Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spása ze zámoří, nebo spíše problémy? Česku škodí fascinace posilami z NHL

Kari Jalonen i Tomáš Hertl s Davidem Krejčím se snaží ve druhé třetině zápasu se Švédskem vymyslet, jak na soupeřovu obranu. foto: ČTK

Názor
Tři ze sedmi zápasů na světovém šampionátu mají za sebou čeští hokejisté pod vedením finského kouče Kariho Jalonena. Asi všichni vidí, že něco nefunguje, že se něco děje.
  14:11

„Něco nám schází. Máme den na to, abychom zjistili, co to je,“ soukal ze sebe po úterní ostudě s Rakouskem (1:2sn) Matěj Blümel, jeden z mála, kteří snesou přísnější měřítko, s pěti body je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Před ním je už jen kapitán Roman Červenka s body sedmi.

Češi dali na šampionátu zatím devět branek, vedle třígólového Blümela se trefili už vždy jen jednou Červenka, David Jiříček, Jiří Černoch, Jakub Flek, David Krejčí a Tomáš Kundrátek.

Všichni tito hráči působí v Evropě, krom „kápa Červuse“ pak dokonce všichni hrají v domácí nejvyšší soutěži!

Ten, co má rozzářit mizérii. Pomůže českému týmu přílet útočníka Pastrňáka?

Do pole zatím na turnaji zasáhlo šest hráčů ze zámoří – Lukáš Dostál a Karel Vejmelka jsou v týmu především kvůli chytání puků – bodík za asistenci má na svém kontě jen bek Radim Šimek ze San José.

Přesto do Tampere s velkou pompou přicestují ještě Davidové Pastrňák a Kämpf. Bezesporu špičkoví hokejisté. Prvně jmenovaný je momentálně nejlepším českým hokejistou vůbec, o tom není třeba spekulovat, druhý má za sebou hodně povedenou sezonu v Torontu. Nejspíše nejlepší zámořskou.

Jenže má v nohou 89 zápasů. Pastrňák o něco méně, což ale způsobily zdravotní problémy. S těmi měl vstupovat také do bojů o Stanley Cup. Někdo si řekne, že poloviční Pastrňák je lepší než zdraví a momentálně „černí Petrové“ Holík s Kodýtkem.

Je ale třeba připomenout, že oba prošli celou přípravou. Byli aktivní součástí týmu, který se sžíval s novým systémem kouče Jalonena a po skvělých výkonech opanoval České i Švédské hry. Mimochodem v Ostravě se oba podíleli i na výhře 4:1 nad Rakouskem, které do úterního souboje na MS nastoupilo v téměř totéž sestavě jako na prvního máje.

Češi měli na domácí půdě pouze evropský výběr. Dravý, hladový, bojující o nominaci na světový šampionát.

Následně generální manažer Petr Nedvěd začal postupně oznamovat zámořské posily. A zástupci evropského jádra si moc dobře umí spočítat, že pokud někdo přiletí z NHL, má místo téměř jisté.

Vezměte si, že pracujete na nějakém velkém projektu, ale před jeho finalizací za vámi šéf přijde a řekne: Hele, vezme to někdo jiný. Přijel ze zahraniční firmy, má zkušenosti, sice neví, jak to funguje tady u nás, nedělal na tak velkých věcech, jako ty tady, ale prostě je to kluk z velké zahraniční společnosti. Sorry, chlape.

Jistě, první, co vás napadne: Dříve to tak bylo přece také a fungovalo to.

Hnilička: Kandidaturu na prezidenta svazu jsem zvažoval, ale zatím pro to není vhodná doba

Ano, fungovalo. Není ale náhoda, že to přestalo fungovat zhruba v poslední pětiletce. Zatímco dříve jezdili opravdu špičkoví hráči z prvních pětek týmů NHL, teď je situace jiná. Není prostě náhodou, že lepšími výsledky na draftech se v posledních letech mohou chlubit nejen Finové, Švédi, Rusové, ale už i Švýcaři, Němci a letos se k nim přidají také Slováci.

Když se totiž podíváte na aktuální „posily“ ze zámoří, tak jsou mezi nimi dva gólmani – jeden chytá na farmě (kvalitně), druhý v jednom z nejhorších týmů soutěže (opět kvalitně, ale přece jen, z 52 zápasů letos Vejmelka zapsal jen 13 výher).

Začněme obránci. Michal Kempný, proti Rakousku chybující (a nejspíše i nevyspalý), odehrál letos za Washington jen 15 zápasů, poslední 28. března. Do play-off nenaskočil. Radim Šimek jich stihl za San Jose nakonec 36, opět – v jeho případě pochopitelně – bez play-off. Filip Hronek sice nasbíral 78 duelů a solidních 38 bodů, v nově se tvořícím Detroitu ale u jeho jména svítí číslo -29 v kolonce účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólů.

A útočníci? O Pastrňákovi a Kämpfovi už byla řeč. Hronkův parťák Jakub Vrána letos naskočil do sezony později, protože dával dohromady „zlobivé“ rameno. Tomáš Hertl měl v San Jose bodově skvělý ročník, ani jeho kvalitní výkony ale klubu do play-off nepomohly, což vám na pohodě jistě nepřidá. Dominik Simon, který už na turnaji není, v Anaheimu taktéž nezářil, málokdy se dostal nad 10 odehraných minut za zápas.

Jsou tito hráči skutečně o tolik lepšími hokejisty než kluci z evropských výběrů, kteří si prošli třeba i kompletní přípravou a kteří jsou často lídry svých týmů? Nebo jde jen o to, že jsou prostě hráči NHL, kam má Nedvěd – toho času hlavní osoba zodpovědná za výběr – skvělé a blízké vazby?

Ano, je to alchymie, může se vše otočit, Češi přivezou medaili a Nedvěda budou všichni plácat po zádech, jak to skvěle vymyslel. Jenže pokud se ukáží spekulace o kontroverzi mezi Simonem a Hronkem pravdivými, tak se jen potvrdí výše popsané – kluci ze zámoří, byť chtěli týmu pomoct, mu zatím spíše uškodili. A je otázka, zda uzavření soupisky pomůže uklidnění a tím i zkvalitnění výkonů na tamperském ledě.

Jestli poslední dva covidové roky k něčemu byly, tak k tomu, že se do národního týmu zapracovali hráči z evropských soutěží, kteří se otrkali, posbírali zkušenosti a minimálně v přípravě na letošní MS působili kompaktně. Vážně do něj bylo nutné zasahovat jen kvůli tomu, že někomu chodí výplatní páska s dolarovým symbolem u vydělané částky?