Válka na Ukrajině přináší nečekanou změnu. Česká armáda přestává být expedičním sborem a získává schopnost bránit vlast

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Vláda Petra Fialy dnes jedná o německých tancích Leopard, které by Česko mělo získat od Německa. Informace médií původně hovořily o tom, že jde o tank Leopard 1 z 60. let minulého století, ale postupně se ukázaly jako chybné a nesmyslné. Půjde naopak o nejmodernější verze. To je ovšem jen část příběhu. Druhou částí je skutečnost, že válka na Ukrajině urychluje přeměnu ozbrojených sil z expedičního sboru na armádu, která bude schopna bránit vlast.

S nákupem tanků armáda ve svých modernizačních plánech počítala až na sklonku 20. let 21. století. To dnes už neplatí. Má to přitom několik zásadních výhod. První z nich je, že válka na Ukrajině jednoznačně potvrdila, že tank zůstává nejsilnější pozemní zbraní pro přímý boj. Pokud funguje ve spojení s dalšími zbraňovými systémy, je mimořádně efektivní, byť byl v poslední době považován za dinosaura bitevních polí.

V podobě tanků Leopard česká armáda získá zbraň, která není výjimečně určena pro expediční mise, ale skutečně pro obranu republiky. Samozřejmě nemám nic proti expedičním misím, ale současná situace dává za pravdu těm, kteří dlouhá léta upozorňovali, že dojem neohrozitelné České republiky je skutečně jen dojmem v době míru. Realita, kterou určuje válka pouhých 1000 kilometrů od českých hranic, je úplně někde jinde.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Proč Česko v současnosti není schopné nasadit jediný tank?
  • Jaké tanky Leopard nakonec Češi získají a kdo je bude vyrábět?
  • Proč si Jana Černochová zaslouží pochvalu?
sinfin.digital