se slaví od roku 1977. Oslavy zastřešuje Mezinárodní rada muzeí (International Council of Museums, ICOM), nevládní nezisková organizace založená v roce 1946 v Paříži.